| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 16 de febrer de 2019


divendres, 2 de juny de 2006
>

Punt i a part. Les altres notícies

Els blocs emergeixen com un canal alternatiu d’informació sobre la ciutat

J.G.. Barcelona

Barcelona és la protagonista absoluta de molts blocs existents a la xarxa. Les diferències entre uns i altres són notables, però els que els segueixen els consideren una manera alternativa d’obtenir informació sobre la ciutat. És el cas del web Bdebarna.net, iniciativa de les periodistes Marta Torres i Laura Rahola. «El web té els dos vessants: és un bloc col·lectiu i també un mitjà de comunicació.» Els usuaris «pengen» les seves notícies, històries anecdòtiques o curiositats sobre la ciutat i ho situen en un punt concret de la ciutat, de manera que, a través d’un mapa interactiu, es poden consultar tots els missatges de cada barri. La primera versió es va posar en marxa el 2002 i en l’actualitat ja hi ha més de 800 històries als districtes, sobretot a Ciutat Vella i a Gràcia. Torres destaca en especial la possibilitat de deixar comentaris, ja que «enriqueix molt el web i les històries es van enriquint i realimentant». Fins ara, l’emplaçament de la narcosala a la Vall d’Hebron és la història que més comentaris ha provocat, assenyala la seva responsable.

Una altra iniciativa que podria convertir-se en un canal de notícies alternatiu al dels mitjans de comunicació és Bcntop, obra de Jordi Abad, blocaire des de l’any passat. Segons explica, aquest servei és «un mashup , és a dir, aprofita aplicacions web ja existents i les adapta al que vols fer». Així, inclou notícies, informació meteorològica i una galeria de fotografies que es poden trobar en altres webs. El que ho fa diferent, però, és la participació del visitant, que pot votar les notícies. «No és una persona o una organització la que decideix quines notícies són més importants, sinó la comunitat de gent que hi participa, el poder de decisió està en tot moment a les mans dels usuaris», afegeix Abad.

La visió que s’ofereix de la ciutat a la xarxa és tan diversa com el nombre de gent que escriu diàriament sobre ella. Alguns blocaires estan farts de la ciutat i voldrien marxar-ne, d’altres acaben d’arribar i la descobreixen a poc a poc a la seva bitàcola, d’altres estan enamorats de l’arquitectura i només parlen d’això, alguns fins i tot es concentren en obres d’art com ara la Sagrada Família o el dediquen a explicar històries relacionades amb els mitjans de transport que passen sota terra.

Un comentari a part mereixen els cada cop més nombrosos blocs de fotografies, gràcies a la proliferació de càmeres digitals. Entre els serveis gratuïts existents per poder fer un fotobloc, destaca Fotolog.com, que allotja desenes de webs dedicades a la ciutat. En tots els casos hi ha trets identificadors que es repeteixen, com ara poder participar-hi afegint comentaris i enllaçar amb altres webs. NOTÍCIES RELACIONADES

>Punt i a part. Barcelona a l’univers de blocs

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.