| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 28 de juliol de 2021


dimarts, 30 de maig de 2006
>

Barcelonès Nord. Els badalonins només aproven Arqué

Cent entitats, col·lectius i personalitats locals puntuen els líders dels cinc partits amb representació a l’Ajuntament

SARA MUÑOZ LAIA BRUFAU. Badalona
L’alcaldessa de Badalona, Maité Arqué (PSC), és l’única dels cinc líders polítics locals que rep l’aprovat dels badalonins quan resta un any per a les eleccions municipals. La seva gestió al capdavant del govern és valorada amb un 5,8, gairebé un punt més que el president d’ICV-EUiA, Àlex Mañas, que amb un 4,9 es queda a les portes de l’aprovat. El líder de l’altre soci de govern (ERC), Jaume Vives, treu pitjor nota, 4,2, i es veu superat pel convergent Ferran Falcó, amb un 4,6. La puntuació més negativa se l’endú el president del PP, Xavier Garcia Albiol, amb un 2,7. Les cinc notes resulten de la mitjana de les puntuacions que han donat als cinc polítics badalonins un total de cent ciutadans, tots ells representants d’entitats i col·lectius o personalitats locals.


Els ciutadans de Badalona, en general, són força crítics amb l’acció del govern local però hi ha un bon nombre d’enquestats, però, que salven de la crema l’alcaldessa Maite Arqué i en responsabilitzen el seu equip. Li retreuen no saber-se envoltar de la gent adequada. I és que l’alcaldessa és l’únic dels líders valorats que rep l’aprovat dels badalonins. De les cent persones enquestades, només dotze suspenen els cinc polítics.

Això no obstant, abunden les veus crítiques amb el govern local. «Tenim un govern enquistat i mancat d’idees. Fa falta renovar el cartipàs», apunta el president del Club Natació Badalona, Miquel Estruch. El president del gremi de constructors, Enric Garí, veu una ciutat «descontrolada, amb una absoluta descoordinació entre àrees», un apunt que també fa l’artista plàstic Gerard Sala: «Hi ha regidors que no saben què fan els altres, tot i ser del mateix partit. Estic decebut amb el govern local.» Coincideix amb el president de Badabicis, Joan Giralt. Pel coordinador de l’Ateneu de Sant Roc, Salvador Figuerola, la política de partit té més pes que la ciutadana, i pel director del CEIP Feliu i Vegués i representant de Llefià a la junta de directors, Miquel Àngel Parra, el govern local actua a cop de protesta. «Si no els punxes no reaccionen», manté. El president de la FAVB, Julio Molina, prefereix diferenciar entre dues etapes: els dos primers anys del mandat, «molt pobres», i els darrers mesos, «en què es veu algun resultat».

Oriol Lladó, president d’Òmnium Cultural a Badalona, eleva el to crític: «La percepció és que el govern municipal treballa sense una estratègia marc, que és lent a reaccionar, i que quan ho fa és per complir l’expedient, sense imaginació, i amb una estratègia de comunicació caduca que menysvalora el ciutadà i que evidencia massa desacords interns.» «És un govern que va al ralentí», assenyala el president de la federació de mercats, Josep Gil.CRÍTICS AMB L’OPOSICIÓ
L’oposició tampoc no s’escapa de les crítiques. Els ciutadans troben a faltar una oposició «més constructiva». «El PP s’o posaria a retre homenatge al Rei i a la bandera espanyola», diu Estruch, que veu en CiU una acció «de més qualitat» tot i detectar «alguns elements demagògics». El president del gremi de constructors, Enric Garí, els recrimina que no encapçalin idees noves sinó que es limitin a «apuntar-se a qualsevol cosa contra el govern». També opina el president de la Confraria de Sant Anastasi, Josep Maria Rojo: «Tenim una oposició valenta, però continua fallant en la comunicació amb els ciutadans.»

Quins reptes cal afrontar? L’accés a l’habitatge és prioritari per a la delegada de CCOO, Maria Gallardo, per a Joan Giralt i per a Miquel Estruch. Combatre l’absentisme i el fracàs escolar són bàsics per als representants del sector educatiu, com ara Salvador Figuerola i el director del CEIP Feliu i Vegués.

Altres enquestats apunten la necessitat de cohesionar i vertebrar la ciutat i d’eliminar les «diverses Badalones que existeixen». «L’encaix dels barris no està resolt –reflexiona Josep Maria Rojo–. Els ciutadans de Llefià continuen desvinculats dels del Centre i aquests no tenen presents els problemes de Pomar.» Altres ciutadans, com ara Enric Garí, assenyalen la millora de les comunicacions (transport públic, túnel de la B-500, fer subterrània la C-31...) com a necessitats de primer ordre. Les seves paraules lliguen amb les de Joan Giralt, que lamenta que els cotxes no respectin els vianants: «Sempre hi ha cotxes aparcats sobre la vorera però la grua no hi actua mai.»

Moltes persones consultades admeten la manca de diners per fer projectes però el problema es resoldria, en part, «amb il·lusió i idees», sostenen tant el president de la FEB, Joaquim Padrós com el president de l’Associació de Músics Professionals, Martí Serra.

5,8

L’alcaldessa Maite Arqué (PSC) és la líder més ben valorada. Només rep el suspens de 28 dels 100 enquestats, tot i que la majoria de ciutadans són molt crítics amb el govern local. Deu ciutadans puntuen Arqué amb un 10.

4,9

El president i portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, Àlex Mañas, queda situat en segon lloc. Suspèn pels pèls. Dels 100 enquestats, 40 el puntuen per sota del 5 i 60 aproven la seva gestió. Rep la màxima nota en una ocasió.

4,6

El líder de CiU, Ferran Falcó, es fa un lloc entre els dos socis minoritaris del govern de Badalona. El suspenen 47 dels enquestats, tot i que més de la meitat d’aquests li donen un 4. També rep la puntuació del 10 un sol cop.

4,2

La tasca del president del grup municipal d’ERC, Jaume Vives, passa desa percebuda per a molts dels enquestats, que per aquest motiu el suspenen en 55 ocasions. És, per tant, el líder del govern que treu la nota més baixa.

2,7

El president del grup municipal del PP, Xavier Garcia Albiol, és el polític menys valorat tot i que la seva força és la segona del consistori en nombre de vots. Només l’aproven 22 ciutadans. És, però, un dels polítics més coneguts.

4,2

La tasca del president del grup municipal d’ERC, Jaume Vives, passa desa percebuda per a molts dels enquestats, que per aquest motiu el suspenen en 55 ocasions. És, per tant, el líder del govern que treu la nota més baixa.

2,7

El president del grup municipal del PP, Xavier Garcia Albiol, és el polític menys valorat tot i que la seva força és la segona del consistori en nombre de vots. Només l’aproven 22 ciutadans. És, però, un dels polítics més coneguts. NOTÍCIES RELACIONADES

>Barcelonès Nord. Tercera ciutat, només en habitants

>Barcelonès Nord. Els cent enquestats

>Barcelonès Nord. Atenció a la diversitat

>Barcelonès Nord. El model urbanístic

>Barcelonès Nord. La participació ciutadana, un dèficit

>La societat civil de Badalona només aprova la gestió d’Arqué

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.