| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 30 de setembre de 2022


divendres, 12 de maig de 2006
>

L’esbroncada pel «cas Bono» al Congrés acaba amb l’expulsió d’un diputat del PP

Paral·lelament a l’Assemblea de Madrid els membres del Partit Popular s’emmanillen per demanar la dimissió d’Alonso

DOLORS BELLÉS.
El ple del Congrés que va celebrar-se ahir per debatre l’enviament de més soldats a l’Afganistan va acabar sent escenari d’una esbroncada sense precedents en la història parlamentària espanyola arran del cas Bono. Com van fer dimecres durant la sessió de control quan prenia la paraula un membre de l’executiu, els diputats del PP encapçalats per Vicente Martínez Pujalte van començar a cridar i insultar el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, mentre exposava la proposta del govern d’augmentar els efectius a l’Afganistan. Després de cridar-li tres cops l’atenció, el president de la cambra, Manuel Marín, va expulsar Martínez Pujalte. Paral·lelament, a l’Assemblea de Madrid els diputats del PP van emmanillar-se a l’hemicicle mentre cridaven «Alonso, dimissió».


+ El diputat del PP Martínez Pujalte, parla amb la presma després d’haver estat expulsat. Foto: EFE.

Estava a punt d’acabar el debat de totalitat del projecte de la llei orgànica de modificació del poder judicial i tenia la paraula el portaveu socialista, Diego López Garrido. El diputat del PP Vicente Martínez Pujalte era dret a la fila d’escons del seu partit parlant amb un altre diputat, per la qual cosa va rebre la primera crida a l’ordre del president de la cambra, Manuel Marín. El diputat del PP es va asseure al seu escó però va continuar parlant i fent comentaris amb veu alta que es podien sentir a tot l’hemicicle. Marín li va tornar a cridar l’atenció i li va advertir que si ho havia de fer una altra vegada, en aplicació del reglament del Congrés, l’hauria d’expulsar de la sala. Vicente Pujalte va fer cas omís de l’advertència del president de la cambra i en vista de la desobediència, va arribar la tercera crida a l’ordre i, tot seguit la invitació a abandonar l’hemicicle. El diputat del PP va dir a Marín que no pensava anar-se’n i el va desafiar dient-li que cridés la policia perquè el detinguessin, mentre creuava els canells, en un clar gest de disposició a ser emmanillat. L’ambient anava pujant de to i s’anava escalfant, mentre s’apropava el següent punt de l’ordre del dia, la petició d’autorització per enviar més tropes a l’Afganistan. Una petició que havia de formular-la el ministre de Defensa, José Antonio Alonso, centre de la polèmica, ja que és contra ell a qui dirigeixen la petició de dimissió els diputats del PP, perquè quan la policia va detenir els dos militants del PP en el marc de la manifestació de l’Associació de Víctimes del Terrorisme en què es va increpar l’exministre José Bono, ell era el titular del Ministeri de l’Interior. Així, amb l’ambient ben caldejat i amb Martínez Pujalte assegut al seu escó, el president del Congrés va llegir els dos apartats de l’article del reglament segons el qual el diputat que sigui cridat a l’ordre dos cops i advertit de les conseqüències d’un altre, li serà retirada la paraula i el president podrà imposar la sanció de no assistir a la resta del ple. Després que Marín l’advertís de les conseqüències de la seva actitud i després d’una indicació d’Eduardo Zaplana que abandonés la sala, Martínez Pujalte va sortir de l’hemicicle enmig d’una forta ovació dels seus companys de partit, que després van provocar una segona esbroncada, amb més cops de peu i crits de «feixista» i «dimissió» contra Alonso.

A la seva sortida de la sala, Martínez Pujalte va fer una irònica reverència a Marín i als escons socialistes. Acte seguit, va prendre la paraula el ministre Alonso, que va ser constantment interromput i increpat pels diputats del PP, fins al punt que no se’l sentia. Tot i això, Marín no va voler continuar amb el seu enfrontament amb el PP i no va fer més crits a l’ordre.

Un cop va acabar com va poder la intervenció, va prendre la paraula el portaveu del PP, Eduardo Zaplana, que va fer un al·legat contra Alonso. A més, va denunciar que «no hi havia cap mena de proporció entre el que havia passat a l’hemicicle i la sanció», i va anunciar que el seu grup presentarà una iniciativa perquè Marín sigui reprovat, qui, tot seguit va defensar el seu «gran sentit de la prudència» en aquest incident i va recordar les reiterades crides a l’ordre a Vicente Martínez Pujalte.

Segons els serveis de premsa de la cambra baixa, és la primera vegada en la història parlamentària espanyola que s’expulsa un diputat de la cambra. «Vostès comprendran que no podem continuar així», hi va afegir el president del Congrés. NOTÍCIES RELACIONADES

>Augment de tropes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.