| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de març de 2019


dimarts, 9 de maig de 2006
>

El poder de les lletres

La II Festa dels Lletraaddictes va reunir dissabte desenes de badalonins amants de la paraula escrita

el reportatge

ISABEL MARTÍNEZ. Badalona

amants de la literatura. El centre cívic de Can Canyadó va ser la seu dissabte de la II Festa dels Lletraaddictes. La iniciativa, amb un seguit d’activitats sobre el món de les lletres, va aplegar prop de 300 amants de la literatura. A la foto, el taller del Llibre Gegant fet pels nens.

Les lletres entrellaçades amb capritx són l’essència mínima de l’expressió escrita. Amb elles es construeixen paraules, que al costat les unes de les altres fabriquen els somnis que més tard recullen els llibres. L’entitat Òmnium Cultural de Badalona ha volgut fer tribut a les 27 inquilines de l’abecedari amb la II Festa dels Lletreaaddictes. La iniciativa s’emmarca en la celebració dels actes de les Festes de Maig.

La masia medieval de Can Canyadó es va convertir, dissabte durant tot el dia, en un fòrum de la paraula escrita. L’entitat cultural va organitzar un seguit d’activitats i tallers per fomentar la participació cultural dels badalonins a través d’un únic eix: les lletres. «La festa és un calaix de sastre en què tenen cabuda les lletres o qualsevol tipus d’expressió literària», assegura Oriol Lladó, president d’Òmnium Cultural a Badalona.

De fet, els organitzadors van preparar tallers adreçats a tota la família. Per als més petits es va convocar el Llibre gegant, una iniciativa que va impulsar el Departament d’Educació i que Òmnium Cultural de Badalona ha volgut recuperar. «Engresquem els més menuts a escriure quatre ratlles per després elaborar un conte de grans dimensions, que s’exposarà a les tres biblioteques de la ciutat», explica Lladó. Les il·lustracions d’aquest peculiar llibre anaven a càrrec de dibuixants professionals, que dissabte es van rendir als desitjos dels joves i ocasionals escriptors.

Una altra de les activitats que va cap tivar el públic va ser Passejada pel lèxic badaloní, el projecte amb què Òmnium Cultural vol repescar paraules i ex pressions badalonines que han caigut en l’oblit. «Sembla mentida com el pas del temps arracona alguns mots a l’àmbit familiar o al llenguatge de carrer fins a gairebé fer-los desaparèixer», va lamentar el president de l’entitat. Al taller, va assistir-hi el filòleg badaloní Josep Estruc, que va fer una passejada per termes desconeguts per molts, com ara mouques (me duses), tallanassos (un tipus d’escarabat) i entotar-se (que significa ‘equivo car-se’).

La jornada es va completar amb la proposta Badalona a la Viquipèdia. La idea de l’entitat era introduir termes i personatges badalonins a la principal enciclopèdia lliure d’Internet, la Viquipèdia. A més, es va realitzar un concurs de minicontes.

La II Festa dels Lletraaddictes va acabar amb l’entrega dels premis literaris de narrativa curta i poesia i dels minicontes. Els treballs guanyadors seran recollits en un llibre editat per Òmnium Cultural. La veu d’Albert Fibla, cantautor badaloní, va acompanyar el lliurament.

Iniciatives com aquestes demostren que el món de les lletres és a l’abast de tothom que ho desitgi. El secret és endinsar-s’hi sense prejudicis. «A vegades som els primers a pensar que la cultura és cosa de rics», afirma Lladó. I sentencia: «Només s’ha de saber que hi ha moltes maneres d’arribar-hi.»Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.