| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de maig de 2024


divendres, 5 de maig de 2006
>

La vaga de metges manté un seguiment majoritari després de set dies de protesta

El Sindicat de Metges i Salut s’acusen mútuament de no posar voluntat per resoldre el conflicte

JOSUÉ GARCIA. Barcelona
Després de set dies de vaga als hospitals i els centres de primària, els metges continuen donant suport de forma majoritària a la convocatòria i ahir van secundar la protesta un 81%, segons el Sindicat de Metges de Catalunya, i un 35%, segons el Departament de Salut. Les dues parts enfrontades es van retreure mútuament la manca de voluntat per arribar a un acord de mínims i es van donar un dia de descans abans de reprendre les negociacions aquest matí. El sindicat manté la convocatòria per als dies 9 i 10 de maig, però descarta fer una vaga indefinida i, mentrestant, Salut va anunciar ahir 80 milions d’euros per poder incrementar els salaris. Uns 300 facultatius es van concentrar ahir al matí davant l’hospital del Mar i van tallar durant una estona la ronda Litoral.


+ Un metge protesta davant l’hospital del Mar, ahir al matí. Foto: ORIOL DURAN

La setena jornada de vaga va tenir novament un suport majoritari dels facultatius. Segons les dades de Metges de Catalunya, van secundar la mobilització un 76% dels professionals dels CAP i un 86% dels que treballen als hospitals. La conselleria de Salut rebaixava les xifres de participació a un 39% als hospitals i a un 24% als centres d’atenció primària. Segons les mateixes fonts sindicals, també un 85% dels metges de l’hospital del Mar i de l’hospital de l’Esperança van fer vaga, en un acte de solidaritat amb la resta del col·lectiu mèdic malgrat que tenen un conveni laboral propi i no estan afectats per les decisions que es prenguin en la negociació. També Sant Pau va afegir-se a la vaga, tot i que no es van oferir dades del seguiment.

L’Institut Català de la Salut (ICS) va oferir ahir per primer cop un balanç de l’afectació que han tingut els set dies de vaga. Segons les dades facilitades, s’han suspès més de 252.000 visites als ambulatoris i a les consultes externes dels hospitals, així com gairebé 2.000 intervencions quirúrgiques no urgents. La xifra, però, és molt superior, ja que aquestes dades no in clouen l’afectació als hospitals concertats que formen la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) i que també secunden la vaga.

Després que les converses s’aturessin dimecres a la nit sense cap acord definitiu, ahir les dues parts van recriminar-se mútuament l’actitud durant la negociació. La consellera Marina Geli va mostrar la seva «sorpresa» pel fet que el sindicat plantegés «a última hora» noves reivindicacions quan hi havia acord en un 85% de les qüestions. «El Sindicat de Metges ha de concretar els seus límits, que coneix molt bé», demanava la consellera. El secretari general del sindicat, Patricio Martínez, va acusar la Generalitat i les patronals de no haver entès el motiu de la protesta: «És una vaga pels drets dels metges i no com diuen els que tenen un coeficient intel·lectual tan escàs per pensar que el conflicte és només econòmic.» Martínez encara confia a arribar a un acord i no preveu la possibilitat de convocar una vaga indefinida.

La principal queixa del sindicat és que encara no han vist cap document que concreti les promeses del Departament de Salut. Però ahir al vespre la conselleria va fer públic un document en què exposa quines són les propostes que té en ferm per als metges. Han decidit crear una partida extraordinària de 80 milions d’euros, que s’afegeixen als 600 milions anunciats per Marina Geli fins al 2008 per fer front als increments salarials. Salut també proposa doblar el preu de l’hora de guàrdia, que passaria de 13 a 23 euros els dies laborables i arribaria fins als 26 els dies festius, i també s’ha compromès a convocar places fixes de metges cada dos anys. Els metges en període de formació veurien augmentat el sou en un 20% els pròxims tres anys. La proposta també implica la creació del Consell de la Professió Mèdica, tot i que no es concreta, com volia el sindicat, quina serà la seva funció en la negociació col·lectiva. Una altra demanda dels metges és la creació d’una carrera professional universal per a tota la professió mèdica, un aspecte que el document només recull vagament. Patricio Martínez recordava ahir que altres aspectes cabdals que han quedat fora són la conciliació familiar i laboral i la definició de la jornada.

Aquest matí està prevista una reunió per parlar de la convocatòria de vaga de la setmana vinent i s’espera que allà mateix es reprenguin les converses. Al matí, el conseller de Treball, Jordi Valls, feia una crida a la responsabilitat i va rebutjar posar un temps límit abans d’encarregar un laude, un decret d’obligat compliment. NOTÍCIES RELACIONADES

>La vaga de metges manté un seguiment ampli després de set dies de protestes

>La vaga de metges manté un seguiment ampli després de set dies de protestes

>La vaga de metges manté un seguiment ampli després de set dies de protestes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.