| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 de juliol de 2024


dimarts, 2 de maig de 2006
>

Solidaritat a un euro

El mocador de les Festes de Maig de Badalona ha estat confeccionat a l’Índia i estampat a Sevilla

el reportatge laia brufau

Badalona

de color vermell. L’Ajuntament i Intermón Oxfam esperen liquidar la producció de 40.000 mocadors perquè el vermell sigui el color dominant en les festes i, de retruc, els badalonins es conscienciïn sobre la necessitat de potenciar el comerç just.

Les Festes de Maig s’acosten vertiginosament. Un fet inequívoc és que ja es coneix el color d’un dels instruments essencials per gaudir de la festivitat de Sant Anastasi: el mocador. Enguany s’ha seguit la tradició d’anar d’acord amb el cartell de la celebració i el resultat és força cridaner. Qui vulgui passar inadvertit, val més que se’l posi en un lloc discret, però qui decideixi apostar fort que se’l col·loqui al coll i a disfrutar!

Divendres passat la regidora de Relacions Socials i Solidàries, Asunción García, i la coordinadora del comitè d’Intermón Oxfam, Maria Teresa For, van explicar tot el procés que s’ha dut a terme per a la seva elaboració sempre sota els preceptes del comerç just. Enguany s’ha repetit la fórmula de l’any passat i la tela s’ha confeccionat a l’empresa Creative Handcraft, situada al nord de l’Índia, que aplega sis cooperatives formades per unes 200 dones. Amb aquest encàrrec, de prop de 40.000 unitats, les dones reben un sou digne que destinen a nutrició i educació per als seus fills. Posteriorment els mocadors es van enviar a Sevilla, on el centre Cailu ha fet l’estampació. Aquesta fàbrica dóna feia a dones que pateixen seqüeles provocades per maltractaments i violència. Tot plegat una maquinària solidària per convertir una tradició badalonina en alguna cosa més que una peça de roba. Un dels canvis que s’han incorporat ha estat la manera de distribuir els mocadors. Una part es repartirà de manera gratuïta a tots els escolars des d’infantil fins a secundària dels centres educatius concertats i públics de la ciutat. En total uns 27.000, amb els quals es pretén que gairebé a cada casa de la ciutat n’hi hagi un. L’any passat es va intentar fer un enviament massiu a totes les llars badalonines, prop de 76.000, però la iniciativa no va acabar de reeixir per problemes amb la distribució dels mocadors.

Per aquestes festes, qui vulgui lluir-lo –i no sigui menor d’edat– podrà comprar-lo pel mòdic preu solidari d’un euro. Els llocs de venda s’han ampliat durant les festes però els més impacients ja poden adquirir-lo des de fa uns dies a la botiga que té Intermón Oxfam a Badalona, al carrer Sant Miquel, número 54. Hi ha dues vies: o bé a través de les entitats col·laboradores –Fundació Ateneu Sant Roc, AV Fondo Sistrells, AV Sant Antoni de Llefià i l’associació de comerciants carrer Pérez Galdós– i en parades situades als punts neuràlgics de la festa –durant el pregó de festes a la plaça de la Vila, Badagegants a la plaça de la Plana, festa del badiu a Can Solei, cremada del dimoni a la rambla, la festa de les migas i la festa del comerç just. Asunción García confia que la gent entendrà la filosofia del comerç just a través del mocador i «per això els nens i totes les persones que n’obtinguin un rebran un full informatiu sobre la procedència i les qualitats del comerç just». En total l’Ajuntament ha invertit uns 50.000 euros en la iniciativa i els diners de les vendes es dedicaran a la compra de mocadors de l’any vinent.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.