| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 9 de desembre de 2023


dissabte, 15 d'abril de 2006
>

Els EUA amenacen l’Iran de dur a terme una intervenció militar si no abandona el seu programa nuclear

Ahmadinejad respon advertint Israel que «serà eliminat per una tempesta»

JORDI COLOMER.
La secretària d’Estat nord-americana, Condoleezza Rice, va advertir ahir l’Iran que, si no abandona el seu programa nuclear, els EUA estudiaran «la gamma completa d’opcions» de què disposa el Consell de Seguretat de l’ONU, inclosa la militar. Sense arronsar-se, el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, va titllar Israel d’«arbre podrit i trencat» que «serà eliminat per una tempesta». Mentrestant, el director general de l’OIEA, Muhammad el-Baradei va marxar de l’Iran sense cap avenç.


+ El-Baradei saluda el negociador iranià en matèria nuclear, Ali Lariani, a Teheran. / Foto: EFE

Condoleezza Rice va reconèixer que una de les opcions que cal tenir en compte és la capacitat d’obligar l’Iran a abandonar el seu programa nuclear en virtut del setè capítol de la carta de l’ONU, que preveu sancions o fins i tot una intervenció militar. Rice va indicar que «hi haurà d’haver alguna conseqüència» pel rebuig de l’Iran de suspendre les seves activitats d’enriquiment d’urani, tal com va exigir el Consell de Seguretat en una declaració a finals de març. «No existeix cap dubte que l’Iran continua desafiant la voluntat de la comunitat internacional tot i que aquesta li ha dit molt clarament que pari», va afegir.

Al president iranià, però, no sembla que li tremolin les cames a l’hora de mantenir el pols amb els Estats Units. Ahmadinejad va amenaçar ahir el principal aliat nord-americà a l’Orient Mitjà, Israel. El president iranià va qualificar Israel d’«arbre podrit i trencat», l’existència del qual «equival a la imposició d’una eterna i incontrolada amenaça perquè cap de les nacions islàmiques de la regió i de més enllà puguin sentir-se segures». Ahmadinejad va assegurar, però, que Israel està «en vies de desaparició» i que «serà eliminat per una tempesta».

Per la seva part, el director de l’OIEA, Muhammad el-Baradei, va acabar ahir la seva visita a l’Iran sense haver aconseguit que el règim teocràtic suspengui els seus plans nuclears. El-Baradei va qualificar el contenciós de «complicat» i va dir que no ha pogut confirmar si s’està enriquint urani. NOTÍCIES RELACIONADES

>Els EUA amenacen l’Iran amb una intervenció militar si no abandona el seu programa nuclear

>Els EUA amenacen l’Iran amb una intervenció militar si no abandona el seu programa nuclear

>Els EUA amenacen l’Iran amb una intervenció militar si no abandona el seu programa nuclear

>Els EUA amenacen l’Iran amb una intervenció militar si no abandona el seu programa nuclear

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.