| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 14 d'agost de 2022


dijous, 30 de març de 2006
>

La fiscalia investiga si Esquerra va fer «mobbing» a empleats del govern

ERC nega que es fes cessar una treballadora d’Educació perquè no pagava les quotes i diu que li van perdre la confiança

A. SERRANO O. A.-ETXEARTE. Barcelona
La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obrir ahir diligències per aclarir si ERC va cometre els presumptes delictes de coacció, assetjament i vulneració del dret al treball enviant cartes a càrrecs dels departaments que els republicans dirigeixen al govern exigint-los el pagament d’una quota al partit, com fixa la carta financera d’Esquerra. Les cartes les va signar Xavier Vendrell, secretari general del conseller primer i responsable de Finances d’ERC. Govern i ERC van desmentir que s’hagi acomiadat l’excap de secretaria de la consellera d’Educació per no haver pagar la quota. Governació no té constància de cap «denúncia», però va ordenar que la inspecció de personal comprovi si «les informacions difoses tenen algun fonament».


+ José María Mena, fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Foto: EFE

Mentre la fiscalia estudia investigar si amb l’enviament de les cartes també es va vulnerar la llei de protecció de dades, la conselleria de Governació va convocar per dilluns la Taula General de la Funció Pública, atenent a les peticions dels sindicats UGT i CCOO. Va reiterar, també, que a la Generalitat «la selecció de personal i la provisió de llocs de treball es fonamenten en els principis de mèrit, capacitat, igualtat i publicitat». Al matí, Vendrell va sortir del pas de la carta publicada a diferents mitjans de comunicació, en què l’excap de secretaria de la consellera d’Educació, Maria Teresa Ciuró, explicava que la van fer cessar després de no fer cas d’una de les cartes d’ERC. Ciuró, que és funcionària de la Generalitat, tenia el càrrec de cap de secretaria del conseller quan hi va haver el canvi de govern. La carta diu que el primer titular d’Educació, Josep Bargalló, la va ratificar, igual que Marta Cid quan va rellevar-lo. Ciuró assegura que el 25 de maig del 2004 va rebre la missiva d’ERC. No va contestar-la i el 14 de juliol del 2004 la consellera Cid va comunicar-li «verbalment el cessament». Ciuró es pregunta si «hauria passat el mateix si hagués acceptat la carta». Aquest diari va intentar ahir posar-se en contacte amb Ciuró sense èxit.

Vendrell va replicar que va ser destituïda perquè no tenia la confiança de Cid. «És la persona que obre les cartes i si cal respon», per la qual cosa«la consellera té dret a tenir una persona de la seva confiança». Vendrell va assegurar que l’excap de secretaria té «forts vincles amb l’anterior govern» de CiU que no feien fàcil «que fos mantinguda». Va deixar ben clar que, en cap cas, se la va rellevar per haver incomplert la carta financera dels republicans perquè, malgrat rebre la missiva, no hi està sotmesa. «Només havia de fer una trucada i li hauríem dit que ella no estava obligada a pagar», ja que tan sols han d’abonar una part del sou aquells càrrecs de lliure designació que la promoció per part d’ERC els ha suposat un augment dels ingressos. La conselleria d’Educació, en un comunicat, va afirmar que «l’única raó que explica el cessament és la pèrdua de confiança personal».

Vendrell va denunciar «una campanya d’assetjament» en contra del partit relacionada amb el fet que són els únics que no donen suport a l’Estatut. Va acusar CiU de «pressionar» presumptes afectats perquè, «si no, aquesta senyora no s’estaria complicant la vida d’aquesta manera». Fonts de la federació nacionalista van deixar clar que Ciuró havia actuat a títol personal i sense estar influenciada per CiU. Van treure importància als seus vincles familiars dient que també hi ha dirigents d’ERC amb parents a CiU. Vendrell va admetre que és probable que Esquerra hagi comès «errors» i que «pot ser discutible» que ell signés les cartes. Però que les equivocacions no justifiquen les acusacions que se’ls estan imputant. NOTÍCIES RELACIONADES

>Irresponsables

>El fiscal investiga les aportacions a ERC d’empleats del govern

>El fiscal investiga les aportacions a ERC d’empleats del govern

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.