| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 29 de juny de 2022


dimecres, 29 de març de 2006
>

La llei de finançament de partits d’ERC ja porta 19 pròrrogues d’esmenes al Congrés

L’executiu assegura que no s’ha acomiadat cap treballador de la Generalitat per no haver pagat quotes a les formacions

A. SERRANO O.A. ETXEARTE. Barcelona
La Mesa del Congrés va ampliar ahir, per dinovena vegada, fins al 4 d’abril, el termini de presentació d’esmenes a la proposició de llei orgànica de finançament dels partits, que està a la comissió Constitucional. Es tracta d’una proposta d’ERC per reformar l’actual normativa, del 1987, que pretén posar fi als donatius anònims que, legalment, poden percebre les formacions i limitar els privats identificats. La pròrroga es produïa el mateix dia que el govern català va donar per «tancada» la polèmica sobre el finançament dels republicans, deixant clar que no té coneixement de cap acomiadament d’un treballador de l’administració perquè no hagi pagat la quota del seu sou a una formació. Va garantir que l’executiu vetlla perquè això no pugui passar.


+ Saura, Maragall, Bargalló, Nadal i Vallès, ahir en la reunió del govern a Girona. Foto: MIQUEL RUIZ

La Mesa del Congrés, amb quatre representants del PP, tres del PSOE, un de CiU i un d’IU-ICV, és qui decideix si prorroga el termini d’esmenes d’una iniciativa. A principi de legislatura, passades tres setmanes, en les quals s’aprovava per majoria simple, la pròrroga requeria la unanimitat. Un acord dels grups va permetre que ara totes les ampliacions es facin per majoria simple. Això ha propiciat que des del 25 d’octubre, quan es va obrir el període d’al·legacions a la proposició per reformar la llei de finançament, s’hagi allargat fins a dinou vegades. L’última va ser ahir mateix, amb data de caducitat del 4 d’abril.

La proposta d’ERC, admesa a tràmit per unanimitat el setembre passat, vol posar fi a les donacions anònimes que, segons la llei espanyola del 1987, són legals sempre que no sobrepassin el 5% de la quantitat assignada en els pressupostos de l’Estat a la subvenció pública de les formacions. Els republicans també restringeixen les donacions privades identificades que poden rebre els partits, introdueixen beneficis fiscals per als privats que facin aportacions i per als militants –podran desgravar-ho de la renda– i reforcen les atribucions del Tribunal de Comptes com a òrgan fiscalitzador. El novembre passat, enmig de la tempesta pels crèdits condonats al PSC, el PSOE i José Luis Rodríguez Zapatero es van comprometre a reformar la llei de finançament de partits abans de l’estiu. Fonts parlamentàries van responsabilitzar els socialistes d’estar aturant la iniciativa.

D’altra banda, el govern català va abordar ahir la polèmica pel finançament d’ERC, que inclou el cobrament obligat de part del sou als càrrecs electes i de lliure designació, militants o no, promocionats per la formació a la Generalitat. El partit ha enviat cartes reclamant el cobrament que, per «error», haurien arribat a altres destinataris. Joan Saura va dir dilluns que «èticament» no veia correcte que Xavier Vendrell, qui signa les missives, sigui el secretari del conseller primer i el responsable de finances d’ERC. Nadal va admetre que és una «coincidència delicada» que implica que «ha de ser molt conscient» quan exerceix un càrrec o l’altre. Nadal va donar per «tancada» la polèmica i va limitar la responsabilitat del govern a «garantir que ningú serà separat de la seva tasca professional per una qüestió que no correspongui estrictament a l’esfera governamental», deixant clar que, per ara, «no coneix cap cas en què això hagi passat i s’entén que no n’hi ha cap».

El líder de CiU, Artur Mas, va carregar ahir per la manera com s’ha tancat l’afer. Va acusar el govern de fer «una operació» per «protegir-se ells mateixos». Mas va anunciar «alguna sorpresa» sobre el tema. NOTÍCIES RELACIONADES

>Esquerra admet «errors» però defensa el seu model

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.