| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 8 de desembre de 2024


dimarts, 28 de març de 2006
>

Tots els partits reben part del sou dels seus càrrecs elegits i de lliure designació

Només ERC i EUiA saben precisar quants dels seus representants en el govern aporten una quota al partit

O. A-ETXEARTE T. RIBA. Barcelona
Tots els partits polítics demanen als seus càrrecs elegits i de lliure designació una part del seu sou per finançar la formació, però només ERC té perfectament comptabilitzades les 1.625 persones que han de pagar al partit, dels quals 209 estan al govern. Això no passa amb els seus socis de govern, que també estableixen com a obligatoris aquests pagaments, tot i que defensen que ells no contraposen el manteniment del càrrec al pagament de la quota. Només EUiA, que té tres càrrecs a la Generalitat, els té comptabilitzats. ICV i el PSC no ho saben dir amb exactitud. ERC va ingressar el 2005 fins a 1,1 milions per aquest concepte en totes les administracions, el PSC 680.000 euros el 2004, ICV 670.000 euros el mateix anys i EUiA un total de 90.000 euros.


+ Xavier Vendrell i Joan Puigcercós, ahir, a la seu d’ERC / Foto: TONI GARRIGA EFE

ERC va ingressar el 2005 un total d’1.132.200 euros en aportacions dels seus càrrecs, d’un total de 5,3 milions, la major part provinent de les aportacions de les diferents institucions. Amb l’entrada al govern, els ingressos per les aportacions de càrrecs han augmentat un 110%. El secretari d’organització d’ERC i secretari general del conseller primer, Xavier Vendrell, va explicar ahir que en els sis departaments del govern en què governa ERC hi ha entre 40.000 i 50.000 treballadors «i ningú ha denunciat cap extorsió». Entre tot aquest volum de treballadors, ERC té comptabilitzats els 209 càrrecs de designació política que han de fer efectiu el pagament de part del seu sou a ERC. N’hi ha 172 al dia de pagament, i els 37 impagats, que són els que han rebut la carta en què se’ls recorda que la quota és obligatòria, «s’hi estan posant». Vendrell assegura que ERC és flexible en els casos justificats.

La carta financera d’ERC és un sistema públic des del congrés de Girona del 1998, un sistema que el partit defensa contra els donatius anònims, també legals, per evitar les pressions de les grans empreses. A la carta financera també hi estan subjectes els 1.281 regidors del partit, els diputats al Parlament, diputats a les Corts i el diputat a l’eurocambra, a més de tots els càrrecs de designació política municipal. Un total de 1.625 persones. Vendrell justifica l’obligatorietat de pagar aquesta quota pel fet que ERC és un partit republicà: «Les normes són per a tots i aquí no hi ha reis.»

Els membres del PSC que ocupen un càrrec públic també aporten una quantitat del seu sou al finançament del partit. Els seus estatuts, aprovats el 2004, estableixen que els militants «tant si són elegits com de lliure designació estan obligats a lliurar una aportació econòmica mensual» d’acord amb uns criteris que havia de fixar un consell nacional. Però segons van explicar ahir fonts del PSC, aquest criteri és que la quantitat de les donacions és «voluntària» i depèn de la «voluntat i possibilitat de cadascú». No existeix cap règim sancionador per als que no contribueixen i, en tot cas, va apuntar ahir Miquel Iceta, es resoldria a dins del partit, no pas contraposant el càrrec al pagament. En el cas dels independents, els estatuts del PSC també preveuen que «la comissió executiva» promourà que «facin també aportacions econòmiques al partit». ERC ha rebut crítiques, justament, per haver demanat el pagament a no militants. El PSC va ingressar el 2004 680.000 euros per aquestes aportacions, d’un pressupost de 8,9 milions.

A ICV tenen 37 càrrecs públics per damunt dels consells comarcals, que paguen un tant per cent del sou al partit. Els càrrecs elegits aporten un 20% dels seus ingressos nets. Els càrrecs de govern i de confiança, un 10%. Per a tots ells, és obligatòria aquesta aportació, segons la seva carta financera, siguin adherits a ICV o no. El 2004, ICV va rebre 670.000 euros per aquest concepte, dels 3,4 milions d’ingressos. EUiA té 3 càrrecs dins del govern i cap de confiança. Els qui ocupen un escó al Parlament o formen part del govern donen un 20% del seu sou. Els regidors i càrrecs de confiança, un 10%. Aquestes condicions, però, es flexibilitzen d’acord amb les condicions de cadascú. No han aplicat mai un règim sancionador. Van ingressar 90.000 euros el 2004, d’un total de 321.000.

Al PP els càrrecs també paguen. El partit rep 250 euros al mes per cada diputat i els prop de 400 regidors aporten un 10% del seu sou. En el cas de CDC, només paguen els militants, càrrecs de confiança o elegits i de manera voluntària. Com més guanyen, més paguen, però la quantitat es negocia.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Fiscalitzats

>Tots els partits cobren de càrrecs electes i de lliure designació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.