| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 7 de desembre de 2023


diumenge, 12 de febrer de 2006
>

Destapen un tram de calçada romana entre els pobles de Colomers i Gaüses

Es tracta d'una via secundària que ha estat desbrossada i ara es restaurarà

LAURA PORTAL. Colomers
Un tram de calçada romana ha estat posat al descobert a Colomers. Després de gairebé tres anys de feines de desbrossament i neteja del camí, ara ja es pot veure clarament la via secundària romana que porta des d'aquesta població fins al petit nucli veí de Gaüses. En aquest punt la calçada es torna a perdre, tot i que segurament tenia continuïtat. Segons l'alcalde, Josep Manuel López Gifreu, ara estan pendents d'acabar les tasques de neteja, que s'enllestiran aquesta setmana vinent, i de presentar la sol·licitud pertinent per iniciar les feines de rehabilitació arqueològica, amb vista al 2007.


+ Una vista de la calçada amb el típic paviment de les vies romanes.
L'Ajuntament de Colomers, amb la col·laboració de la brigada del Consell Comarcal del Baix Empordà, ha posat al descobert un nou tram de la calçada romana. Aquesta via segurament era una branca secundària d'una altra via més important. Segons explica l'alcalde, se sostenen dues teories: una seria que la via va des del riu Ter i que feia cap al nord, potser cap a la mansió de Cilniana, Cinyana, a tocar de la via Augusta, i l'altra, que portaria en direcció a l'Empúries romana. De tota manera, fos una via o altra, ara s'ha netejat i desbrossat, i es veu perfectament el camí, que fins ara estava cobert de malesa. Enguany les tasques de desbrossament han permès recuperar gairebé la totalitat de la calçada oest o dels Castellets (hi ha vestigis d'una altra calçada romana al sector est, venint de Jafre), des del Xalet, travessant els Castellets, fins al Falguerís, i queden només uns tres-cents metres per facilitar el pas cap a Gaüses per l'antic empedrat romà. Precisament aquests últims metres són els que es creu que es podran netejar al llarg d'aquesta setmana que ve. L'Ajuntament té molt d'interès a recuperar la viabilitat d'aquest antic camí de Colomers a Gaüses -el desbrossament és el primer pas que ho demostra- i també en té per iniciar algun projecte de restauració en algun tram força malmès. Les feines de restauració del paviment i dels murs que delimiten la via es farien el 2007. Segons López Gifreu, estan pendents de les gestions administratives per aconseguir signar un conveni per a la rehabilitació. Si tot es manté com estava previst, aquesta feina seria adjudicada a l'escola taller de les Gavarres a través del Consell Comarcal. Voluntariat Les tasques de neteja no només les han dut a terme les brigades, sinó que es van fer diferents jornades obertes a voluntaris. En aquestes sessions, hi van participar majoritàriament veïns de Colomers i d'altres poblacions pròximes, i fins de Torroella de Montgrí. Per ara s'ha aconseguit que es pugui veure el traçat, que s'havia convertit en totalment intransitable, i els vianants havien de passar pels camps dels costats.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Trams romans arreu de Catalunya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.