| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 17 de setembre de 2021


dimecres, 1 de febrer de 2006
>

El ministre Sevilla considera que és «aviat» per presentar un «xarnego» a la presidència de la Generalitat

Evidencia que un sector del PSOE vol eleccions anticipades i qüestiona el candidat

T. RIBA. Barcelona
El ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, no era conscient que una càmera estava enregistrant el so quan va assegurar que el ministre d'Indústria i primer secretari del PSC, José Montilla, no podria ser, per ara, el candidat dels socialistes a la Generalitat perquè és «un xarnego» i la societat catalana encara no està preparada. En les imatges emeses per TV3, Sevilla mantenia una conversa informal amb el secretari general de CCOO, José María Fidalgo.


+ Jordi Sevilla, a la dreta, en la conversa amb José María Fidalgo. Foto: EFE
El ministre es mostra partidari de convocar eleccions un cop s'hagi sotmès l'Estatut a referèndum, fent evident que un sector del PSOE aposta per aquest escenari i que les càbales sobre el candidat palesen que es posa en qüestió que hagi de ser Pasqual Maragall. Qüestionat per Fidalgo en un acte públic al Club Siglo XXI de Madrid sobre la possibilitat que Montilla sigui el presidenciable del PSC en lloc de Maragall, Sevilla va dir textualment: «És collonut per a mil coses, però per a això? Un xarnego encara és aviat.» Les reaccions del partit catalans no es van fer esperar, començant pel PSC, que va indicar que Sevilla no té ni veu ni vot en les intencions de futur del PSC. Ahir mateix Manuela de Madre, vecepresidenta dels socialistes catalans, va qualificar d'«excel·lent notícia» que Maragall es vulgui tornar a presentar. El portaveu del govern, el també socialista Joaquim Nadal, va assegurar que «a Catalunya tots tenim molt clar que pot ser candidat i eventualment president qualsevol que visqui i treballi a Catalunya, ara i des de fa dècades». El conseller primer, el republicà Josep Bargalló, hi va afegir que «feia molts anys que no sentia utilitzar aquesta paraula, que està fora de l'imaginari català». Més dur va ser el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, que va considerar «insultants» les afirmacions de Sevilla i hi va veure la intenció del PSOE de «ficar-se a Catalunya i trepitjar el PSC». Puigcercós va animar els socialistes catalans a contestar al titular d'Administracions Públiques, apartat per José Luis Rodríguez Zapatero del procés estatutari. «Tan bé que es portava el ministre quan estava calladet», va exclamar Puigcercós. També a CiU hi va haver una reacció contundent. El portaveu parlamentari, Felip Puig, va exigir una «rectificació en tota regla» per la paraula xarnego. Com Nadal, Puig va recordar la dita preferida de Jordi Pujol: «És català qui viu i treballa a Catalunya.» També va assegurar que «a casa nostra s'han generat les condicions necessàries perquè tota persona tingui la possibilitat de progressar socialment, econòmicament i políticament amb independència del seu orígen». I, com Bargalló, va demanar a Sevilla que «abandoni expressions que des de fa molt temps no formen part del lèxic que tenim a Catalunya».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>LA FRASE

>Piqué signarà divendres a favor del referèndum contra l'Estatut impulsat per Rajoy

>Carod repta qui vulgui fer fora ERC del govern a forçar unes eleccions anticipades

>Sevilla diu que és aviat perquè un «xarnego» sigui candidat a presidir la Generalitat

>El ministre Sevilla troba que és aviat per presentar un «xarnego» a la presidència del govern

>El ministre Sevilla titlla Montilla de «xarnego»

>El ministre Sevilla titlla Montilla de «xarnego»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.