| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 d'octubre de 2021


dimarts, 31 de gener de 2006
>

Els socialistes insten ERC a abandonar el tripartit si finalment rebutja l'Estatut

El PSOE demana a Esquerra que plegui si creu que és «un fracàs» i el PSC admet que el govern tindria «un ensurt important»

ALBERT SEGURA. Barcelona
El PSC i el PSOE ja gairebé descarten que el govern tripartit pugui resistir un rebuig d'ERC a l'Estatut i ahir van endurir la pressió per intentar sumar els republicans a l'acord. El secretari d'organització del PSOE, José Blanco, els va demanar que directament pleguin del govern si pensen que «el principal objectiu» del tripartit «ha estat un fracàs». I el portaveu del PSC, Miquel Iceta, els va advertir que el no d'Esquerra a l'Estatut suposaria un «ensurt important», tot i que els de Josep-Lluís Carod-Rovira ho neguin. «De vegades amb bones intencions no n'hi ha prou», va avisar Iceta. El tercer soci de govern, ICV-EUiA, va afegir-se també a l'estratègia socialista amenaçant ERC que «ningú és imprescindible», com Pasqual Maragall havia fet un dia abans.


+ El secretari d'organització del PSOE, José Blanco, ahir. Foto: EFE
Clar i contundent, Blanco va defensar que el PSOE no està disposat que el PSC continuï compartint la Generalitat amb Esquerra si diu no a l'Estatut: «Si el tripartit ha fet del procés de reforma de l'Estatut la prioritat de la seva actuació, no entendríem que un partit que forma part d'aquest tripartit pugui considerar continuar en el govern després d'haver qualificat de fracàs el resultat.» També va alertar els republicans que «qui sigui un obstacle perquè el vaixell arribi a bon port ho pagarà a les urnes». Tot i fer-ho amb un to molt més amable, Miquel Iceta va expressar la mateixa opinió que el seu company del PSOE: «Tots diem que el govern no hauria de veure's alterat, i això seria bo, però no sempre acaba passant el que és bo.» És a dir, que el PSC comparteix aquestes «bones intencions» i també vol «esgotar el mandat i complir tots els compromisos del Pacte del Tinell», però amb això no n'hi ha prou. Un exemple: el viceprimer secretari del PSC va imaginar què passaria si Esquerra acabés defensant l'abstenció en el referèndum: «Un govern té l'obligació de cridar a la participació en tot referèndum, però participació i abstenció són difícilment conciliables.» Blanco i Iceta, davant la magnitud de la tragèdia que auguren, reclamen que es continuï negociant perquè aquest escenari no es produeixi. I públicament, tot i els atacs a ERC, asseguren que no es produirà. El PSC ja ha repartit un argumentari entre els seus càrrecs que rebutja les «crítiques radicals d'un i altre costat», referint-se a ERC i el PP, sobre l'Estatut i, en concret, el finançament. El manual, de cinc folis, defensa que tot i el que digui ERC, «el model acordat s'acosta més a allò aprovat pel Parlament que no a la contraproposta inicial del PSOE, si bé, com és lógic, està a mig camí de tots dos». També els líders de CiU, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, van insistir a dir ahir que ERC hauria de trencar: «En qualsevol altre lloc del món democràtic, si un partit del govern no comparteix l'objectiu principal el president el cessaria», va dir Duran. Mas, com Blanco i Duran, va opinar que si ERC, «per interès partidista, per gelosia o protagonisme, es desmarca de l'acord, hauria de ser coherent, abandonar el govern i fer campanya pel no o l'abstenció».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Saura coincideix amb Maragall que «ningú és imprescindible»

>«Res no em fa pensar que no tornaré a ser candidat»

>Enmig del guirigall

>Maragall no preveu convocar la cimera que li demana ERC per millorar el pacte PSOE-CiU

>Els ous de la gallina

>Els socialistes mantenen que ERC ha de sortir del govern si rebutja l'Estatut

>Els socialistes consideren que ERC ha de deixar el govern si rebutja l'Estatut

>Els socialistes consideren que ERC ha de deixar el govern si rebutja l'Estatut

>Els socialistes consideren que ERC ha de deixar el govern si rebutja l'Estatut

>Els socialistes consideren que ERC ha de deixar el govern si rebutja l'Estatut

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.