| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de desembre de 2021


dissabte, 7 de gener de 2006
>

Un alt cap militar amenaça amb l'actuació de l'exèrcit si l'Estatut depassa la Constitució

Bono podria destituir avui José Mena Aguado després que el cap de l'estat major de la Defensa ho hagi demanat

ALBERT SEGURA. Barcelona
El general en cap de la força terrestre, el tinent general José Mena Aguado, va amenaçar ahir que si l'Estatut depassa la Constitució l'exèrcit haurà d'intervenir. «Si els límits infranquejables fossin ultrapassats, caldria aplicar l'article vuitè de la Constitució» i «garantir la sobirania i la independència d'Espanya i defensar la seva integritat i l'ordenament constitucional», va avisar Mena Aguado en el seu discurs de la Pasqua militar a la capitania general de Sevilla. El tinent general haurà de comparèixer a les 10 del matí a la seu del Ministeri de Defensa després que ja ahir el cap de l'estat major de la Defensa, Félix Sanz Roldán, proposés a José Bono destituir-lo. CiU, ERC i ICV van qualificar d'«inadmissible» l'estirabot i només el PP el va defensar.


+ José Mena Aguado -esquerra- i José Bono i José Luis Rodríguez Zapatero, ahir, en la Pasqua militar -dreta. Foto: EFE

El general en cap va queixar-se també que l'aprovació del nou Estatut, «tal com està plantejat», comportaria «greus conseqüències per a les forces armades i per a les persones que les integren». I és que Mena Aguado pensa que «el fet que en una comunitat sigui exigible el coneixement de la seva llengua particular és una aspiració desmesurada» que obligaria les forces armades a «regular les destinacions de la mateixa manera que actualment es regulen a l'estranger». El tinent general, que al març ja havia de passar a la reserva després de més de 40 anys de carrera, va assegurar que ell sempre ha defensat que els militars no han d'«entrar en disquisicions polítiques, que lògicament corresponen als polítics». Tot i així, creu que sí que té l'obligació d'«alertar» de les conseqüències del nou Estatut. El PP troba normal que un tinent general amenaci amb la intervenció de l'exèrcit: «És el reflex de la situació que estem vivint», va afirmar el secretari de comunicació dels conservadors, Gabriel Elorriaga. El PSOE va acusar més tard Elorriaga d'haver fet un «ús partidista» de l'avís de Mena Aguado. CiU, ERC i ICV, a més d'IU, del PNB i del Partit Andalusista, van criticar les polèmiques declaracions i en van exigir responsabilitats. El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va parlar per telèfon amb el ministre de Defensa i li va demanar que el govern espanyol «desautoritzi amb contundència» Mena Aguado. Bono, segons el president d'Unió, va comprometre's a sancionar-lo perquè «un militar no ha d'emetre públicament cap criteri polític i qualsevol opinió de les forces armades ha de canalitzar-se i explicar-se políticament a través del ministre de Defensa». A ERC, el diputat Joan Puig va acusar el tinent general d'«intentar tornar a temps passats». I el vicepresident d'ICV, Jaume Bosch, i el coordinador general d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, en van reclamar la «destitució immediata». La tempesta política podria tancar-se avui, molt probablement, amb la destitució de Mena Aguado, després que el cap de l'estat major de la Defensa ho hagi demanat així al ministre de Defensa.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Zapatero no intervindrà en la negociació, que va «raonablement bé»

>El general en cap de la força terrestre diu que l'exèrcit actuarà si s'aprova l'estatut proposat

>Un alt cap militar avisa que l'exèrcit actuarà si l'Estatut depassa la Constitució

>Un alt cap militar avisa que l'exèrcit actuarà si l'Estatut depassa la Constitució

>Un alt cap militar avisa que l'exèrcit actuarà si l'Estatut depassa la Constitució

>Un alt cap militar avisa que l'exèrcit actuarà si l'Estatut depassa la Constitució

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.