| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 d'octubre de 2021


dimarts, 29 de novembre de 2005
>

Jacques Chirac aposta perquè la Mediterrània sigui una prioritat estratègica de la UE

Destaca la creació d'una nova política de veïnatge i l'acord per fundar un banc de desenvolupament euromediterrani

NARCÍS GENÍS. Barcelona
El president francès Jacques Chirac va afirmar ahir en acabar la Cimera Euromediterrània de Barcelona que els països del sud de la Mediterrània han d'esdevenir una prioritat estratègica per la Unió Europea. Chirac, que va valorar positivament la confirmació del compromís financer de la UE cap als països de la riba sud de la Mediterrània, a través dels programes MEDA, va dir que aquestes ajudes seran substituïdes per altres instruments de la nova política de veïnatge de la UE i es va mostrar satisfet que la cimera acceptés la proposta francesa de crear un banc de desenvolupament euromediterrani.


+ Els presidents José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac, conversant amicalment ahir en la reunió de Barcelona. Foto: EFE.
En el transcurs de la conferència de premsa que va oferir ahir a la tarda a l'edifici Fòrum de Barcelona, en solitari i al marge de la resta de mandataris europeus, Jacques Chirac es va mostrar satisfet pels avenços contra el terrorisme i en el reforç de la lluita contra la immigració clandestina i les xarxes de tràfic de persones. També en l'àmbit de la immigració, va destacar la multiplicació de programes de codesenvolupament per als països del sud, que va considerar indispensables per evitar que tantes persones hagin d'abandonar els seus països d'origen. Segons Chirac aquesta nova política comunitària no ha de disminuir els esforços respecte al programa MEDA ni ha d'incidir en el que es dedica als països de l'est d'Europa. El president francès va considerar que l'augment o la disminució de les diferències econòmiques entre el nord i el sud depèn de cada país del sud, ja que alguns d'aquests han experimentat un desenvolupament econòmic i social espectacular, com és el cas de Tunísia. D'altra banda, Chirac va manifestar el seu desig que abans de final d'any es firmi el tractat d'amistat francoalgerià, que va considerar com una necessitat i un interès comú, i va lamentar la no-assistència del president d'Algèria, Abdelaziz Buteflika. Chirac va destacar el fet que la cimera assumís la proposta francesa de crear una secretaria permanent que permeti una cooperació reforçada, com existeix ja en la UE, i l'organització de reunions regulars dels ministres d'Afers Estrangers dels països de la regió per explorar tota la capacitat de l'associació Euromed. En la seva compareixença, en una sala on predominaven els periodistes francesos, Chirac, va expressar la seva satisfacció pels resultats de la cimera, assegurant que s'havia aconseguit sense dificultats un acord per tancar un codi de conducta antiterrorista que implica una cooperació policial i judicial més important a la regió.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Segona part del Fòrum de les Cultures

>La UE acorda amb Israel i els països àrabs un codi de conducta antiterrorista

>Joan Carles I adverteix que és urgent afrontar les amenaces del terrorisme

>Jacques Chirac aposta perquè la Mediterrània sigui una prioritat estratègica de la UE

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.