| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 23 de febrer de 2020


diumenge, 13 de novembre de 2005
>

Mataró calcula que en deu anys cobrirà el 80% de la demanda per accedir a un habitatge protegit

Un nou pla preveu construir, fins al 2015, uns 1.500 pisos a preus assequibles

LLUÍS MARTÍNEZ. Mataró
El PSC de Mataró afirma que en deu anys l'oferta d'habitatge protegit que hi haurà a la ciutat donarà resposta fins a un 80% dels ciutadans que necessiten aquest servei. El regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, va explicar ahir en una jornada que fins al 2015 es faran a la ciutat uns 7.200 pisos nous, però que un 35% de les famílies no podran accedir al mercat lliure i necessitaran ajuts. El nou pla d'habitatge de Mataró vol afrontar-ho a través de la construcció de 1.500 pisos protegits.


+ Baron i Vilert, ahir al matí, en la jornada sobre habitatge. Foto: Ll.M.
En vistes del creixement imparable, una de les prioritats del govern de Mataró, integrat pel PSC, ERC i ICV-EUiA, és millorar l'accés a l'habitatge. Els socialistes van organtizar ahir una jornada per debatre i presentar el nou pla d'habitatge, que ha de ser una eina no només per fer més promocions de protecció oficial, sinó també per potenciar la mediació en el lloguer i la rehabilitació. Segons va explicar ahir el regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert (PSC), «en els darrers cinc anys el preu dels pisos s'ha apujat més d'un 70% de mitjana, quatre vegades més del que s'han apujat els sous en el mateix període». Les conseqüències són prou conegudes: hi ha més persones amb dificultats per comprar-se'n un, es retarda l'edat d'emancipació dels joves, es força el trasllat cap a altres ciutats perifèriques i s'incrementa l'endeutament de les famílies. A banda de la baixada espectacular dels tipus d'interès, acompanyat d'una política per allargar el temps de les hipoteques, que segons Vilert «ha conduït el comprador d'un habitatge a una situació d'aparent solvència», el principal motiu de l'encariment dels pisos és el preu del sòl. «De representar un 30% del total del cost, ha passat en cinc anys a significar entre un 50% i un 55%», va afegir. En aquest àmbit, el marge de maniobra dels ajuntaments és escàs. Per Vilert, la millora de la política del sòl ha de descansar sobre dues futures lleis: la de l'Estat sobre valoracions i expropiacions, i la de la Generalitat sobre habitatge. Mataró, amb el sòl residencial gairebé esgotat, ha apostat per aprofitar la nova llei d'urbanisme, que obliga els promotors a posar a la venda un mínim del 30% del sòl a preu baix per fer pisos protegits, canviant els vells usos industrials d'algunes zones, i pels que no hi ha demanda, per un model que combina activitats terciàries i zones residencials. Noves promocions L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron (PSC), que va tancar la jornada, va explicar que fins a final de mandat es començaran a fer a la ciutat 345 pisos protegits i a preus assequibles. Així, l'any que ve començaran, entre d'altres, la promoció de 48 pisos al Rengle, 30 a Can Gassol, 30 més al carrer Carlemany, 12 al carrer Núnez de Balboa i 93 al Pla d'en Boet.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.