| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 25 de gener de 2020


divendres, 4 de novembre de 2005
>

Salut construirà 14 hospitals i 178 centres d'atenció primària en set anys

El pla d'inversions, amb un cost de 3.300 milions d'euros, també aposta per remodelar els equipaments que ja hi ha

LAIA BRUFAU. Barcelona
Un pla d'inversions pensant en la Catalunya dels «vuit milions». En els pròxims anys es faran prop de 800 actuacions de nova construcció o de reforma per condicionar i potenciar la xarxa sanitària d'equipaments catalans. La plana major d'autoritats, gestors i representants del sector es van reunir ahir al Palau de Pedralbes per conèixer com es gastarà el Departament de Salut els 3.300 milions d'euros pressupostats en un pla que s'allarga fins al 2012. El gruix de les inversions servirà per crear 14 hospitals i 178 centres d'atenció primària, encara que l'ampliació dels centres hospitalaris de referència dispersats pel territori i la potenciació dels serveis de salut de petites i mitjanes localitats també s'enduen una partida considerable.

Els serveis sanitaris catalans es preparen per a una reforma integral en tots els àmbits. Aquesta és una de les conclusions principals del pla Horitzó 2012, una completa radiografia de les necessitats en infraestructura de la xarxa sanitària catalana. Les xifres són nombroses i abarquen des de les operacions començades l'any 2004 fins a les previstes fins al 2012: 3.300,1 milions d'euros per dur a terme 799 actuacions d'obra nova, ampliacions i remodelacions d'equipaments. Uns 2.500 milions d'euros es destinaran a la creació de 14 hospitals i la renovació dels centres hospitalaris ja en funcionament. La llista inclou quatre centres de nova creació -el de Rubí-Sant Cugat, el de Cerdanyola-Ripollet-Montcada, el del Baix Llobregat de Sant Joan Despí i el del Vendrell, aquest últim ja enllestit- i deu recintes de substitució per als de Puigcerdà, Olot, Sant Boi, Mollet, Igualada, el Trueta de Girona, l'Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, el Sant Pau de Barcelona, el Sant Joan de Reus i el Santa Caterina de Salt, ja acabat. Uns equipaments qualificats per la consellera de Salut, Marina Geli, com les «catedrals del segle XXI» que s'ajustaran a les necessitats de la població en l'àmbit territorial i d'especialització. La població catalana «descobrirà» la funció dels hospitals lleugers -pensats per a curtes estades i cirurgia major ambulatòria, i que es construiran a Amposta, Cambrils, Balaguer, Tàrrega i Vilanova i la Geltrú- i veurà créixer els centres de referència de l'àrea metropolitana. Cap dels nous hospitals tindrà una capacitat superior als 300 llits, i complirà així la nova política de reduir la durada de les estades dels ingressos, potenciar les operacions de cirurgia mínimament invasiva i ambulatòria, i afavorir la diversificació dels usuaris pels diferents àmbits assistencials. Seguint amb la premissa de proximitat i descentralització, la conselleria ha previst obrir 162 nous CAP -16 dels anunciats en el pla ja estan construïts- i millorar els consultoris i els centres que ja hi ha, «els veritables pilots de la sanitat catalana», als quals es destinaran 545,9 milions d'euros. L'atenció especialitzada en salut mental i els sociosanitaris també s'emportaran un pessic. Un total de 68,6 milions d'euros per a l'atenció de les malalties psiquiàtriques amb la creació de 17 equipaments i 18 sociosanitaris per abordar la dependència de manera integral amb un pressupost de 195,7 milions d'euros.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Forta injecció econòmica a Barcelona

>Geli afirma que el pla està pensat «poble a poble»

>243 milions d'euros per a Tarragona

>El govern projecta la construcció de catorze hospitals

>El govern projecta la construcció de catorze hospitals

>El govern projecta la construcció de catorze hospitals

>El govern projecta la construcció de catorze hospitals

>El govern projecta la construcció de catorze hospitals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.