| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 18 de setembre de 2021


divendres, 4 de novembre de 2005
>

El govern entén que ara la negociació de l'Estatut serà només política i no jurídica

Saura qualifica el debat al Congrés de «pas endavant irreversible» i demana al PP que rectifiqui

ALBERT SEGURA. Barcelona
El govern de la Generalitat entén que després d'un debat de presa en consideració al Congrés en què tots els partits menys el PP van admetre que el nou Estatut és constitucional, d'ara endavant la negociació serà política i no jurídica. «S'ha produït un pas endavant irreversible i sense retorn», va celebrar ahir el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, que va advertir també, però, que en aquesta negociació política el govern no acceptarà que es retalli allò «essencial» del text. Saura va carregar contra Mariano Rajoy, a qui va retreure que «jurídicament no és ningú» per dir què és constitucional.


+ Joan Saura, ahir, al Palau de la Generalitat. Foto: ORIOL DURAN
«Globalment tots els partits van reconèixer que l'Estatut està dins del marc de la Constitució», tot i que «fa uns mesos es negava la constitucionalitat de molts articles», va recordar Saura. Fins i tot el PP no va poder donar «ni un sol argument ni fonament» que demostrés que el projecte aprovat al Parlament, i al qual el Consell Consultiu va donar el vistiplau, no és constitucional. El conseller ecosocialista, que ahir a la tarda va fer un balanç del debat de dimecres en nom del govern, va insistir a reclamar al líder del PP que «deixi d'alimentar l'anticatalanisme» i que rectifiqui i s'incorpori al debat polític si després no vol trobar-se «aïllat, fora de la dinàmica irreversible de reformes estatutàries a tot l'Estat». Rajoy, va queixar-se Saura, «ha rescatat el discurs ranci i conservador» ple de «mentides i desqualificacions» de «la dreta de sempre». El govern també interpreta que José Luis Rodríguez Zapatero «va deixar molt clara la seva voluntat que s'aprovi un bon Estatut». Saura va destacar el reconeixement que el president espanyol va fer de la «identitat nacional de Catalunya» citant la definició que l'ara president de la comissió constitucional del Congrés, Alfonso Guerra, va fer d'Espanya com «una nació de nacions». I d'això, va afegir, «no es desprèn cap sobirania ni cap Estat propi». El conseller de Relacions Institucionals i Participació també va voler aclarir, referint-se a la proposta de finançament, que amb el nou Estatut l'Estat «manté la titularitat dels impostos» i estableix que és la Generalitat la que «els recapta tots». «Cinc pilars» intocables El conseller ecosocialista va avisar que el govern no admetrà cap retallada dels «cinc pilars» essencials del nou Estatut: la «singularitat nacional», els drets i deures, les competències, el finançament i les relacions amb l'Estat espanyol i la Unió Europea. Saura va posar d'exemples l'agència tributaria pròpia, que el tripartit troba imprescindible, i les competències. «Es pot discutir si tenim més o menys competències, però les exclusives han de ser-ho.» El president d'ICV va descartar un avançament electoral a Catalunya al·legant que Pasqual Maragall mai no li ho ha plantejat «sinó tot el contrari». Saura, però, va assegurar que no pot saber ni el «preocupa» el que pugui passar «d'aquí a un any», i va apostar per «tirar endavant i comunicar-ho millor».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>La premsa propera al PP entronitza Rajoy i parla de «cop d'estat incruent»

>La cúpula del PP es reuneix a Barcelona per començar la campanya de marcatge a l'Estatut

>Malentesos, desinformació i boicot

>Elogis enverinats de matinada

>On són les balances fiscals?

>El pas de l'Estatut pel Congrés injecta una dosi d'optimisme a la societat civil

>pensem.» Montserrat Nebrera (profess

>Zapatero: l'hora de la veritat

>Molta sanció però cap solució

>El tripartit i CiU admeten que el finançament és el gran escull de la negociació amb el PSOE

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.