| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 29 de setembre de 2021


divendres, 4 de novembre de 2005
>

La premsa propera al PP entronitza Rajoy i parla de «cop d'estat incruent»

Acusen Zapatero de trencar el consens constitucional

ANTONI DALMAU. Girona
Vicenç Villatoro advertia ahir sobre la tendència a oblidar que el debat de l'Estatut no és nomès una confrontació ideològica respecte als models d'Estat, sinó també un assumpte de política partidista espanyola. Mentre la premsa catalana valorava la intervenció de Mas, De Madre i Carod, la madrilenya se centrava en la picabaralla Rajoy-Zapatero.


+ Les portades dels diaris madrilenys estaven protagonitzades ahir pel líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, i pel president José Luis Rodríguez Zapatero.Barcelona i Madrid no estan separades només per 625 quilòmetres sinó també per una manera diferent d'interpretar la política. Ahir al quiosc català es respirava un cert aire de satisfacció. Les portades d'El Periódico, La Vanguardia i l'Avui coincidien a subratllar l'acceptació a tràmit de l'Estatut i en els seus editorials es destacava el bon nivell i l'encertat to dels tres ponents catalans. «La veu de Catalunya, plural i polièdrica», segons el diari dels Godó. La premsa madrilenya, en canvi, centrava bona part de les seves anàlisis en la confrontació personal entre Zapatero i Rajoy. Amb l'excepció d'El País, que subratllava en el seu editorial com a aspecte més positiu del debat la disposició al pacte mostrada per representants catalans, la resta dels diaris fustigaven de valent ZP i entronitzaven definitivament el líder popular com a «home d'Estat». Segons sembla, el discurs del gallec va ser tan convincent que li ha permès abandonar per fi l'ombra omnipresent d'Aznar. L'editorial de l'Abc subratllava l'«extraordinària capacitat dialèctica» de Rajoy i la contraposava a la «superficialitat i evanescència dels arguments» de Zapatero. Per la seva part, El Mundo destacava «la clarividència» del líder del PP en denunciar «els grans perills» de l'Estatut i acusava ZP de trencar el consens constitucional. Mentrestant, l'editorial de La Razón presentava Rajoy com «un home d'Estat» i com «un líder del qual et pots fiar» contra un Zapatero tan poc digne de confiança que, segons el diari d'Ansón, «serà difícil que ningú li compri un cotxe de segona ma». Més enllà dels editorials, els atacs més contundents i viscerals es podien llegir ahir a les columnes d'opinió. Ansón, per exemple, no dubtava a qualificar «la reforma constitucional encoberta sota la màscara d'un Estatut» com «un intent de cop d'estat incruent». Barrejant el tema català amb unes hipotètiques negociacions amb ETA, Ansón afegia que «la unitat d'una Espanya inerme quedarà entregada per un costat a les destrals i a les serps, i per un altre als Carod i als Rovira, que faran el possible per desmembrar-la». Per la seva part, en El Mundo, Federico Jiménez Losantos també parlava de colpisme: «ZP va proclamar ahir una espècie de cop d'estat permanent, una dictadura perfecta a la manera del PRI o de la II República.» I en el mateix diari, David Gustau comparava Zapatero amb un Forrest Gump «segrestat» pels nacionalistes catalans.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Dues visions de l'organització territorial enfrontades

>Soledat, federalisme i romaní

>LES FRASES

>On són les balances fiscals?

>El pas de l'Estatut pel Congrés injecta una dosi d'optimisme a la societat civil

>pensem.» Montserrat Nebrera (profess

>Zapatero: l'hora de la veritat

>Molta sanció però cap solució

>El tripartit i CiU admeten que el finançament és el gran escull de la negociació amb el PSOE

>El govern entén que ara la negociació de l'Estatut serà només política i no jurídica

>La cúpula del PP es reuneix a Barcelona per començar la campanya de marcatge a l'Estatut

>Malentesos, desinformació i boicot

>Elogis enverinats de matinada

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.