| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de desembre de 2021


dimecres, 12 d'octubre de 2005
>

Barcelona dobla en cinc anys el nombre d'universitaris de fora de Catalunya

Amb més de 20.000 estudiants, ja representen l'11% del total i es gasten a la ciutat uns 84 milions d'euros

JOSUÉ GARCIA. Barcelona
Les universitats de Barcelona i la seva àrea d'influència tenen el doble d'alumnes de fora de Catalunya que fa cinc anys. Segons les dades del curs 2003/2004, hi ha gairebé 21.000 estudiants de l'estranger i de la resta de l'Estat, i representen l'11,4% del total d'alumnes. Això situa Barcelona a prop de les grans ciutats universitàries de França i Alemanya, on l'índex d'estrangers és d'un 14%. Segons un estudi de Barcelona Centre Universitari (BCU), aquest col·lectiu es gasta a la ciutat 84 milions d'euros a l'any i la xifra augmentarà, ja que preveuen que el nombre d'estudiants foranis creixi els pròxims anys per sobre del 7%.


+ Estudiants dels programes Sòcrates i Erasmus en el curs introductori a la llengua i cultura catalanes, en una imatge d'arxiu. Foto: R.E.
Les universitats de la zona de Barcelona tenien 20.829 estudiants de fora de Catalunya el curs 2003/2004. D'aquests, només una quarta part prové de la resta de l'Estat, i la immensa majoria (16.000) són estrangers. El grup més nombrós el constitueixen els alumnes del programa Erasmus d'intercanvi amb altres països de la Unió Europea. Els que més vénen són italians, francesos, alemanys, britànics i belgues. Els estudiants llatinoamericans són més nombrosos en cursos de postgraus i doctorats, ja que vénen a especialitzar-se després de fer la formació bàsica al seu país i la majoria treballen alhora. Per àrees de coneixement, dominen els estudis relacionats amb el món de l'empresa i han crescut els de disseny. Segons l'estudi de Barcelona Centre Universitari -organisme format per l'Ajuntament, la Generalitat i vuit universitats-, l'estada mitjana dels estudiants és de set mesos i la despesa que fan durant la seva estada a Barcelona és de 750 euros al mes. Això genera una aportació econòmica directa de 84 milions d'euros, a la qual s'afegeix la que fan els més de 200.000 familiars i amics que visiten cada any la ciutat. El segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, va remarcar que «aquest creixement demostra que el català no és un impediment» per estudiar-hi. Això sí, quatre de cada deu estrangers assegura que abans d'arribar-hi no sabia que la llengua catalana es fes servir acadèmicament. Portabella va destacar que la previsió de creixement d'alumnes de fora de Catalunya es mantindrà entre un 7% i un 11% els pròxims anys.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>La nota negativa: l'absència d'allotjament

>Barcelona dobla el nombre d'universitaris forans en cinc anys

>Barcelona dobla el nombre d'universitaris forans en cinc anys

>Barcelona dobla el nombre d'universitaris forans en cinc anys

>Barcelona dobla el nombre d'universitaris forans en cinc anys

>Barcelona dobla el nombre d'universitaris forans en cinc anys

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.