| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 22 de maig de 2019


dimecres, 12 d'octubre de 2005
>

«Fragiles» de Balagueró i el film tailandès «Schutter» porten els fantasmes a Sitges

La secció Seven Chances projecta l'esplendorosa «Rois et Reine», d'Arnaud Desplechin

IMMA MERINO. Sitges
Vergonyosament inèdit a l'Estat espanyol, Rois et Reine , apassionant film del realitzador francès Arnaud Desplechin, va projectar-se dilluns a la nit a Sitges en una única sessió en la secció Seven Chances, programada per la crítica cinematogràfica. Difícilment, aquesta edició del festival de Sitges exhibirà una pel·lícula més lliure i en què es respiri tant la vida com la reflexió sobre la vida. Mentrestant, en la secció Fantàstic hi van arribar els films de fantasmes: Fragiles , del director català Jaume Balagueró, i la prou interessant pel·lícula Shutter , dels cineastes tailandesos Wongpoom i Pisanthanakun.


+ Jaume Balagueró i l'actriu Elena Amaya, ahir a Sitges. Foto: JAUME SELLART/EFE
Fa unes setmanes, Jaume Balagueró va presentar fora de concurs en la Mostra de Venècia Fragiles, el seu nou reciclatge de temes del cinema fantàstic. Després d'Els sense nom i de Darkness, el cineasta català demostra que cada cop roda films de més bona factura visual, però que continua al servei d'un cinema efectista, explícit i fins i tot previsible. Coescrit el seu guió amb el dramaturg Jordi Galceran, Fragiles té com a escenari una clínica infantil en procés de desallotjament. Un fantasma, però, ho vol impedir per continuar mantenint-se a prop dels nens, als quals cuida una nova infermera (Calista Flockhart) amb una ombra en el passat. De manera inexplicable, els nens pateixen fractures d'ossos provocades pel fantasma. Els ossos, doncs, esdevenen fràgils, però en cap moment Balagueró aprofundeix en la fragilitat humana aguditzada en el cas dels nens. Es manté dins de les convencions genèriques, juga amb el so per espantar i fa visible el fantasma amb uns efectes més risibles que no pas terrorífics. Més inquietant és el fantasma que se li apareix al protagonista de Schutter per fer-li present una culpa del passat. Tot i que també cau en certes convencions, fa pensar en algunes mostres del recent cinema asiàtic de terror, abusa de mostrar el fantasma i té alguna cosa de reiteratiu, el film té una dimensió interessant a partir del fet que el personatge és fotògraf i les seves fotografies apareixen parcialment velades. L'empremta del fantasma? A través de la fotografia, és una manera d'abordar la naturalesa fantasmagòrica del cinema i el desig o la inquietud de fer present l'invisible dins del visible. Però la gran pel·lícula (que en certa manera també ho és de fantasmes: hi ha el pes dels morts en la vida dels vius) fins ara projectada a Sitges és Rois et Reine, amb la qual Arnaud Desplechin (inèdit comercialment i fins ara en festivals a l'Estat espanyol quan és un dels cineastes francesos més interessants revelats en l'última dècada) va aconseguir l'any passat un notable èxit a França. A part del seu èxit, és una mostra de la millor tradició del cinema francès: un film cosit a la vida, nascut de l'experiència, en què la lleugeresa es fon amb la gravetat. Com la comèdia s'hi alterna amb el drama, el passat amb el present, el somni amb la realitat, la mentida amb la sinceritat, la narració amb la representació. Assumint riscs, Desplechin es mou amb suprema elegància a la corda fluixa seguint dos fils: un el du la reina, una dona amb un fill d'un pare mort (abans que nasqués la criatura) i un pare a punt de morir. L'altre el du un rei destronat al qual ingressen en un hospital psiquiàtric. Això només és un apunt. És impossible abastar aquest film esplendorós en unes poques línies. Només deixar-ne constància, agrair-ne l'elecció al crític Àngel Quintana (membre del jurat oficial) i lamentar profundament que el film no s'hagi estrenat aquí comercialment. A Sitges, només hi va haver una oportunitat de veure'l.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.