| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 16 de febrer de 2019


dissabte, 17 de setembre de 2005
>

S'aprova el domini d'Internet «.cat» i es podrà fer servir abans que s'acabi l'any

L'epígraf aplegarà els llocs web en català o que tinguin relació amb la cultura i la llengua catalana

VILAWEB / M. MONTROI. Barcelona
La Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) va autoritzar ahir a la una de la matinada la creació del domini .cat per a la comunitat cultural i lingüística catalana a la xarxa. Aquest domini -amb una validesa totalment equiparable a d'altres com ara el .com , el .net i el .es - és el primer del món que representa un grup lingüístic i cultural a Internet i estarà en funcionament abans que s'acabi l'any. El reconeixement ha estat possible gràcies a la tasca desenvolupada per l'Associació Puntcat, que va presentar la candidatura a l'ICANN el març de l'any passat i que ha tingut el suport de 90 entitats de tots els Països Catalans i de 68.000 particulars de tot el món que s'han adherit a la seva campanya.

En realitat, tot el procés va començar el 23 de novembre del 2001, quan es va constituir l'Associació Puntcat. El 15 de febrer del mateix any, l'ICANN -que és l'organisme encarregat de coordinar els dominis d'Internet- obre la convocatòria per a noves propostes de dominis, cosa que aprofita Puntcat per presentar la seva candidatura el 16 de març del 2004. El 18 de febrer, l'ICANN dóna llum verd al .cat. Finalment, s'aprova el contracte amb la Fundació Puntcat de creació del domini .cat i el seu registre. Abans, però, es va haver de superar un petit escull en la reunió del mes d'agost passat. El domini català es va veure perjudicat pel tumult creat per un altre de més conflictiu, el .xxx, per als llocs de contingut sexual, al qual es va oposar frontalment el govern nord-americà en considerar que es podia crear una mena de «barri vermell» virtual a la xarxa. Un fet excepcional L'aprovació del .cat es va produir en la reunió de la comissió de directors de l'ICANN que es va celebrar divendres a la matinada a la seu de l'organisme, a Califòrnia. En aquest marc ha rebut via lliure el primer domini d'Internet dedicat a reconèixer singularitats culturals. El .cat aplegarà tant les planes en català com aquelles que estiguin relacionades amb el domini cultural i lingüístic català (vegeu fitxa). Es tracta, doncs, d'un fet excepcional en tant que pioner. Fins ara hi havia dominis geogràfics -per exemple, .es per a l'Estat espanyol; .fr per al francès, .ru per a Rússia, etc.- i temàtics -per exemple, .edu (per als web relacionats amb l'educació); .com (comercials), .net (vinculats a Internet) i .aero (per al sector aeronàutic).

 NOTÍCIES RELACIONADES

>LES 20 PREGUNTES

>Al món com el que som

>La societat catalana mostra la seva satisfacció per la concessió del domini «.cat»

>El debat de l'aigua

>Tenim.cat

>Tenim.cat

>Tenim.cat

>Tenim.cat

>Tenim.cat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.