| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 22 de gener de 2019


dissabte, 23 de juliol de 2005
>

Barcelonès Nord. Alliberen quatre eriçons a la serralada de Marina per reintroduir-hi l'espècie

Estaran controlats per mitjà d'un emissor que permetrà saber com es comporten a l'hàbitat

LAIA BRUFAU. Badalona
La serralada de Marina té des d'ahir quatre inquilins més. Són dues parelles d'eriçons que van ser alliberats a la zona de Can Miravitges dins un estudi per reintroduir l'espècie i conèixer el seu comportament. D'aquí a un any està previst que se'n deixin anar quatre més prèviament tancats en un entorn natural durant un temps per comprovar si se'ls pot habituar al medi per evitar els riscos de la dispersió. La iniciativa té el suport de l'Ajuntament de Badalona, el departament d'investigació del zoo de Barcelona i la conselleria de Medi Ambient de la Generalitat.


+ A la imatge, un dels eriçons que es va alliberar ahir a la serralada de Marina. Foto: QUIM PUIG
Els masovers de Can Miravitges encara recorden quan anys enrere els eriçons s'acostaven a la casa per beure aigua. Ara es desconeix si queda algun exemplar en llibertat ja que la mitjana a Catalunya és de 0,11 exemplars per hectàrea. Des d'ahir n'hi ha quatre per la zona que l'Associació per a l'Estudi i Divulgació del Medi Ambient Galanthus seguirà per mitjà d'uns emissors de radiocontrol. Dos d'ells són de l'espècie anomenada fosca o comuna amb les punxes més llargues i els altres són de la classe clara o africana, molt menys nombrosa, amb les orelles i les potes més llargues. Aquest alliberament permetrà saber si s'aclimaten a l'hàbitat. Com a acció paral·lela al seguiment -per descobrir com viuen els quatre exemplars a la serralada- n'hi haurà quatre més que viuran en un tancat natural. L'any vinent també es deixaran en llibertat per comprovar si es queden pels voltants de Can Miravitges o si pel contrari es dispersen per la serralada. Segons el responsable del projecte, Sergi Garcia, és important que els animals no se'n vagin cap a altres indrets més urbanitzats, on «podrien ser atropellats o patir algun altre accident». Per aquest motiu han desenvolupat una hipòtesi segons la qual els animals aclimatats al medi prèviament tenen més possibilitats de supervivència. La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament, Muntsa Niso, per la seva banda, va fer ressaltar la voluntat del consistori d'incrementar la biodiversitat al territori badaloní i «tornar la vida a la serralada». Niso també va anunciar que si el projecte té èxit, es buscarà finançament per continuar la recuperació de la fauna: a banda dels eriçons, s'hi han introduït amfibis i dues òlibes.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Barcelonès Nord. Una espècie desconeguda

>Eriçons a la serralada de Marina.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.