| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 30 de maig de 2020


divendres, 1 de juliol de 2005
>

Llum verd al matrimoni entre homosexuals

El Congrés dels Diputats aprova per majoria absoluta una llei que també permet l'adopció a les parelles del mateix sexe

EL PUNT. Madrid
El Congrés dels Diputats va aprovar ahir definitivament i per majoria absoluta la llei que permet el matrimoni entre persones del mateix sexe i la possibilitat que adoptin criatures. Com s'havia anunciat, van votar en contra els diputats del PP -excepte l'exministra Celia Villalobos- i els quatre diputats d'Unió. El PSOE, el PNB, CC, IU-ICV, el grup mixt i dos diputats de CDC van sumar, però, els 189 vots que van aixecar el veto del Senat. Només quatre membres de CDC es van abstenir. La llei, que entrarà en vigor quan es publiqui al BOE, es va aprovar entre els aplaudiments dels grups d'homosexuals i el discurs de suport del president espanyol, José Luis Rodríquez Zapatero, i les crítiques del PP, el Fòrum Espanyol de la Família, la Conferència Episcopal Espanyola i el Vaticà.

El Congrés va aprovar ahir la reforma social del govern que més crítiques i elogis ha aixecat en el primer any i mig de legislatura, després de les lleis del divorci i contra la violència domèstica. La modificació del Codi Civil que permetrà els matrimonis entre homosexuals va superar sense problemes l'últim tràmit al Congrés, tot i els 147 vots en contra del PP i d'Unió, i entrarà en vigor un dia després de publicar-se al BOE. Algunes fonts assenyalaven ahir que la norma veurà la llum la setmana que ve i, per tant, les cerimònies civils es començaran a celebrar aquest estiu. Els col·lectius de gais i lesbianes, però, afirmaven que els primers casaments es produiran a partir del setembre. La intervenció de Rodríguez Zapatero, just abans de les votacions, va reforçar el suport de l'executiu a la llei. El president va qualificar la reforma d'un altre pas endavant en el camí de la llibertat i la tolerància» iniciat durant la transició i que construeix «un país més decent, perquè una societat decent és aquella que no humilia els seus membres». Rodríguez Zapatero, després de recordar que les unions d'homosexuals també són legals a Suïssa, Holanda i Canadà, va reiterar que la nova norma no va contra el matrimoni, sinó que «és un triomf de la llibertat». La intervenció del cap de l'executiu, però, va generar la polèmica més agra de la jornada. El president del Congrés, Manuel Marín, va negar al cap de l'oposició i president del PP, Mariano Rajoy, el dret a replicar Rodríguez Zapatero basant-se en la normativa de la cambra baixa. En sortir del ple, Rajoy va lamentar la negativa de Marín per haver estat una «demostració evident del tarannà del grup socialista». Després d'acusar el govern de «dividir» el país, el cap de l'oposició va anunciar que el PP estudiarà recórrer la nova llei davant del Tribunal Constitucional. D'altra banda, CiU va presentar ahir mateix una proposició per regular l'objecció de consciència. Marín va tornar a aparèixer un cop aprovada la llei. Representants de gais, lesbianes i transsexuals van celebrar amb aplaudiments dins de l'hemicicle el llum verd i el president els va convidar a marxar de la tribuna. Un cop fora representants de la Federació Estatal de Gais, Lesbianes i Transsexuals (Felgt), de la Coordinadora Gai-Lesbiana i de l'Associació Internacional de Lesbianes i Gais (ILGA) van qualificar la llei de «conquesta històrica» i van demanar «respecte» al PP i a l'Església. Els col·lectius van fer una crida a la participació en la manifestació de l'orgull homosexual del dissabte que ve a Madrid per demostrar que «una altra societat és possible». El PSOE ja ha anunciat que hi participarà.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Una altra protesta

>Una llei «injusta» per l'Església

>El Congrés aprova els matrimonis entre homosexuals

>Via lliure als casaments entre homosexuals.

>Via lliure als casaments entre homosexuals.

>Via lliure als casaments entre homosexuals.

>Via lliure als casaments entre homosexuals.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.