| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 20 de setembre de 2021


dimarts, 28 de juny de 2005
>

El PP no en fa prou amb els vots dels emigrants per tornar a governar la Xunta

Irregularitats en les dates van fer que el procés s'alentís i que populars i socialistes presentessin les primeres impugnacions

U. COMAS / D. BELLÉS.
Populars i socialistes s'han repartit els vots dels emigrants gallecs i, malgrat que els resultats han donat al PP un lleuger avantatge, aquest és insuficient perquè els populars puguin mantenir la presidència de la Xunta, segons es conclou dels resultats de l'escrutini. La junta electoral de Pontevedra, on el resultat podria haver modificat el repartiment d'escons sortit del resultat de 19 de juny, va ser el centre de la polèmica per irregularitats detectades que van deixar pas a una batalla legal entre el PP i el PSOE. El PP va reclamar a la junta que validés part dels vots que no tinguessin data d'origen, però la junta electoral ho va rebutjar i finalment es va reprendre el recompte, que va finalitzar cap a la una de la matinada.


+ Abans d'obrir les saques de vots a Pontevedra. A baix, a l'esquerra, Trillo i Varela i, a la dreta, un cartell de Fraga i un altre de Pérez Touriño. Foto: EFE.


Amb tots els vots escrutats a la junta electoral de Pontevedra, el Partit Popular no va obtenir els vots suficients per recuperar l'escó que li proporcionaria la majoria absoluta. Concretament, el PP va tenir 15.371 vots -49,6%- dels 30.948 considerats vàlids -dels 35.000 que s'havien rebut-; el PSdG, 13.518 -43.6%-, i el BNG, 1263 -el 4,08%. A la junta provincial de la Corunya, amb el 57,5% dels vots escrutats, el PP tenia el 57,5% dels sufragis i el PSdG, el 35%, mentre que el BNG, només en tenia el 7,3%. Així, de les 23.100 paperetes que s'havien comptat, 13.300 donaven suport al PP; 8.100, al PSdG, i 1.700, al BNG. A Lugo, amb el 100% dels vots -en total, 14.310 van ser validats- el PSdG va guanyar amb el 47,4% dels vots, i el PP en va obtenir el 45,7%. D'Ourense, encara no havien transcendit les dades. Irregularitats La junta electoral de Pontevedra va rebutjar la reclamació del PP perquè es comptabilitzessin els vots d'emigrants en les eleccions gallegues que van arribar el 19 de juny a l'aeroport de Barajas sense data d'emissió. Sí que va atendre el punt de la reclamació que demanava que no es destruïssin aquestes paperetes. La validesa dels vots dels emigrants sense data d'origen va generar les primeres discrepàncies entre el PSdG i el PP. Precisament, en vista de la importància d'aquests vots, es va desplaçar ahir al matí fins a l'Audiència Provincial de Pontevedra un nodrit equip de responsables de cada formació política. L'exministre Federico Trillo és l'encarregat de coordinar la feina del PP i Ricardo Varela, secretari d'organització del PSdG, fa el mateix per al seu partit. Els socialistes, per la seva banda, van presentar un altre recurs contra els vots que van arribar en sobres sense mata-segells i amb la data anotada en bolígraf. En roda de premsa al final de la reunió del comitè de direcció, el secretari general del PP, Ángel Acebes, va explicar que el «sentit comú» indica que si determinats vots eren a l'aeroport madrileny de Barajas el 19 de juny passat és evident que es van emetre abans del dia de les eleccions. .

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Fraga diu que parlarà avui

>Els candidats continuen amb les seves agendes en espera del recompte final

>El PP no obté prou vots d'emigrants per tornar a governar la Xunta

>El vot dels emigrants permet el govern d'esquerres a Galícia

>El vot dels emigrants permetrà un govern d'esquerres a la Xunta

>Lleuger avantatge del PP, però insuficient per conservar la Xunta

>El PP no en fa prou amb els vots dels emigrants per tornar a governar la Xunta

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.