| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 22 de maig de 2019


divendres, 27 de maig de 2005
>

Referents culinaris

Després del xató, Vilanova engega una campanya per difondre els espigalls com a ensenya gastronòmica

el reportatge

RAÜL MAIGÍ. Vilanova i la Geltrú
ESPIGALLS CONGELATS. Quatre restaurants van presentar dilluns receptes -com la lassanya de la imatge- per promocionar aquesta verdura. L'estrena, però, va ser amb espigalls congelats: es van voler presentar coincidint amb les festes de Sant Isidre, fora de temporada.


 Foto: FdG / MARCEL FABRA
Si el xató ha esdevingut els darrers anys una marca gastronòmica del Garraf i el Penedès, Vilanova obre ara una nova via d'especificitats culinàries: els espigalls. Alguns restauradors ja fa anys que cuinen aquesta verdura però ha estat enguany que l'Associació de Festes de Sant Isidre engega la promoció decidida de brotons i espigalls, obtinguts de la col brotonera, una planta que s'ha conreat tradicionalment als horts del Garraf. La iniciativa ha començat, però, coixa. Ningú de l'associació es va aturar a pensar que per la festivitat de Sant Isidre ja no hi ha espigalls, una varietat de col d'hivern amb una temporalitat entre els mesos d'octubre i abril. La solució ha estat congelar-los per poder-los oferir a finals de maig. La presentació oficial es va fer dilluns passat al restaurant Marejol. Malgrat estar fora de temporada, els cuiners van fer bona feina i els comensals van quedar satisfets. La promoció de l'espigall com a producte autòcton ha tingut enguany la participació de quatre restaurants vilanovins, cadascun dels quals ha presentat la seva recepta: La Cucanya, una lassanya d'espigalls; La Fitorra, canelons d'espigalls; El Maridatge, coca d'espigalls amb formatge de cabra i cruixent de pernil, i Marejol, crema d'espigalls i trinxat. Tot plegat, acompanyat de vins i caves Torrents Carbó. Congelats o no, els espigalls d'aquesta primera fornada tenen denominació d'origen local, naturalment, i provenen de Can Pujades, al Fondo Somella; Cal Tupí i Can Mironet, a Ribes. Antoni Ferrer, president de l'Associació de Festes de Sant Isidre, alerta de la precarietat d'aquestes sínies, «en fase de desaparició». Els brotons i els espigalls són els productes d'una varietat de col d'hivern, anomenada col brotonera. Durant molt de temps ha estat arrelada als horts del Garraf i particularment a Vilanova, on havia estat un menjar quotidià. Però els nous hàbits alimentaris i els canvis en el mètode de producció de les hortalisses van comportar un abandó del producte, que s'ha mantingut per la iniciativa d'alguns agricultors, entitats i empresaris. «Fa 25 anys que servim espigalls, però en solitari no acaba arribant», opina Esther Nolla, del restaurant La Fitorra. Antoni Ferrer subratlla que es tracta de promocionar els productes propis: «Sóc pagès de Vilanova i vull vendre el meu producte aquí; ja que paguem preus desorbitats per les terres almenys que puguem col·locar els nostres productes», assenyala. De moment, el primer any ha deixat ja algunes receptes. Els impulsors de la iniciativa confien que tindrà continuïtat, i que podran explotar la versatilitat d'aquesta verdura desconeguda. Els espigalls es poden menjar bullits amb sal i oli, com s'ha fet per sempre, però tenen moltes més possibilitats. Està per veure, però, si podrà fer ombra al xató. La intenció, de moment, és que tant de la verdura com de la salsa, se'n pugui fer l'ensenya gastronòmica de la ciutat.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.