| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 21 de febrer de 2019


dimarts, 12 d'abril de 2005
>

La família Nadal Carres compra Galetes Birba de Camprodon a Santiago Mercadé

L'adquisició de la històrica marca ha representat el desemborsament d'uns cinc milions d'euros

JOAN OLLER. Sant Just Desvern
Galetes Camprodon, l'empresa que fabrica la històrica marca Birba, ha canviat de mans i ha passat d'un grup d'empresaris catalans encapçalats per Santiago Mercadé a la família de Josep Maria Nadal Carres, antic accionista d'una empresa de pintures per al sector de l'automòbil. L'operació, que ja feia uns mesos que es gestava, ha pujat a uns cinc milions d'euros, segons va confirmar ahir el director financer de l'empresa, Lluís Rodríguez. Galetes Birba ha esdevingut el reducte d'una vella tradició d'aquesta localitat del Ripollès, després que el 1999 desaparegués la marca Pujol, absorbida per un grup francès.


+ Vista exterior de la factoria de Galetes Birba, a Camprodon, en una foto del 1999.
Els nous propietaris de la marca de galetes Birba van comprar l'empresa Galetes Camprodon a un grup d'empresaris catalans encapçalats per Santiago Mercadé, conseller delegat del grup immobiliari Layetana, i en el qual també hi havia Joaquim Boixareu -expropietari de Bra- i Germà Ramon Cortés, president de Tiempo BBDO. L'operació ha estat assessorada pel despatx d'advocats i economistes Bellavista-Raich i per la firma NmasI. La família de Josep Maria Nadal Carres va vendre la seva participació en l'empresa de pintures per a l'automoció PPG Ibérica -de la multinacional nord-americana PPG Indústries- el 2002 i, actualment, controla també una participació del 2,9% en la societat de capital risc Dinamia, a part de tenir altres participacions en negocis immobiliaris. Des del 1911 Birba és una marca singular del sector de les galetes de Catalunya, al costat de Néts de Joaquim Trias, de Santa Coloma de Farners (Selva). Aquesta companyia ripollesa la va fundar el 1911 la família Birba, que la va acabar venent el 1988 quan el negoci davallava per la competència ferotge de les grans multinacionals del sector -Danone (Lu), United Biscuits o Cuétara-. Els compradors d'aleshores es van proposar revitalitzar la companyia. Durant un any, en el seu capital, a més de Mercadé hi va participar el grup Perelada, propietat de la família Suqué Mateu. Segons publicava ahir Expansión i va confirmar el director financer de l'empresa galetera, el grup de Mercadé va aconseguir remuntar les vendes de Birba i créixer a un ritme anual del 20%, fins a arribar a una facturació de més de quatre milions d'euros. Els nous propietaris han donat entrada al capital de Galetes Camprodon a alguns dels actuals directius de l'empresa. El director general de la companyia, Francisco Gausset -que es manté en el càrrec- ja n'era soci amb un 5% aproximat de les accions. Galetes de gamma alta Birba i Trias són, gairebé, els únics fabricants de galetes de gamma alta de capital català. El 1999, l'altra gran marca de Camprodon, les galetes Pujol, va tancar la fàbrica en ser absorbida per una cadena francesa. A Catalunya, les caixes de galetes Birba -il·lustrades amb un dibuix del pont romànic de Camprodon- es poden trobar en gairebé tots els supermercats i hipermercats, mentre que a la resta de l'Estat espanyol la distribució es fa a través de botigues especialitzades. Entre les seves especialitats -elaborats amb procediments artesanals- destaquen els ametllats, brisalets, fruits d'or, neules i cubans. A més de Birba, la firma opera amb les marques de Núria i ChocoBirba.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.