| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 1 de maig de 2024


diumenge, 25 de novembre de 2001
>

La masia de Can Bachs anirà a terra

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet descataloga la casa pairal, en estat «pràcticament ruïnós»

L'espai de l'edifici del segle XVIII s'integrarà a la futura plaça Safareig, que actualment és en un petit solar

Una constructora farà a la zona un pàrquing de 200 places i un bloc de 60 pisos i urbanitzarà la plaça

MIREIA SABARTÉS . Santa Coloma de Gramenet
La masia de Can Bachs té els dies comptats. Serà enderrocada aviat. L'Ajuntament de Santa Coloma aprovarà demà, en el ple, la descatalogació d'aquesta casa pairal del segle XVIII, inclosa al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic. L'espai que deixarà la masia formarà part de la plaça Safareig, avui un solar de 241 metres quadrats, que s'ampliarà a 2.737 metres quadrats. A més, s'estan enderrocant les velles indústries dels volts per donar pas, a banda de la plaça, a un bloc de 60 pisos i un pàrquing subterrani d'unes 200 places. L'entrada a l'aparcament serà a l'avinguda de Francesc Macià. La constructora es fa càrrec de tots els costos.


+ La masia de Can Bachs de Santa Coloma aviat passarà a la història. Serà enderrocada.  Foto: M.S.
Provablement a principis del 2003, el barri de Riu Nord de Santa Coloma tindrà la futura plaça Safareig, un nou espai per al centre cívic, un aparcament amb places públiques a sota i un edifici amb 60 habitatges i locals comercials als baixos. Serà la nova façana d'una de les entrades de la ciutat, en uns terrenys afectats pel pla especial de reforma interior (PERI) Santa Coloma Vella I, que data de l'any 1986. L'espai, que canviarà de fesonomia, ve delimitat per l'avinguda de Francesc Macià i el carrer Safareig. Ara s'estan enderrocant petites indústries obsoletes de mitjans del segle XX que ocupaven el triangle. La reordenació urbanística comporta també l'enderrocament de Can Bachs, masia catalogada fins avui al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic. «L'estat de la masia és pràctiament ruïnós», assegura la tinent d'alcalde de Serveis Territorials de l'Ajuntament de Santa Coloma, Carme Moraira. «S'hauria d'enderrocar gairebé tot i parlaríem de reconstruir, no rehabilitar», afegeix, basant-se en informes arquitectònics i històrics. Moraira afirma que Can Bachs no ha estat mai un referent per al poble colomenc però que, per mantenir viva «la memòria històrica», la plaça Safareig mantindrà la senyalització del perímetre de la masia, contindrà part del mur de pedra i tindrà un plafó informatiu sobre la masia. I l'enderrocament estarà sota control arqueològic.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Acord entre Europrojectes i Ajuntament

> La masia colomenca de can Bachs, amb els dies comptats per anar a terra

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.