| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'octubre de 2018


dimecres, 16 de juny de 2004
>

Preservar un model de viure i treballar

Una quinzena de pagesos de Calonge i un de Vall-llobrega, que treballen la vinya i elaboren vi, impulsen des de fa uns set anys un expedient perquè es declari el conjunt de masies on treballen «zona d'interès etnològic», segons la llei de patrimoni del 1993. La reivindicació d'aquests pagesos viticultors es basa en el manteniment d'una tradició arrelada al segle XIX, abans de la fil·loxera, i que ja prové dels segles XVIII i XVII en alguns casos. Hi ha un matís important, perquè es pot prestar a confusió, en el sentit que no demanen la qualificació de zona enològica sinó «etnològica», atès que conserven una elaboració familiar tradicional arcaica del vi i en venen els excedents. La sol·licitud es va fer al Departament de Cultura. La proposta inicial va ser plantejada pels principals productors i elaboradors de la zona, quantitativament parlant, que té la seva àrea principal a la conca de la riera del Tinar, al nord-est del terme municipal de Calonge. La superfície total de vinya que es treballa és d'unes 140 hectàrees. La reivindicació d'aquests pagesos viticultors, segons el president de la Fundació Remença XXI, Joan Molla, un dels impulsors de la iniciativa, és que es dediquen al «policultiu» i combinen el vi amb l'horta i els fruiters.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Creen a Calonge una fundació per potenciar l'agricultura tradicional com a bé cultural

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.