divendres, 6 de febrer de 2004 >
Cuina del peixopalo
les propostes
JOAN TRILLAS
.

|
Llagostera va donar ahir el tret de sortida a la campanya gastronòmica de La Cuina dels Sentits, que està integrada per quatre mostres, i que organitzen conjuntament els ajuntaments de Llagostera, Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Castell-Platja d'Aro. Precisament, ahir, a Llagostera, va tenir lloc la presentació de la primera de les quatre campanyes gastronòmiques: la del bacallà i el peixopalo, que és el tret de sortida d'uns mesos oberts als sentits de la gastronomia. Però, què és la cuina del bacallà i el peixopalo? El bacallà és tradicionalment un producte típic de la Quaresma i ha estat un aliment molt important durant segles. El peixopalo, el plat estel·lar i recomanat en aquestes jornades culinàries, és el bacallà assecat al sol en comptes d'haver-ho estat en sal, punt aquest que marca substancialment la diferència i dota el plat de certes diferències. El peixopalo va ser durant el segle XIX el menjar de molts mariners. A través del port de Sant Feliu de Guíxols, amb l'arribada de mercants del nord, es va introduir el peixopalo i va ser ràpidament assimilat per la dieta tradicional de tota la Vall d'Aro. Com es diu a la promoció de la mostra del bacallà: «Olor de mar, un punt de sal, color d'escata, remor d'onades i textura suau.» Tota una declaració d'intencions, certament, i que dota de tradició i evocació aquestes mostres, especialment la del bacallà i el peixopalo, que arrela en la tradició més marinera de la zona.
La Cuina dels Sentits, però, té altres propostes, com ara: faves, pèsols i suquet (del 2 d'abril al 2 de maig); el peix blau ganxó (del 21 de maig al 20 de juny), i el bolet (del 2 d'octubre al 28 de novembre). A la campanya hi participen 16 restaurants repartits entre els quatre municipis (5 de Llagostera, 3 de Santa Cristina d'Aro, 3 de Castell-Platja d'Aro i 5 de Sant Feliu). LLAGOSTERA, SANT FELIU, SANTA CRISTINA I PLATJA D'ARO Fins al 7 de març
|