| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 7 de maig de 2024


diumenge, 25 de gener de 2004
>

Troben a Harvard el retaule d'Escalarre

Alberto Velasco i l'Ecomuseu localitzen l'obra gòtica que va desaparèixer de l'església l'any 1903

C. ARTIGUES . Lleida
L'historiador Albert Velasco i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu han aconseguit localitzar l'antic retaule gòtic de l'església de Sant Martí d'Escalarre (Pallars Sobirà), desaparegut entre el 1903 i el 1913, al Fogg Art Museum de la Universitat de Harvard, a Cambridge (EUA). Una fotografia de l'arxiu privat de Joaquim Morelló, un farmacèutic d'Esterri, que catalogava l'Ecomuseu, va suposar la clau per desvetllar l'enigma del retaule desaparegut. Les investigacions de Velasco aviat van donar el seu fruit. Després de passar per diverses mans, la joia gòtica d'Escalarre es troba a Massachusetts.

Joaquim Morelló, farmacèutic a la localitat d'Esterri d'Àneu, va ser un gran afeccionat a l'excursionisme i a la fotografia. El Pallars Sobirà va quedar retratat en l'obra del lleidatà, i l'església de Sant Martí d'Escalarre no en va ser una excepció. Quan l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu va començar a catalogar l'arxiu fotogràfic de Morelló, es va detectar que una de les imatges, datada de l'any 1903, corresponia a l'interior de l'església, que en aquells moments estava presidida per un retaule gòtic del Mestre de Son. Aquesta obra d'art se sumava a les moltes que van desaparèixer a principis del segle XX del Pirineu català. L'Ecomuseu no tenia constància de l'existència del retaule, ja que no constava registrat en cap museu. Davant del descobriment, el director del Museu, Jordi Abella, va contactar amb Albert Velasco, un historiador que en aquells moments estava preparant la tesi doctoral sobre la pintura gòtica al Pirineu. L'historiador havia estat acumulant informació sobre el patrimoni europeu dipositat en centres americans. L'estudiós tenia la sensació que havia vist abans algunes de les imatges dels retaules, però no sabia en quin lloc exacte. Després d'una sèrie d'investigacions, Velasco va descobrir que dues de les taules de l'obra es conservaven al museu de Harvard. Així doncs, gràcies al descobriment, les peripècies del retaule s'han descobert. Segons els experts, durant el període comprès entre el 1903 i el 1913, l'obra d'Escalarre es va desmuntar i es va vendre. De moment se sap que l'any 1913, dues taules de l'obra de Son es troben a la venda a Verona (Itàlia) on les va adquirir Arthur Kingsley Porter. En una de les taules s'aprecien les figures de sant Nicolau de Bari i de sant Marçal de Llimotges, mentre que l'altra reflecteix una escena de la consagració de sant Martí com a bisbe i del seu bateig. Quan el comprador va morir, el seu patrimoni va passar a les mans del museu nord-americà, els membres del qual en desconeixia la procedència. Així, una fotografia presa fa més de cent anys ha servit de clau per localitzar una de les joies més importants del Pirineu lleidatà. El director de l'Ecomuseu va voler senyalar la importància dels llegats privats per promoure investigacions com la que va dur a terme Albert Velasco i que ha permès recuperar un patrimoni artístic que es donava per perdut.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> La tercera part, a Londres

> Troben a Harvard un retaule desaparegut d'Escalarre

> Troben a Harvard un retaule d'Escalarre

> Troben a Harvard un retaule d'Escalarre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.