| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 28 de desembre de 2025


diumenge, 14 de juliol de 2002
>

Cinc generacions de forners fan pa artesà i coques típiques des del carrer Victòria

Al forn Tous-Plana poden trobar-se alguns dels productes tradicionals dels pobles de la Secuita, com la coca adobada i la coca seca

GUSTAU MORENO . La Secuita
La senyora María Asunción Plana és la mestressa del forn Tous-Plana de la Secuita, sens dubte un dels més antics dels que funcionen al Tarragonès. La dels seus fills és la cinquena generació de forners, i el forn amb què cada dia fan el seu pa artesà és de l'any 1915. Molts visitants que entren a l'establiment per comprar una barra de pa, un tros de coca o un pastís, se senten atrets per l'antiguitat i l'encant del forn, i li demanen poder veure'l de prop. «Nosaltres ja hi estem acostumats, però a les persones que ens visiten els fa molta gràcia perquè alguns no han vist mai com es feia el pa abans», va explicar Plana. La mestressa, que també prové d'una família fornera, va detallar alguns dels productes tradicionals que encara elaboren al forn Tous-Plana, com la coca adobada i la coca de forner o coca seca. La coca adobada, amb comí, matafaluga, oli, sucre, farina i ou, era la pasta típica que els pagesos de la població de la Secuita menjaven amb motiu de la festivitat de Sant Josep. D'altra banda, la coca de forner es deia així perquè la feien amb els ingredients que aportaven els mateixos pagesos. «En realitat, també hi havia la coca de recapte», va afegir Plana. «Els pagesos també ens portaven els ingredients als forners, però afegint la ceba i el pebrot a la farina i l'oli», va detallar la mestressa. «No era ben bé com una pizza, que és pròpia dels italians, però era un aliment que també era molt nutritiu», va aclarir Plana. La mestressa del forn Tous-Plana va recordar que abans dels anys 40 l'establiment també estava al mateix carrer Victòria, però uns números més avall. En aquella època, el forn Tous coexistia amb un altre forn, que va acabar tancant les portes poc després d'acabar la Guerra Civil. Però Plana ja no el va conèixer, perquè va arribar a la Secuita fa uns quaranta anys. La gent i els pobles de les nostres comarques LA SECUITA

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.