dijous, 27 de desembre de 2001 >
Reus. El metge reusenc Fàbregas Montpeó evoca els seus records en un llibre
En el volum, editat per la Fundació Roger de Belfort, relata la seva trajectòria
GERARD GORT
.
Reus
La Fundació d'Història i Art Roger de Belfort ha editat unes memòries del doctor Josep Antoni Fàbregas Montpeó, fundador de la Clínica Fàbregas. En el volum, que ja és el llibre número 50 de les edicions de la fundació, Fàbregas repassa en poc més de 70 pàgines la seva trajectòria professional com a cirurgià i també alguns altres aspectes de la seva vida, fins que l'any 1998 es va acordar que la gestió de la clínica que duu el seu nom passés al grup Sagessa.
El doctor Fàbregas, que el 7 de gener farà 84 anys, relata en primera persona les seves vivències personals i professionals acompanyant el text de fotografies i reproduccions de certificats i altres documents relacionats amb la seva vida. Fàbregas Montpeó va obrir la seva clínica a Reus el 1945 i va exercir-hi com a cirurgià fins als 80 anys. En el llibre també explica la seva etapa formativa.
L'autor de Records de la vida d'un metge reusenc comenta que va poder muntar la clínica gràcies al seu germà, que en poc temps va fer fortuna a Madrid i es va oferir per pagar el cost de crear el centre sanitari a Reus. Eren uns moments difícils perquè el 1945 ja hi havia 5 clíniques privades a Reus. Però Fàbregas va saber tirar endavant, tot i que apunta que molts cops la seva tasca va topar amb desavinences amb el mateix Ajuntament de la ciutat, entre altres vicissituds.
El 1945 la clínica ja es va emplaçar on és ara, al carrer Antoni Gaudí. Es va mantenir el característic minaret d'una antiga construcció d'un palauet àrab. Al principi, la Clínica Fàbregas només tenia vuit llits, un quiròfan, i el doctor comenta que fins i tot el sostre era d'uralita i que hi feia molt fred. Però el centre de seguida va créixer i les prestacions van millorar. Dels vuit llits es va passar, amb el temps, als seixanta. I Fàbregas comenta que van ser la primera clínica de la demarcació a oferir serveis moderns. «Vam ser els primers de la província a implantar mitjans d'exploració com el TAC o els aparells per fer ecografies», diu Fàbregas. El 1945 el centre va començar l'activitat com a clínica especialitzada en traumatologia i des del 1960 també en cirurgia.
En les memòries, prologades amb un llindar de l'editor Manuel Aragonès i Virgili, Fàbregas relata l'evolució de la clínica reusenca fins que el 1998, després d'intenses negociacions, es va cedir la gestió al grup Sagessa, que també gestiona l'Hospital de Sant Joan. Ara la clínica manté l'activitat amb el nom de Centre Mèdic Qirúrgic Reus i les instal·lacions del carrer Gaudí i de la plaça de la Llibertat.
|