|
|
|
> L'arrelament de la cultura gastronòmica > Els primers llibres de cuina en català > La cuina mediterrània dijous, 17 de març de 2005
Aquest mes de març hem inaugurat un període marcadament gastronòmic, que s'allargarà fins el mateix mes de l'any vinent, perquè l'Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona han impulsat l'Any de l'Alimentació, la Cuina i la Gastronomia, amb la voluntat de promoure la cultura gastronòmica del Principat.
L'Any de la Gastronomia, com també se'n diu, va obrir les portes al Fòrum Gastronòmic de Vic, que es va fer del 7 al 10 de març: el primer de les dues centenes d'actes d'aquest esdeveniment anual, que enclou fires i salons, itineraris gastronòmics, tasts, cursos i tallers, mostres al carrer... Per exemple, els mercats barcelonins oferiran mostres de la cuina d'algunes contrades del Principat; es farà una gimcana perquè els participants descobreixin Barcelona a base d'elements relacionats amb la gastronomia; i les festes tradicionals s'amaniran amb activitats que donaran compte de menges i begudes típiques: xampany i coca (Sant Joan), castanyes (Tots Sants), xocolata (Pasqua)... Tot plegat, amb el propòsit, com apuntàvem, de fer conèixer i promoure, tant al país com a fora, una cultura gastronòmica multisecular.
L'arrelament de la cultura gastronòmica'Com catalans mengen pus graciosament e ab millor manera que altres nacions...'. Aquest frase, de l'escriptor gironí Francesc Eiximenis (s XIV), autor de 'Lo Crestià', serveix per reivindicar sis segles de cultura gastronòmica catalana. En efecte, a parer dels estudiosos, l'edat mitjana fou un període gastronòmic remarcable, que va saber combinar les tradicions culinàries d'èpoques passades i els productes introduïts pels àrabs (arròs, albergínia, espinac, sucre...). Ja durant l'època moderna, la cuina catalana va eixamplar-se amb productes procedents de les terres americanes, tals com la mongeta, el tomàquet, la xocolata, la patata...
Els primers llibres de cuina en catalàEntre els primers llibres de cuina escrits en llengües romàniques, n'hi trobem en català, ço que indica la reputació que ja tenia la cuina catalana a l'època medieval i al Renaixement. El receptari més antic, el 'Llibre de Sent Soví', d'autor desconegut, data del 1324, i comprèn dues-centes receptes. Ara, el llibre de cuina que va atènyer més popularitat, amb traduccions a una colla de llengües, fou el 'Libre de doctrina pera ben servir: de tallar y del art de coch...', obra del cuiner Robert de Nola. L'edició més antiga conservada del 'Libre de Coch' és del 1520.
La cuina mediterrània
+ L'oli d'oliva és un dels productes bàsics de la cuina mediterrània.
Bo i simplificant, a Europa podríem distingir dos grans espais culinaris: el mediterrani, basat en la cuina de l'oli d'oliva, els productes conservats amb sal i l'ús del vi, i el nòrdic, basat en la cuina de la mantega, els productes fumats i la cervesa com a beguda. Doncs bé, la dita cuina mediterrània té, avui, molt de predicament i és lloada tant pel sabor com pels efectes saludables que li són atribuïts.
|
Investiga
> Dossier de presentació de l'Any de la Gastronomia.
> Evolució culinària de les nostres terres, a partir de tres històries.
> Productes del Principat amb Denominació d'Origen Protegida (DOP).
I també...
- El 'Libre de Coch', que va tenir una gran anomenada entre l'edat mitjana i la moderna.
- Estils de vida i hàbits alimentaris.
- Receptes culinàries.
- La Marca Q, signe de qualitat alimentària.
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. |