Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Deu segles d'art al MNAC

Una mostra excepcional d'art romànic i gòtic

El fons del Renaixement i del Barroc

L'art dels segles XIX i XX


dijous, 16 de desembre de 2004
El 16 de desembre va obrir les portes el remodelat Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), dintre el Palau Nacional de Montjuïc, a Barcelona. La remodelació i l'ampliació, començades el 1990, han fet possible d'encabir-hi totes les col·leccions, de manera que ara, al museu, s'hi pot contemplar l'art dels últims deu segles.

En efecte, els quaranta-cinc mil metres quadrats del nou MNAC, remodelat per l'arquitecte italiana Gae Aulenti, permeten de seguir l'evolució de l'art d'aquests mil anys passats, cosa fins ara impossible, perquè les obres es trobaven disseminades.

Hereu del Museu d'Art de Catalunya, instituït el 1934, el Museu d'Art Nacional de Catalunya va adoptar aquest nom el 1990, i comprèn les col·leccions de la institució nada en temps de la Segona República (Romànic, Gòtic, Renaixement i Barroc), les del Museu d'Art Modern de Barcelona (segles XIX i XX), el Gabinet de Dibuixos i Gravats, el Gabinet Numismàtic de Catalunya i la Biblioteca General d'Història de l'Art.

La inauguració del museu precedeix tres dies de portes obertes (17, 18 i 19 de desembre), curullats d'activitats diverses per a joves i grans.
  • ! Actualització el 17/12/2004 a les 07:48

Una mostra excepcional d'art romànic i gòtic


+ El frontal d'altar d'Avià, obra romànica d'influències bizantines.
De totes les sales del museu, la dedicada a l'art romànic, el primer moviment artístic medieval d'àmbit europeu, és la més representativa, puix que enclou obres d'un valor excepcional, dels segles XI-XIII. Destaquem-ne les col·leccions de pintura mural, en gran part provinents de les valls pirinenques, amb peces úniques com el pantocràtor (representació de Crist triomfant) de Sant Climent de Taüll i el frontal d'altar de la Seu d'Urgell o dels Apòstols. També és majoritàriament català el fons del període artístic cronològicament posterior, el gòtic, amb obres pictòriques dels autors més representatius, tals com Bernat Martorell, Lluís Dalmau i Jaume Huguet.

El fons del Renaixement i del Barroc


+ 'Degollació de sant Cugat', del pintor renaixentista Ayne Bru.
El MNAC també enclou una mostra excel·lent d'aquests dos períodes de l'edat moderna, engruixida amb la col·lecció Thyssen, procedent del monestir de Pedralbes, i del llegat Cambó, aplegat pel polític i mecenes Francesc Cambó, que ara disposa de més espai mercès als treballs de remodelació. La secció renaixentista i barroca conté peces de Ticià, Sebastiano del Piombo, el Greco, Velázquez, Zurbarán, Rubens...

L'art dels segles XIX i XX


+ 'La vicaria' (1870), obra del reusenc Marià Fortuny.
La col·lecció d'art contemporani català completa l'oferta artística del MNAC, amb obres que van del neoclassicisme i el romanticisme als moviments d'avantguarda. Hi ha exposats, per exemple, quadres de Marià Fortuny, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joaquim Mir, Isidre Nonell..., i obres escultòriques modernistes, noucentistes i d'avantguarda, aquesta darrera representada pels artistes Juli González i Pau Gargallo. Fins ara, aquesta col·lecció formava part del Museu d'Art Modern de Barcelona, separat del Museu d'Art de Catalunya el 1945, que no podia encabir-la, i reintegrada el 1990 al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Entre més coses i a banda el llegat pictòric, Francesc Cambó va instituir la Fundació Bernat Metge, que, estrenada el 1922, publica els grans texts grecs i llatins clàssics, en català i versió original.
  • Prop de cent cinc mil peces, del segle VI aC fins l'actualitat, formen la col·lecció de monedes del Gabinet Numismàtic de Catalunya, del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
  • El Palau Nacional de Montjuïc, seu del MNAC, fou inaugurat arran de l'Exposició Universal del 1929, la segona que organitzava Barcelona després de la del 1888.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cronologia històrica del Museu Nacional d'Art de Catalunya.
Les pintures romàniques del cercle del Mestre de Pedret.
El pintor Jaume Huguet, gran exponent del gòtic tardà.
Quatre grans obres de la secció del Renaixement i del Barroc del MNAC.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua