Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Asterix i Obelix se'n van a Escòcia

Canvi d'autors

Els pictes d'Escòcia

Asterix o Astèrix?


dimecres, 23 d'octubre de 2013
Després de mig segle visitant els antics pobles de Bèlgica, la Bretanya (Anglaterra), Còrsega, Egipte, la Gàl·lia (França), Helvècia (Suïssa), Hispània (Espanya), l'Índia i Normandia, en la seva última aventura els gals Asterix i Obelix tornen a creuar el canal de la Mànega cap a terres escoceses, l'antiga província romana de Caledònia, per donar un cop de mà a les tribus autòctones, els pictes. Els dos personatges sorgits de la ment i les mans del guionista René Goscinny i el dibuixant Albert Uderzo hi trobaran, a les terres altes escoceses, un poble de costums ben singulars, començant pel fet que els homes porten faldilla.

Com sol ser habitual, el nou àlbum de la sèrie, 'Asterix i els pictes', és farcit de tòpics sobre els habitants de les terres visitades pels dos gals, en aquest cas el nord de l'illa britànica: l'afició pel whisky i la gaita, la pràctica del llançament de troncs, l'estructura social en clans i els cognoms començats en Mac... i, potser, l'origen de la llegenda del monstre del llac Ness i de la muralla d'Adrià, construïda pels romans per protegir-se dels pictes.

El trenta-cinquè àlbum de la sèrie es llança mundialment el 24 d'octubre en vint-i-tres llengües, entre les quals hi ha el català. Sols a França, amb una gran tradició pel 'comic', se'n publicaran dos milions d'exemplars.

Canvi d'autors


Les aventures d'Asterix i Obelix van néixer el 1959 de la mà del dibuixant Albert Uderzo i el guionista René Goscinny, que es va morir el 1977 en ple èxit de la sèrie. Des d'aleshores, Uderzo s'ha responsabilitzat tant de la redacció com de la il·lustració dels àlbums apareguts sense el seu company. Però ara, amb vuitanta-sis anys, ha decidit de deixar pas a un nou guionista i a un nou dibuixant, Jean-Yves Ferri i Didier Conrad, perquè continuïn la sèrie. Curiosament, tots dos són occitans nascuts el 1959, l'any de publicació del primer àlbum, 'Asterix, el gal'.

Els pictes d'Escòcia


Escòcia, l'antiga província de la Caledònia romana, és el nou escenari de les aventures del petit gal i el seu inseparable i rodanxó amic. Per això el nou guionista, Jean-Yves Ferri, ha visitat unes quantes vegades aquest país, que l'any vinent farà un referèndum sobre la independència respecte de la Gran Bretanya. La consulta del 18 de setembre de 2014, segons que ha assegurat Ferri, 'apareix molt subtilment' a la visita d'Asterix als pictes, el poc conegut poble que habitava les terres caledònies i que va resistir tant l'imperi romà com les posteriors invasions germàniques. La desaparició dels regnes pictes fou el resultat d'un procés de fusió de pobles que va desembocar, a mitjan segle IX, en la creació de l'Escòcia medieval.

Asterix o Astèrix?


La traducció al català de la sèrie ha arrossegat algunes incoherències en els noms dels personatges, començant pels dels protagonistes mateix. En les primeríssimes edicions el seu nom era agut, Asterix i Obelix, d'acord amb la fonètica original francesa, i conservava, per tant, el joc de paraules irònic ideat pels autors: en francès, Astérix s'acosta fonèticament a asterisc, el signe gràfic en forma d'astre petit; i Obélix remet directament a la forma d'obelisc del gros traginador de menhirs. A les edicions posteriors, en canvi, el nom va esdevenir pla (Astèrix i Obèlix), qui sap si per una mala interpretació de l'accent francès (que marca la pronúncia de la vocal, no la síl·laba tònica) o per influència de la solució espanyola (Astérix, Obélix). Amb aquest desplaçament de l'accent, perpetuat fins ara, tots dos noms s'han allunyat del joc de paraules original i no han ajudat a entendre, o veure, a primer cop d'ull la ironia que s'hi amaga, especialment en el cas del 'petit astre gal'.

MATERIALS

 • Asterix
  Format:Web
  Portal oficial de la sèrie de 'comic'.
 • 'Asterix i els pictes'
  Format:Web
  Tota la informació del trenta-cinquè àlbum, que apareix el 24 d'octubre de 2013.
 • Asterix around the World
  Format:Web
  En aquesta web hi ha una completa llista d'edicions lingüístiques d'Asterix, amb més d'un centenar d'idiomes.
 • René Goscinny
  Format:Web
  Pàgina consagrada a la figura de René Goscinny, el guionista original d'Asterix mort el 1977.

QUE HO SABIES?

 • Es calcula que fins ara s'han venut 352 milions d'exemplars de la sèrie (130 milions únicament a França): això fa que sigui el 'comic' més venut del món.
 • És previst que el 2015 s'estreni una nova adaptació de les aventures d'Asterix i Obelix en dibuixos animats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo: els nous autors parlen amb Uderzo de 'Asterix i els pictes'.
Llista de tots els àlbums d'Asterix publicats en català.
Anàlisi del tractament de les llengües tal com apareixen als llibres d'Asterix.
Vídeo: 'Asterix el gal'.
  Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua