Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Einstein a Catalunya

Einstein i el nacionalisme català

Influències mútues

Més activitats commemoratives


dimarts, 26 de febrer de 2013
Del 22 de febrer a l'1 de març de 1923, el premi Nobel de física alemany Albert Einstein (1879-1955) va visitar el nostre país. Convidat per la Mancomunitat de Catalunya, instituïda el 1914 per Enric Prat de la Riba per a agrupar les quatre diputacions catalanes, l'autor de la teoria de la relativitat hi va venir a impartir tres conferències. La visita de fa noranta anys també pretenia impulsar una comunitat científica moderna a Catalunya, i per això va ésser rebut pels polítics, acadèmics, científics i sindicalistes més destacats del moment.

Moltíssims detalls d'aquella setmana es troben a la web Einstein a Catalunya, activada per la Generalitat i la Fundació Catalana per la Investigació i la Innovació a partir del buidatge d'hemeroteques i arxius i la consulta d'historiadors i experts. La web, així, ofereix un repàs complet de l'activitat acadèmica, institucional i personal d'Albert Einstein per tots els indrets que va visitar aquells dies: el monestir de Poblet i l'Espluga de Francolí, Sant Cugat del Vallès i Terrassa, i especialment Barcelona. En aquest mapa de la capital catalana, per exemple, es pot descobrir que el científic va visitar dos centres educatius amb models innovadors: el Grup Escolar Baixeras i l'Escola del Mar de la Barceloneta, a més de l'Institut d'Estudis Catalans i l'ajuntament, on el batlle accidental, Enric Maynés, va donar-li la benvinguda oficial en català.

'L’únic episodi conflictiu de la visita d’Einstein a Barcelona', segons la web, fou arran de la reunió amb el dirigent anarquista Àngel Pestaña a la seu de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Els diaris de l'època van posar una frase en boca d'Einstein, 'Jo també sóc un revolucionari, però en l'ordre científic', que de fet sembla que va pronunciar el sindicalista.

Einstein i el nacionalisme català


En el programa cultural catalanista formulat per l'advocat i periodista Enric Prat de la Riba, un dels pilars era crear institucions pròpies per a propagar la ciència catalana i en català. L'any de la visita d'Einstein, per exemple, la llista d'organismes científics lligats a la Mancomunitat ja era llarga, amb institucions com l'Observatori Fabra, el Servei Geogràfic de Catalunya, el Servei del Mapa Geològic i Topogràfic i el Laboratori d'Estudis Superiors de Química. Durant l'estada de fa noranta anys, tal com s'explicita en molts articles de l'època, les institucions amfitriones ho van aprofitar per omplir de simbologia catalanista els espais on va parlar Einstein, el van convidar a una ballada de sardanes, el van obsequiar amb dos discs de cançons tradicionals…

Influències mútues


L'estada d'Einstein va influir directament en el pensament de com a mínim un polític català, el socialista Rafael Campalans. Diuen que, quan li va explicar la seva filosofia d'un socialisme nacionalista, el científic alemany va recomanar-li d'ometre-hi el mot 'nacionalisme' perquè creia que no s'havia d'aplicar a la lluita per la reivindicació de les nacionalitats sotmeses una paraula que considerava massa connotada amb el conservadorisme i l'imperialisme imperant en la política de la seva Alemanya natal. Campalans, més endavant, va admetre que arran de les converses amb Einstein havia decidit d'optar per un 'socialisme catalanista'. La visita a Catalunya, segons que es constata a la web especial, també va deixar una certa empremta en el Nobel alemany.

Més activitats commemoratives


La publicació de la web és la primera activitat commemorativa de tot un seguit que s’organitzaran enguany per commemorar el norantè aniversari de la visita d’Einstein a Catalunya: a partir del mes de juny es faran itineraris virtuals amb codis QR pels llocs que va visitar de la ciutat de Barcelona; també s'organitzarà un acte central amb la participació d’experts; es dedicaran activitats específiques de la Setmana de la Ciència 2013 a Einstein, i es prepararà un programa d’activitats específiques a les escoles de la ciutat el curs 2013-2014.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Durant la visita al nostre país, Albert Einstein va ésser acompanyat per tres amics catalans germanòfons: l'enginyer i matemàtic Esteve Terradas, el químic Casimir Lana i Serrate i Rafael Campalans, enginyer industrial. Tots tres van assistir al sopar d'homenatge a l'il·lustre convidat organitzat a casa de Campalans la penúltima nit de l'estada a Barcelona: s'hi proposava un curiós menú en 'llatí relativista', on tots els plats es van batejar amb conceptes referents a la teoria de la relativitat i a físics destacats.
  • Albert Einstein, d'origen jueu, es va traslladar als EUA el 1933, on va morir el 1955. Durant aquells vint-i-tres anys, l'FBI va espiar-lo perquè sospitava que podia ésser un subversiu o espia de la Unió Soviètica. Els arxius de l'agència d'espionatge nord-americana revelen que se li va punxar el telèfon, se li obria la correspondència i es regirava, fins i tot, entre les seves deixalles.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cronologia vital i professional del gran científic.
Manuscrit d'Einstein que conté la cèlebre fórmula E=mc².
Diari de l'Escola anterior: Einstein i l'Any de la Física (18-4-2005).
Joc: proveu l'Einstenitzador.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua