Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
A caçar bolets

Els més apreciats

Bolets verinosos i mortals

El bon boletaire


dimecres, 24 d'octubre de 2012
En alguns boscos del nostre país, hi solen abundar bolets comestibles i molt preats. A la darreria d'estiu i durant la tardor, molta gent amb ganes de trobar-ne hi entra a cercar, collir, 'caçar' o agafar bolets, tots verbs que designen una activitat que ha esdevingut gairebé un esport nacional. De bolets (que són els aparells esporífers de fongs diversos), no sempre se'n fan. Perquè se'n facin es requereixen certes condicions meteorològiques que, és clar, varien d'un any per altre.

Perquè la temporada de bolets sigui bona cal que plogui unes quantes setmanes abans, atès que volen, primer de tot, humitat. Però, amb això, no n'hi ha pas prou. Passada la pluja, ha de fer uns quants dies de bo, amb sol i gens de vent. Donades aquestes condicions, la collita és gairebé segura, i és llavors que la paciència i la traça dels boletaires es posa a prova.

Els més apreciats


De bolets, se'n poden trobar tot l'any; ara, quan n'hi ha més és a la tardor, i de moltes menes. Els experts diuen que a casa nostra hi ha més de mil cinc-centes espècies de bolets, però el més popular, si més no al Principat, és el rovelló, també anomenat esclata-sang i vinader. Tot i amb això, el més saborós és, segurament, l'ou de reig, dit també monjola i oriol. Aquest bolet exquisit és més escàs que no el rovelló, i molt senzill de preparar; fins i tot es pot menjar cru. En tot cas, les cistelles dels boletaires també s'omplen de ceps, llenegues (o mocoses) blanques i negres, rossinyols, fredolics, cama-grocs..., tots ben gustosos, tant si es mengen sols com si acompanyen un bon guisat, una truita o un brou.

Bolets verinosos i mortals


No tots els bolets són comestibles, sia perquè tenen mal gust, sia perquè contenen metzines, que en alguns casos poden ésser mortals. D'aquests darrers, podríem esmentar-ne el cortinari metzinós, de barret convex viscós o sec i color ataronjat, i la farinera borda, de capell verdós i cama clara, coneguda també pel nom llatí de 'Amanita phalloides'. De metzinosos, que consumits en grans quantitats podrien acabar causant la mort, el més identificable és el reig bord o 'Amanita muscaria', de gran bellesa pel color vermell intens i els flocs blancs del barret, però, alhora, tòxic i de propietats al·lucinògenes.

El bon boletaire


Aquests darrers anys l'afecció als bolets no ha parat de créixer. Els nostres boscos són envaïts per una gentada que, en alguns casos, respecta poc el medi. No és, doncs, sobrer, de parar esment a les recomanacions que es fan cada any. El bon boletaire ha de tenir en compte quatre normes, d'una altra banda ben senzilles. De primer, ha d'abstenir-se de danyar l'entorn natural: no fer foc, no entrar amb vehicles als boscos, no fer malbé la vegetació, ni tampoc escarbotar la terra. Tampoc no ha d'aixafar ni agafar els bolets que no coneix, tant per no afectar l'equilibri de l'ecosistema com per evitar possibles enverinaments. Finalment, cal que vagi equipat amb un ganivet per a tallar el bolet i un bon cistell, que deixa caure a terra les espores, cosa que assegura la supervivència de les espècies recol·lectades.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons els indrets, uns mateixos bolets tenen noms diferents. Vet-ne ací un exemple: el bolet de nom científic 'Tricholoma terreum' s'anomena, a les contrades pre-pirinenques i pirinenques, 'fredolic'; una mica més avall, a la plana de Vic, l'anomenen 'fredeluc'; i a la Terra Ferma en diuen 'negret'. Com és el cas de la majoria de bolets més collits, aquests noms descriuen algun tret que els caracteritza: els fredolics es fan quan comença el fred i tenen el barret ennegrit.
  • La tradició boletaire a casa nostra es reflecteix també amb expressions en català com estar tocat del bolet, que significa no tenir el cap sa, haver perdut l’enteniment. Descobriu ací una possible explicació de l'expressió.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Sabeu quines són les parts d'un bolet? Aquestes.
El programa Caçadors de bolets (TV3) fa una previsió boletaire cada setmana.
Els bolets, guia didàctica del Departament de Medi.
L'escriptor Josep Pla, sobre els bolets.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua