Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La síndrome de Down

Cap a la normalització

Dia internacional

John Langdon Down


dijous, 22 de març de 2012
Es calcula que un de cada vuit-cents infants neixen amb la síndrome de Down, un trastorn genètic causat per la presència d'una còpia de més del cromosoma 21 en comptes dels dos que són habituals. Els cromosomes, val a dir, són estructures semblants a fils que hi ha dins de cada cèl·lula del cos. Són compostes per gens, que al seu torn proporcionen la informació que determina totes les característiques de cada persona, des del sexe fins al color dels cabells. Així com la majoria de les persones tenen vint-i-tres parells de cromosomes, els infants amb síndrome de Down en tenen un de més (quaranta-set en comptes de quaranta-sis).

Aquest material genètic de més comporta un grau variable de discapacitat cognitiva (és la causa més freqüent de discapacitat psíquica congènita) i uns trets físics peculiars. Les persones amb síndrome de Down (o trisomia 21) també tenen més probabilitat respecte a la població general de presentar patologies lligades al cor i els sistemes digestiu i endocrí. El que no se'n saben són les causes exactes que generen l'excés cromosòmic. Tan sols s'ha pogut establir una relació estatística de més casos en mares amb una edat superior a trenta-cinc anys.

Cap a la normalització


Així com no hi ha dues persones iguals malgrat que tinguin quaranta-sis cromosomes, tampoc no hi ha dues persones amb síndrome de Down iguals. El desenvolupament, les qualitats, els problemes i el grau de discapacitat que presentin, doncs, seran diferents entre els uns i els altres. Els infants amb síndrome de Down, això sí, tenen un important potencial de desenvolupament, atès que el progrés en l'activitat cerebral no depèn exclusivament dels gens, sinó també de l'ambient, l'atenció i l'estimulació que rebin. Sí que serà un desenvolupament més lent, però no és obstacle perquè molts puguin escolaritzar-se, ocupar llocs de feina i gaudir d'autonomia personal.

Dia internacional


El 21 de març s'ha commemorat el Dia Mundial de la Síndrome de Down, una jornada convocada per primera vegada el 2007 per l'organització Down Syndrome International i a la qual s'han sumat enguany les Nacions Unides (ONU). La data del 21 de març (21-3) remet a la triplicació del cromosoma 21 (trisomia). En ocasió de la jornada s'han fet activitats a tot el món (algunes de les quals amb ressò a Facebook, Twitter i YouTube) i també una conferència internacional a la seu de l'ONU a Nova York, amb persones amb síndrome de Down com Ester Nadal, de Bellpuig d'Urgell, i experts que hi van debatre aspectes com l'educació, els drets humans i la participació política, l'autonomia personal i la recerca científica.

John Langdon Down


En medicina, una síndrome implica la presència d'un conjunt de símptomes que defineixen o caracteritzen una determinada condició patològica. La síndrome de Down es diu així perquè la va identificar el 1866 el metge anglès John Langdon Down, quan va observar que hi havia persones amb discapacitat mental que compartien trets físics. En va descriure l'alteració genètica, però no en va trobar les causes. Qui va descobrir la relació de la síndrome de Down amb les cèl·lules de quaranta-set cromosomes va ser l'investigador francès Jérôme Lejeune, quasi un segle més tard de l'observació del Dr. Down.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Preguntes freqüents i mites i fets sobre la síndrome de Down.
Exit21 és un bloc escrit i gestionat per persones amb discapacitat intel·lectual.
Cada vegada hi ha més iniciatives per afavorir la vida independent de les persones amb trisomia 21.
La síndrome de Down, explicada als infants.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua