Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els sons de la mar

Suspicàcia de la Marina dels EUA

Google Ocean

La importància dels oceans


dimarts, 31 de gener de 2012
Ben sovint es diu que els humans coneixem més l'espai exterior que no el fons dels nostres oceans i mars. La cursa de l'espai durant la guerra freda va requerir molts diners i esforços de les grans potències mundials, i encara ara hi ha molta més atenció per a investigar més enllà de l'atmosfera. Però també hi ha científics que abaixen els ulls i es concentren a descobrir les profunditats marines en tots els seus vessants.

Uns quants instituts d'investigació bioacústica de tot el món, per exemple, tenen per encàrrec d'analitzar els sons d'aquestes profunditats marines. Entre més objectius, creuen que escoltar mars i oceans pot ajudar a captar l'activitat sísmica submarina o a determinar el grau de soroll causat pels humans sota l'aigua i com afecta l'ecosistema. Aquesta recerca ara s'ha començat a compartir gràcies a la pàgina Listening to the Deep-Ocean Environment (LIDO), mantinguda pel Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (Garraf). La pàgina vol contribuir a conscienciar la comunitat no científica del soroll dels oceans; per això emet el so en directe provinent de quinze observatoris repartits per mars i oceans de tot el món.

Suspicàcia de la Marina dels EUA


La web del LAB de Vilanova i la Geltrú, tal com explica la BBC, inspira poca simpatia a la Marina nord-americana. I és que durant moltes dècades, el so de les profunditats marines s'ha considerat informació militar molt sensible. De fet, l'exèrcit dels EUA ja va disposar xarxes de micròfons sota l'aigua per captar la presència de submarins alemanys durant la Segona Guerra Mundial. El recel actual de l'exèrcit és que qualsevol internauta, i no sols la comunitat científica, pugui escoltar l'activitat sonora en algunes de les zones marítimes per on naveguen els seus vaixells, fet que podria afectar 'la seguretat nacional'.

Google Ocean


Ara fa tres anys, el cercador Google va presentar una nova versió de Google Earth, el seu programa d'exploració de la Terra amb mapes, fotografies de satèl·lit i imatges en tres dimensions. L'actualització, a més de cobrir tota la superfície terrestre del planeta, també incloïa informació dels mars i oceans. Google Ocean, així, permet baixar fins al les profunditats i descobrir l'orografia marina.

La importància dels oceans


Els oceans cobreixen el 70% de la Terra i contenen el 80% de tota la vida del planeta, però només se n'ha explorat una mica més del 5%. Malgrat que en sabem ben poca cosa, els oceans tenen una gran importància per a la nostra supervivència. Per exemple, contenen el 97% de tota l'aigua del planeta, produeixen més de la meitat de l'oxigen i absorbeixen la majoria del carboni de l'atmosfera.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

National Geographic dedica molta atenció als oceans amb aquesta iniciativa.
El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la UPC també manté la web Sons de Mar.
La web MarineTraffic.com plasma en un mapamundi els vaixells de càrrega que naveguen ara mateix.
Flood Maps permet visualitzar com afectaria la pujada del nivell del mar a les costes de tot el món.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua