Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Floquet de Neu' reneix al cinema

Arribat a Barcelona el 1966

Goril·les: una espècie en extinció

Dian Fossey


dimarts, 20 de desembre de 2011
Floquet de Neu, l'únic goril·la albí del món, va morir el 24 de novembre de 2003, de bon matí. L'animal insígnia del Zoo de Barcelona, que atreia visitants joves i grans, feia tres anys que arrossegava un càncer de pell, i els veterinaris i especialistes que en tenien cura van aplicar-li l'eutanàsia per estalviar-li sofriments. Floquet de Neu comptava una quarantena d'anys, feia 1,63 metres d'alçada i pesava 180 quilos, però la seva especificitat radicava en el fet d'ésser albí, perquè no tenia melanina, el pigment responsable del color de la pell, dels ulls i del pèl. Això explica que tingués els ulls blaus i la pell rosada, a diferència dels animals de la seva espècie, que la tenen fosca.

Vuit anys després de la seva mort, Floquet de Neu continua essent recordat. Ho demostra el film 'Floquet de Neu', que s'estrena el 23 de desembre. La producció de Filmax, dirigida per Andrés G. Schaer, retrata l'arribada del goril·la al Zoo de Barcelona el 1966, de la mà de l'investigador Jordi Sabater Pi, a través de la relació i rebuig que va experimentar amb els seus companys negres i dos nens que protagonitzen la història al costat de l'animal. Pere Ponce, Elsa Pataky, Rosa Boladeras i Fèlix Pons són alguns dels actors que participen en el film, on es combina la imatge real i l'animació en tres dimensions (vídeo promocional). El seguirà una sèrie de televisió al voltant del famós goril·la.

Arribat a Barcelona el 1966


Esmentem Jordi Sabater Pi perquè fou ell, justament, qui va portar Floquet a Barcelona el 1966, després d'haver estat capturat fortuïtament als boscos de Rio Muni (Guinea Equatorial). Aquest any un grup d'indígenes van voler abatre els goril·les que se’ls menjaven les plantacions, i el goril·la albí, que devia tenir uns dos anys, fou trobat al costat de la mare, a què s'aferrava fortament, després de morta i tot. Pocs dies després, 'Ngui Nfumu' ('goril·la blanc' en llengua fang), com fou anomenat de bell començament, era venut a Sabater Pi, aleshores responsable màxim del Centre d'Adaptació i Experimentació Zoològica d'Ikunde, que el va regalar al Zoo de Barcelona.

Goril·les: una espècie en extinció


Els goril·les, els ximpanzés i els orangutans són espècies animals de la família dels pòngids i de l'ordre dels primats, la mateixa del gènere humà. De fet, podem dir que són els familiars més directes dels humans a la Terra, ço que palesa la capacitat que tenen de raonar, expressar emocions i fabricar estris relativament elaborats. Tot amb tot, aquests grans simis es troben, ara com ara, en greu perill d'extinció. Un perill que afecta, sobretot, els goril·les, els més grossos de tots. Malauradament, el fet que en alguns països se'n consumeixi la carn i que se'n paguin veritables fortunes, com si fossin animals de companyia, manté viu el negoci de traficants i caçadors furtius. Però la causa de la progressiva extinció s'ha de cercar en la destrucció de l'hàbitat, la selva tropical africana, que els aïlla i en limita les possibilitats de reproducció.

Dian Fossey


Parlant de goril·les sembla inevitable haver de referir-se a la biòloga i naturalista nord-americana Dian Fossey, que va dedicar la vida a l'estudi, defensa i protecció d'aquests primats, fins al punt de pagar-ho amb la pròpia vida. El 1967 s'instal·là a les muntanyes de Rwanda, a més de tres mil metres d'altitud, per aprofundir en el comportament dels goril·les. Caminant de quatre grapes, imitant-ne els crits i menjant sorollosament, Fossey va aconseguir d'aproximar-s'hi com mai ningú no havia pogut fer-ho abans. Més tard va narrar les seves increïbles experiències al llibre 'Gorillas in the Mist' ('Goril·les de la boira'), adaptat al cinema el 1988. Tres anys abans, el 1985, havia mort assassinada, probablement per caçadors furtius.

MATERIALS

  • Zoo de Barcelona
    Format:Web
    Web oficial del Zoo de Barcelona.
  • 'Floquet per sempre: el goril·la blanc vist pel seu descobridor'
    Format:Llibre
    Llibre que relata l'experiència humana i científica de Jordi Sabater Pi amb Floquet de Neu. Conté il·lustracions de l'autor. Edicions 62
  • 'Goril·la blanc. Memòries d'en Floquet de Neu'
    Format:Llibre
    Biografia literària del goril·la blanc. Edicions 62
  • The Dian Fossey Gorilla Fund International
    Format:Web
    Fundació dedicada a la conservació i protecció dels goril·les i de l'hàbitat africà que els és propi. Inclou una ressenya biogràfica de la naturalista nord-americana Dian Fossey.

QUE HO SABIES?

  • Hi ha tres subspècies de goril·les: 'Gorilla gorilla gorilla, 'Gorilla gorilla graueri' i 'Gorilla gorilla beringei'. És a la primera, la més nombrosa i estesa, que pertanyia Floquet de Neu.
  • Cada dia, quan llostreja, els goril·les es 'fan el llit', no endebades són els únics primats que dormen a terra (tots els altres dormen als arbres). En això, hi té molt a veure el ritme de son, profund i, per tant, molt semblant al de l'home.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo promocional del film 'Floquet de Neu'.
El Fons Jordi Sabater Pi recull tot el material donat pel Dr. Jordi Sabater Pi.
'Floquet de Neu' també s'estrena divendres en català al País Valencià, amb l'acord d'Escola Valenciana i Ocine.
Vídeo a l'Edu3.cat sobre el Dr. Jordi Sabater Pi i la seva vida dedicada a la recerca científica.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua