Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Recordant Josep Maria de Sagarra

Aristòcrata popular

Poeta, dramaturg, novel·lista, periodista...

Cinquantè aniversari


dimarts, 27 de setembre de 2011
Poeta, dramaturg, novel·lista i periodista són alguns dels nombrosos epítets amb què es pot definir Josep Maria de Sagarra (Barcelona, 1894-1961), de qui se celebra el cinquantè aniversari de la mort aquest dimarts, 27 de setembre. I és que Sagarra, nat el 1894 a la capital catalana, va cultivar professionalment tots els gèneres literaris, amb una gran acceptació popular. Considerat, sobretot en vida, poeta i dramaturg, la seva obra en prosa (narrativa, periodística, memorialística) ha estat reconeguda com una aportació de primer ordre a la literatura catalana del segle XX.

Josep Maria de Sagarra va col·laborar regularment al diari La Publicitat de 1922 a 1929, on va publicat articles de temàtica ben variada i escrits amb un estil àgil i brillant. Amb un català viu, espectacular, fabulós i brillant, els seus textos s'adreçaven al lector normal i corrent, poc avesat a llegir en la mateixa llengua que parlava. L'estil variat, amè i expressiu de Sagarra, de fet, va configurar un model per a la prosa periodística catalana.

Aristòcrata popular


Josep Maria de Sagarra va néixer al si d'una família de procedència noble. Va emprendre la carrera diplomàtica, que va deixar per dedicar-se enterament a la literatura, i durant els anys 1920 i 1930 va aconseguir una popularitat enorme. Amant del bon viure, era home d'humor punyent, com demostren els versos satírics que va publicar al Be Negre.

Poeta, dramaturg, novel·lista, periodista...


Sagarra escrivia amb una gran facilitat, a raig, gràcies a un gran talent i a un alt domini de la llengua catalana. Va conrear la poesia ('Cançons de rem i de vela', 'El comte Arnau', 'El poema de Nadal', 'Àncores i estrelles'), el teatre ('La corona d'espines', 'L'hostal de la Glòria', 'El cafè de la Marina', 'La rambla de les floristes') i la novel·la ('All i salobre' i 'Vida privada'). També va dedicar-se al periodisme i va aplegar una part dels seus articles als llibres 'Cafè, copa i puro' i 'L'aperitiu'. El 1954 va publicar les memòries. Una altra faceta de Sagarra fou la de traductor. Va traduir al català una trentena de peces de William Shakespeare, un dels dramaturgs més sublims: 'Macbeth', 'Otel·lo', 'El mercader de Venècia'; 'Romeo i Julieta'; 'El rei Ricard III, 'Nit de reis'... També va traduir la 'Divina comèdia' de Dant, una grandiosa creació literària.

Cinquantè aniversari


L'aniversari de la mort de Sagarra serveix de pretext per a recordar-lo i reivindicar-lo, i per a gaudir-lo, és clar. Per exemple, amb l'espectacle 'Sagarra dit per Rosa Maria Sardà' (vídeo), que es va estrenar al Lliure la temporda passada i hi torna al final de novembre. També les editorials han fet accions: la publicació de l'assaig 'La poesia dramàtica de Josep Maria de Sagarra' (Galerada), de Josep Miquel Sobrer, i el dinovè volum de l'Obra completa, a cura de Narcís Garolera. Quaderns Crema ha reeditat el recull d'articles publicat al diari 'La Publicitat', amb el títol 'L'ànima de les coses' (2001), i el recull d'articles que va publicar a la revista 'Mirador', 'El perfum dels dies' (2005). I la Institució de les Lletres Catalanes proposa als lectors de Sagarra que cada dia en piluin una frase a Twitter amb l'etiqueta #50JMSagarra.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Sagarra féu el viatge de noces a la Polinèsia, viatge que li va inspirar els llibres 'L'Equador i els tròpics' i 'La ruta blava'.
  • Josep Maria de Sagarra va publicar quatre anys a 'La Vanguardia'. L'últim article havia d'aparèixer el mateix dia de la seva mort, però la censura no ho va permetre.
  • La traducció catalana del teatre de Shakespeare, obra de Sagarra, esdevingué l'única al món del dramaturg anglès editada clandestinament (el país era sota el jou de la dictadura franquista).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una selecció de poemes de Sagarra musicats.
Josep María de Sagarra va publicar quatre anys a 'La Vanguardia'.
El catedràtic Narcís Garolera explica amb anècdotes i fragments com era l'escriptor.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua