Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Missió internacional a Líbia

Una intervenció no exempta de polèmica

Avenç dels rebels

Gaddafi, el dictador més excèntric


dilluns, 28 de març de 2011
Una onada de protestes populars sacseja des de fa tres mesos el Magrib i el Pròxim Orient. En són la causa la manca de llibertats, la pobresa i la corrupció de les elits governants.

A Tunísia i a Egipte les protestes pacífiques van aconseguir d'enderrocar els règims autoritaris de Ben Alí i Hosni Mubàrak, respectivament.

Però a Líbia les coses han anat de manera ben diferent. En aquest país les protestes han derivat en un conflicte armat entre el règim del coronel Muammar al-Gaddafi i les forces rebels.

En vista de les atrocitats perpetrades per Gaddafi, entestat a mantenir el poder, el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar el 17 de març una resolució que autoritzava l'ús de la força per a protegir la població civil.

Els bombardaments aeris de la coalició internacional, començats fa vuit dies, han afeblit el poder militar de Gaddafi. El control dels atacs, provisionalment assumit pels Estats Units, ha passat a mans de l'OTAN.
  • ! Actualització el 31/03/2011 a les 06:20

Una intervenció no exempta de polèmica


+ El control dels atacs ha passat a mans de l'OTAN.
La intervenció internacional a Líbia és, per a entendre'ns, legal: té l'aval de l'ONU, cosa que no tenia la invasió de l'Irac, del 2003, duta a terme unilateralment pels Estats Units i la Gran Bretanya. Això no ha impedit pas que s'hagin sentit veus crítiques sobre la intervenció i, més generalment, sobre el paper d'Occident a la regió. Aquestes veus subratllen que la guerra farà víctimes civils, i demanen per què Occident intervé a Líbia (país ric en petroli i gas) i no en uns altres països que també aixafen sense contemplacions les protestes populars (Bahrain, per exemple).

Avenç dels rebels


+ Mapa del conflicte, a 27 de març.
Sigui com sigui, el fet és que l'atac internacional ha desballestat les forces lleials a Gaddafi. Si fa poc més d'una setmana els rebels es trobaven acorralats a Bengasi, a l'est del país, aquests dos últims dies han passat a l'ofensiva i han pres les ciutats costaneres d'Ajdabiya, Brega i Ras Lanuf, centre petrolier d'importància notable. Els rebels confien ara a prendre Sirte, a mig camí entre Bengasi i Trípoli, la capital.

Gaddafi, el dictador més excèntric


+ Muammar al-Gaddafi.
Sirte és la ciutat de naixença de Gaddafi, l'home que ha governat Líbia amb mà de ferro aquests últims quaranta-dos anys: va ocupar el poder el 1969, arran del cop d'estat contra el rei Idris. Autòcrata excèntric i estrafolari (n'hi ha prou de veure els vestits que porta), hom li reconeix astúcia política i capacitat de supervivència.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Gaddafi és el governant africà i àrab que més temps fa que deté el poder.
  • Mes de 350.000 persones han fugit de Líbia aquest últim mes, la gran majoria en direcció a Tunísia i a Egipte, països que hi fronteregen.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Gaddafi: perfil d'un dictador.
Líbia: dades bàsiques.
Retrat dels rebels libis: vídeo.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua