Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què és una vaga general?

El dret de vaga

Serveis mínims

Vaga de zel, vaga de braços caiguts, vaga política


dijous, 23 de setembre de 2010
Una vaga és una aturada en el treball feta pels assalariats amb vista a obtenir una millora de les condicions laborals. Si abasta el conjunt d'activitats laborals d'un territori concret (ciutat, país...), parlem de vaga general.

A l'estat espanyol, el 29 de setembre n'hi haurà una, de vaga general. L'han convocada la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO), els dos sindicats majoritaris, en protesta per la reforma laboral impulsada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Pels sindicats, la reforma laboral implica una retallada dels drets dels treballadors (n'abarateix l'acomiadament); el govern, en canvi, creu que ja d'ajudar a crear llocs de feina i a reduir l'índex de desocupació (del 20%, el doble que no la mitjana europea).

Naturalment, l'èxit de la vaga dependrà del seguiment que acabi tenint.
  • ! Actualització el 28/09/2010 a les 11:30

El dret de vaga


+ La del 29 de setembre serà la sisena vaga general d'ençà del restabliment de la democràcia.
Per bé que n'hi van haver durant l'edat mitjana, les vagues no es van generalitzar fins el temps de la Revolució Industrial (una de les reivindicacions dels obrers era la jornada de vuit hores). Inicialment reprimides, la lluita del moviment obrer ha fet possible que avui siguin reconegudes per llei als països democràtics (el dret de vaga també figura a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea).

Serveis mínims


+ En cas de vaga general, hom estableix un conjunt de serveis mínims.
En cas de vaga general, hom estableix un conjunt de serveis mínims, a fi de garantir les necessitats bàsiques de la població (i, també, el dret d'anar a treballar). Doncs bé, aquests últims dies el govern espanyol i els sindicats han protagonitzat un estira-i-arronsa centrat en els serveis mínims dels transports (la vaga del 29 de setembre es notarà més o menys, en funció de l'extensió d'aquests serveis mínims).

Vaga de zel, vaga de braços caiguts, vaga política


+ Les vagues del sindicat Solidaritat van accelerar la caiguda del comunisme.
Hi ha vagues atípiques, com la vaga de zel, consistent a fer la feina seguint punt per punt el reglament (amb els consegüents entrebancs i endarreriments); i la vaga de braços caiguts, que es fa al mateix lloc de treball. També n'hi ha de polítiques (exemple: les vagues organitzades pel sindicat polonès Solidaritat durant els anys 1980, unes vagues que van accelerar la caiguda del comunisme a l'Europa de l'est).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La del 29 de setembre serà la sisena vaga general d'ençà del restabliment de la democràcia, després de les dels anys 1985, 1988, 1992, 1994 i 2002.
  • La vaga de tramvies declarada a Barcelona el 1951 és tinguda per la primera acció popular contra la dictadura franquista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Serveis mínims: guia de l'Organització Internacional del Treball.
Vaga: article de la Wikipedia.
Una vaga històrica: la de la Canadenca (1919).
Evolució de la desocupació en cadascun dels països de la Unió (2009-2010).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua