Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La catosfera

Expansió

La força dels blocs

Escoles en Xarxa: joves periodistes


dimarts, 22 de gener de 2008
Els dies 25-27 de gener es faran al Centre Tecnològic i Universitari de Granollers (Vallès Or.) les Jornades de la Catosfera. La 'catosfera', terme encunyat pel blocaire Toni Ibàñez, designa el conjunt dels blocs d'internet escrits en català, o blocosfera catalana.

Les Jornades de la Catosfera són organitzades per l'Ajuntament de Granollers i pel portal de blocs polítics Poliblocs.cat, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona i amb el suport d'una trentena llarga d'entitats i empreses. Les jornades tenen el precedent de 'El dietarisme i el nou dietarisme dels blocs', títol d'unes jornades del 2005, desenvolupades sota els auspicis de l'Ajuntament de Sant Cugat, de la Institució de les Lletres Catalanes i de VilaWeb.

Les jornades haurien de servir per divulgar el fenomen dels blocs a Catalunya, per aprendre a treure'n el màxim rendiment amb eines com el videobloc i el 'podcasting', per establir un codi deontològic que ajudi a millorar la qualitat de la catosfera i per estudiar l'impacte de les noves tecnologies en la societat catalana.

Les Jornades de la Catosfera aplegaran blocaires, experts i emprenedors de la dita web 2.0, o xarxa 2.0 (conjunt d'aplicacions que afavoreixen la participació ciutadana internàutica: blocs, plataformes de vídeo i fotografia, 'wikis'...).

Els blocs, per dir-ho d'alguna manera, són l'equivalent modern dels dietaris tradicionals. Oberts a la participació dels lectors (molts permeten, fins i tot, de fer-hi comentaris), poden incorporar text, fotografies, vídeos, vincles i, via RSS, les últimes notícies de diaris o blocs considerats d'interès per l'usuari.
  • ! Actualització el 28/01/2008 a les 07:25

Expansió


+ El bloc de Saül Gordillo recull una llista de portals i 'agregadors'.
Aquests últims quatre anys o cinc hem assistit a una expansió fenomenal dels blocs, ací i a fora. La catosfera s'ha ampliat moltíssim, gràcies als serveis d'edició de blocs, que estalvien als usuaris els coneixements tècnics necessaris per a mantenir els blocs personals. Índexs, com ara Bitàcoles i Catapings donen fe de la gran proliferació de blocs, igual que els portals anomenats 'agregadors', que els classifiquen per afinitats: territori, tema... El bloc de Saül Gordillo en recull una llista extensa.

La força dels blocs


+ Els blocs van contribuir a difondre les protestes contra el règim de Birmània.
La generalització d'internet ha portat una revolució de les comunicacions: la informació ja no és exclusiva dels mitjans tradicionals, ans s'ha ampliat tant que pràcticament pot participar-hi tothom. En això, hi han tingut molt a veure els blocs. Dos exemples ben il·lustratius: al bloc Where is Raed el jove iraquià Salam Pax va explicar les impressions de la vida a Bagdad abans i durant la guerra de l'Irac, i va tenir una gran repercussió internacional; les protestes de l'any passat contra el règim de Birmània es van saber gràcies als blocs (i a les noves tecnologies), per més que els militars van fer mans i mànigues per ocultar-les.

Escoles en Xarxa: joves periodistes


+ Escoles en Xarxa aspira a fomentar el periodisme digital en llengua catalana.
Els blocs són la base d'Escoles en Xarxa, un programa de periodisme escolar digital, ideat per la revista Escola Catalana, d'Òmnium Cultural, pel diari VilaWeb i per Escola Valenciana, en col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Els centres adscrits, de primària (Intercanvis) i secundària (Cròniques), de tots els Països Catalans disposen d'un bloc en què els alumnes publiquen apunts, o articles, de temes actuals i oberts a comentaris. Escoles en Xarxa aspira a fomentar el periodisme digital en llengua catalana, a avesar menuts i joves en la riquesa dialectal i a educar-los en les noves tecnologies de la informació.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'octubre del 2005 el Termcat, el centre de terminologia del català, va aprovar els mots 'bloc' i 'blocaire'.
  • Els Bloggies premien de fa set anys els millors blocs. El lliurament dels d'enguany es farà a Austin (Texas, EUA) el 10 de març. I els Webby, distingeixen les millors pàgines web.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Programa de les Jornades de la Catosfera.
Què és l'RSS i com es fa servir.
Boing Boing, bloc de coses meravelloses.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua