Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les rondalles d'Enric Valor, en CD

'Sendes...

...i carenes'

Enric Valor


dijous, 29 de novembre de 2007
Entre 1950 i 1976, malgrat la tenebrosa dictadura franquista, Enric Valor, una de les grans figures de la literatura catalana moderna (1911-2000), va tenir prou delit per a recopilar i vestir un bon aplec de rondalles (trenta-sis) a fi que no es perdessin per sempre més. La idea, doncs, era clara: preservar aquests narracions breus i populars, transmeses de generació en generació des de qui-sap-lo, i la llengua excepcional que les vehicula. Ara Escola Valenciana-Federació d'Associacions per la Llengua acaba d'editar el disc compacte 'Sendes i carenes, el món d'Enric Valor', que en presenta unes quantes d'una manera gràfica i interactiva.

El disc compacte, pensat especialment per a educació infantil i primària, vol acostar als menuts, ensems amb la figura d'Enric Valor, les característiques bàsiques del gènere rondallístic. Editat ara fa un mes, amb un tiratge de tres mil exemplars, ha tingut molt bona acollida, palesada en el cicle de tardor Cinema a l'Escola, d'Escola Valenciana, que aplegà més de vint mil alumnes.

A partir d'un guió de Víctor Labrado, les rondalles hi són recreades amb animacions de ninots de ceràmica popular valenciana del segle XVII, que es mouen sobre un fons de paisatges reals, els mateixos en què Valor situà aquestes històries, mescla d'elements fantàstics, llegendaris i reals.

'Sendes i carenes, el món d'Enric Valor' s'inclou dins la col·lecció 'L'àlbum', que ja ha editat 'Joan Fuster, una biografia visual'. Ara mateix hi ha en preparació un tercer audiovisual: 'El cavaller Ausiàs March', destinat a batxillers i universitaris.

'Sendes...


+ 'Sendes i carenes' ens parla d'un món de regnes mítics.
'Sendes i carenes' ens parla d'un món de regnes mítics, poblats per reis i dames, camperols i cavallers, bruixes i gegants, serps, dracs i tot d'éssers extraordinaris. S'hi expliquen les rondalles 'El gegant del romaní', personatge esfereïdor que rapta gent i se l'emporta mar enllà, en una illa solitària; i 'El castell d'entorn i no entorn', que narra les peripècies de la Teresa de camí vers un castell, del qual tant se'n pot tornar com no. En tots dos casos, per tal de fer progressar la història, es formulen un conjunt de preguntes, amb el propòsit últim que els xiquets no en passin per malla cap detall.

...i carenes'


+ Logotip d'Escola Valenciana.
Amb tan sols un clic, el disc compacte ens introdueix en cinc històries més: 'El castell de la torre vella', 'La cova dels vents', 'El drac de set caps', 'La llavanera' i 'La bruixa safranera'. Ara, no se n'explica el desenllaç per moure els escolars a llegir per compte propi la rondalla sencera, de cap a cap. Per exemple, per a saber el final de 'El castell de la torre vella', caldrà recórrer a la rondalla 'El llibre d'esclafa-muntanyes'; i per a desentrellar 'El drac de set caps', a la 'La mare dels peixos'.

Enric Valor


+ Coberta de 'Sendes i carenes, el món d'Enric Valor'.
Nascut el 1911 a Castalla (Alcoià), Enric Valor Vives fou un home de gran compromís cívic i de fecunda trajectòria intel·lectual. Les rondalles a banda, publicà reculls de narracions i novel·les com 'L'ambició d'Aleix' i el cicle de Cassana, format per la trilogia 'Sense la terra promesa', 'Temps de batuda' i 'Enllà de l'horitzó'. Ara, no oblidéssim pas la seva contribució, tan gran com impagable, a difondre la gramàtica de la nostra llengua al País Valencià, amb obres com 'Millorem el llenguatge' i 'Curs mitjà de gramàtica catalana'.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per la mestria en l'art de la descripció, hom ha comparat l'obra novel·lada d'Enric Valor amb les de Mercè Rodoreda i de Llorenç Villalonga.
  • El nom d'Enric Valor va lligat al de tres figures més, d'influència cabdal en l'afermament de la identitat del poble valencià: Joan Fuster, Manuel Sanchis Guarner i Vicent Andrés Estellés.
  • Entre més guardons, Valor rebé el Premi de les Lletres Valencianes (1985), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1987) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1993).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Esbós biogràfic d'Enric Valor.
Comentaris a l'obra de Valor, closos amb una entrevista.
Auca de Pompeu Fabra.
Text per a auca de Joan Fuster.
I també...
  • Les 'Normes de Castelló' (1932), adaptació de la reforma lingüística de Pompeu Fabra a la modalitat valenciana de la nostra llengua.
  • Rondalles: definició, classificació i característiques.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua