Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
M╔SVilaWebá Correu áClau
Vilaweb Diari de l'escola
XTEC RÓdio, la rÓdio a l'escola

Portal educatiu i emissora

Corresponsals d'XTEC RÓdio

'Podcasting'


dilluns, 27 de novembre de 2006
La Xarxa TelemÓtica Educativa de Catalunya (XTEC) acaba de llanšar XTEC RÓdio, amb dos objectius bÓsics: fomentar l'˙s de la rÓdio als centres educatius de Catalunya i el de la llengua catalana com a eina de comunicaciˇ.

A tal fi, XTEC RÓdio tÚ el prop˛sit de posar a l'abast d'escoles i instituts la informaciˇ i els coneixements necessaris per a poder fer rÓdio d'acord amb un model radiof˛nic de qualitat; i, a partir d'aquÝ, emetre els programes preparats pels alumnes dels centres participants (en una primera fase, el projecte es nodrirÓ de les aportacions d'una desena de centres educatius mÚs o menys avesats a fer rÓdio).

De moment, la pÓgina d'XTEC RÓdio ja tÚ una primera programaciˇ, amb emissions en directe o en diferit d'unes poques escoles: els concerts del CEPSA Oriol Martorell de Barcelona; la rÓdio Estalella de l'escola Estalella Graells de Vilafranca del PenedŔs; els programes del CEIP Enric Grau FontserŔ de Flix... Per a poder escoltar-les, aquestes emissions, es necessita el reproductor multimŔdia RealPlayer.

Portal educatiu i emissora


+ XTEC RÓdio vol Ússer una emissora de rÓdio via internet.
Concretant una mica mÚs, podem dir que XTEC RÓdio abasta quatre camps de treball. Primerament, vol convertir la pÓgina web en un portal educatiu, amb informaciˇ m˙ltiple sobre radiofonia: qŘestions tŔcniques, materials didÓctics, teoria i prÓctica del llenguatge sonor i de la rÓdio, biblioteca de sons, f˛rum, preguntes i respostes, vincles... Segonament, vol Ússer una emissora de rÓdio via internet (les emissions es faran a travÚs del servidor de vÝdeo de la XTEC), amb programaciˇ feta per les escoles i amb sintonia i logotip propis.

Corresponsals d'XTEC RÓdio


+ Logotip radiof˛nic del CEIP Enric Grau FontserŔ de Flix.
PerquŔ puguin dur a terme les emissions els centres inscrits rebran un equip radiof˛nic (se'n lliuraran cap a cent cinquanta) forša complet: doble platina de disc compacte, dos monitors, dues caixes ac˙stiques amb trespeus, cinc micr˛fons, cinc auriculars, dos reproductors d'mp3... Aquest equip es completarÓ amb objectes i productes que identificaran la marca 'XTEC RÓdio' i els 'corresponsals' de l'emissora, amb carnet de periodista i tot.

'Podcasting'


+ El 'podcasting' permet de transferir arxius d'Óudio i de vÝdeo a un reproductor portÓtil.
L'˙ltima lÝnia de treball d'XTEC RÓdio se centrarÓ en l'anomenat 'podcasting', una tecnologia que aquests ˙ltims anys ha tingut una progressiˇ constant. Via internet, es poden descarregar i escoltar arxius radiof˛nics. Doncs bÚ, el 'podcasting' fa una passa mÚs, puix que permet de descarregar arxius d'Óudio i de vÝdeo en format mp3, i transferir-los a un reproductor portÓtil. A mÚs a mÚs, aquesta tecnologia va lligada al sistema RSS, que fa possible d'estar al corrent de totes les novetats (en el cas que ens ocupa, de les emissions i publicacions d'XTEC RÓdio).

MATERIALS

 • XTEC RÓdio
  Format:Web
  Programaciˇ, recursos didÓctics, fonoteca, vincles, 'webquests'...
 • Treballs dels centres
  Format:Web
  De rÓdio, fotografia i vÝdeo, presentats a la Mostra de Produccions Audiovisuals Escolars 2005-2006, concurs convocat pel Departament d'Educaciˇ de la Generalitat de Catalunya.
 • RÓdio Web. La rÓdio escolar a internet
  Format:Web
  Recursos per a fer rÓdio a l'escola via XTEC RÓdio. Informaciˇ del mitjÓ radiof˛nic i qŘestionaris.
 • Dies de rÓdio
  Format:Web
  Reportatge del Diari dels Estudiants.
 • Audiovisuals
  Format:Web
  Materials i recursos aplegats per la XTEC.
 • PodcatalÓ.cat
  Format:Web
  PÓgina enterament dedicada al 'podcasting' en catalÓ.
 • Temps d'Aventura
  Format:Web
  PÓgina d'aquest programa de la Televisiˇ de Catalunya que permet de visualitzar els reportatges via 'podcasting'.

QUE HO SABIES?

 • El terme 'podcasting' Ús una combinaciˇ abreujada de 'broadcasting' (en anglŔs, 'radiodifusiˇ') i 'iPod', el famˇs reproductor d'mp3 de la companyia Apple.
 • Per a fer 'podcasting' n'hi ha prou de tenir connexiˇ internŔtica de banda ampla, uns pocs programes (descarregables de franc) i un micr˛fon.
 • Com que Ús, doncs, a l'abast de molts particulars, hom ha comparat els 'podcasts' (els arxius sonors) amb els blocs, un dels fen˛mens mÚs florents de la xarxa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'˙ltima notÝcia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

VÚs-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Presentaciˇ d'XTEC RÓdio.
RÓdio Estalella: en directe de dilluns a divendres, de 12.15 a 13.00.
Els programes fets enguany pel CEIP Enric Grau i FontserŔ.
Com emetre rÓdio en directe.
I tambÚ...
QuŔ Ús VilaWeb?ááá Publicitatááá Mapa webááá Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua