|
|
|
> Dietaris tradicionals i blocs > Terminologia pròpia > La blocosfera dilluns, 6 de juny de 2005
Els blocs, o bitàcoles, anomenats també 'weblogs' i 'blogs', han esdevingut un dels fenòmens més expansius d'internet. De fet, la xarxa és plena d'aquesta mena de dietaris personals oberts a la participació dels lectors.
Els blocs no són pas una cosa nova: els primers van aparèixer a principi dels 1990, però sí que aquest fenomen, d'abast mundial, sobretot intens a l'Occident, s'ha propagat moltíssim aquests dos últims anys. Segons un estudi del Pew Internet and American Life Project fet a la darreria de novembre del 2004, als Estats Units, el país més bloquista de tots, hi havia trenta-dos milions de lectors de blocs, un 58% més que no el febrer d'aquest mateix any, i més de vuit milions n'havien creat un durant l'any (una part d'aquestes dades corresponen a blocs de signe polític, oberts durant la campanya presidencial dels Estats Units). Doncs bé, a casa nostra comencen avui unes jornades d'escriptors de dietaris i de blocs que, amb el títol 'El dietarisme i el nou dietarisme dels blogs', elucubrarà sobre l'evolució històrica dels dietaris. Organitzades per la Institució de les Lletres Catalanes, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i VilaWeb, les jornades, que es faran al monestir de Sant Cugat, duraran tot avui i demà.
Dietaris tradicionals i blocs
+ Els blocs, dietaris personals en línia oberts a la participació dels lectors.
Als dietaris tradicionals, hom hi troba una mica de tot: cròniques d'esdeveniments, reflexions sobre temes varis, vivències pròpies..., en una mena de relat autobiogràfic lligat al temps de l'autor. Doncs bé, això mateix nodreix molts blocs de la xarxa, encara que n'hi ha que s'allunyen d'aquest esquema i se centren, per exemple, en temes concrets. Això sí, a diferència dels dietaris de paper, els blocs poden acompanyar el text amb imatges i vincles relacionats amb la qüestió tractada, integrar notícies de diaris o blocs considerats d'interès..., i a molts blocs els lectors poden opinar sobre el text de l'autor, afegir-hi comentaris...
Terminologia pròpia
+ 'Blog', mot del 2004 per a Merriam-Webster.
La desclosa dietarista d'internet ha originat una terminologia pròpia, cosa prou comprensible, si pensem que el mot 'blog' fou considerat el més important del 2004 per l'editora nord-americana de diccionaris Merriam-Webster. Doncs bé, entre els termes encunyats a partir de 'bloc' ('blog') tenim 'blocosfera' ('blogosfera'), que denomina aquest univers dels blocs, 'blocaire' ('weblogger', 'blogger'), l'autor de blocs, 'bloquer', relatiu a bloc o blocs, 'bloquisme', addicció o defensa dels blocs, 'bloquista'..., 'apunt' ('post'), cadascun dels articles escrits per un blocaire.
La blocosfera
+ Els Bloggies premien anualment els millors blocs.
A la xarxa hi ha força editors de blocs, val a dir: portals que ofereixen la possibilitat d'obrir-hi un bloc propi. En català tenim LaComunitat.net, Bloc de BalearWeb, Lamevaweb.info, MésVilaWeb..., i, d'àmbit internacional, Blogger, pertanyent a Google. A més a més, com que, de blocs, ja n'hi ha un fum, també hi ha índexs especialitzats, tals com Bitàcoles i Catapings, que mostren els blocs en català més actualitzats.
|
Investiga
> Mapa mundial que fa veure a cop d'ull l'arrelament dels blocs a l'Occident europeu i als Estats Units.
> Breu apunt sobre els diaris interactius.
> El bloc de Josep M. Terricabras, consultable des del seu portal de filosofia.
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. |