| Xarxa d'universitats Institut Joan Lluís Vives - Correu | Què és VilaWeb? |
| Anar a portada | Notícies | Xat - Fòrum | Premsa universitària | diumenge, 21 de juliol de 2024


> Llibres de paper i llibres digitals 

> La UOC ofereix un debat sobre el futur del llibre a l'era digital amb representants de Google i de Cambridge University Press

La digitalització mundial de llibres que mena Google (hi participa, per exemple, la Biblioteca de Catalunya, entre algunes institucions prestigioses més) ha aixecat polèmica perquè alguns editors la consideren un atac als seus interessos. Però la polèmica no ha pas frenat la digitalització de llibres, sinó que Yahoo!, Microsoft i algunes empreses i institucions més s'han embarcat en iniciatives similars. Aquest va ser l'objecte del debat d'ahir a la Universitat Oberta de Catalunya.

'El llibre és el contingut, no pas el continent, i, com l'energia, no es destrueix, ans es transforma'. La rectora de la UOC, Imma Tubella, deixava clar així que internet no és pas l'enemic del llibre, sinó el fautor, perquè afavoreix l'accés i la difusió de tota mena d'informació.

Lluís Miró, de Publicacions de la Universitat de València, va parlar dels possibles avantatges de la digitalització per a les editorials i biblioteques universitàries. Segons ell, la digitalització resol inconvenients; per exemple, que molts llibres especialitzats no es vegin gaire a les llibreries convencionals, i que siguin més fàcils de trobar a internet. A sobre, projectes com el de Google Books simplifiquen l'accés als documents digitals, que fins ara s'havien de cercar a la pàgina web de cada editorial.

Per Ricardo Acebes, del Servei de Gestió de les Col·leccions de la Universitat Complutense de Madrid, ja és hora de canviar el model de publicació acadèmica vigent. Nascut el segle XIV, el model actual consisteix a publicar llibres o articles a revistes especialitzades, cosa ben poc àgil: publicar un article acadèmic a segons quina revista pot arribar a costar un any o dos. En canvi, les revistes especialitzades que es publiquen a internet agiliten la comunicació entre científics.

Pete Shemilt, de Cambridge University Press, va manifestar que la Universitat de Cambridge tenia divuit mil llibres al programa de digitalització de Google, i que n'estaven força satisfets: el 68% del trànsit de la pàgina de Cambridge University Press prové de Google, i hi ha més compradors (un 50% més) entre els qui arriben als llibres des de Google Books que no entre els qui hi arriben per una altra vies.

Santiago de la Mora, directiu de Google Booksearch d'Europa, Àfrica i Orient Mitjà, va explicar que Google tenia dos programes complementaris: l'un per a biblioteques, i l'altre per a editorials. Sobre el segon programa, ha indicat que mai no facilitaven l'accés al llibre complet, si l'editorial propietària dels drets no ho volia; en aquest cas, sols n'oferien unes quantes pàgines o bé una simple ressenya. Finalment, va revelar que tots els llibres publicats a Google Books, o gairebé tots, tenien lectors.

Llorenç Valverde, vice-rector de Tecnologia de la UOC, va recalcar que avui s'impedia artificialment que internet, que pot transmetre informació d'una manera òptima, se situés, en aquest aspecte, davant del llibre. I va recordar que les noves tecnologies podien anar més enllà del llibre i oferir els mateixos continguts en formats diferents, segons les necessitats de cada moment.

Continuant el fil d'aquest discurs, Pablo Lara, membre dels Estudis de Documentació de la UOC, va explicar un projecte del Grup d'Experiència d'Usuari de la UOC, format per estudiants i professors. Un dels resultats del projecte és MyWay, un paquet de programari que adapta a les necessitats de l'alumne de la UOC els textos que ha d'estudiar: adés els converteix en arxius MP3 perquè es puguin escoltar al metro o a l'autobús, adés els transfereix a una web perquè es puguin consultar a la pantalla, adés els compagina perquè es puguin imprimir com un llibre, o en fa un arxiu apte per a aparells lectors de llibres electrònics.

----------
+ La UOC i Google organitzen un debat obert i presencial sobre el futur del llibre.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic> La Universitat Pompeu Fabra i Catalunya Ràdio creen UPF Ràdio 

> La primera ràdio universitària del país que emetrà via internet en format de podcast

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Catalunya Ràdio han signat un conveni per crear la UPF Ràdio, la primera emissora de ràdio del país que començarà a emetre via internet en format de podcast a finals d'aquest mes. La programació d'UPF Ràdio, amb programes informatius, musicals i experimentals, la faran els alumnes de periodisme i de comunicació audiovisual de la universitat, tot i que comptaran amb les instal·lacions de Catalunya Ràdio.

El conveni que fa possible el naixement de la ràdio l'han firmat Salvador Alsius i degà de periodisme de la UPF, Oleguer Sarsanedas, director de Catalunya Ràdio, en un acte en què també hi eren Pelegrí Viader, vicerector de Comunitat Universitària, i Neus Bonet, directora de Programes de l'emissora. L'acord estableix que la universitat vetllarà per la qualitat dels continguts i que una comissió mixta formada per membres del professorat de la UPF i de Catalunya Ràdio supervisaran la nova emissora.

Encara que la nova ràdio aprofitarà les possibilitats que ofereix internet per emetre amb un cost molt baix, és previst que quan els estudis de periodisme es traslladin al nou campus que es construeix a Ca l'Aranyó, al districte 22@ de Barcelona, es comenci a emetre també a través de les ones.

----------
+ UPF.edu: La UPF i Catalunya Ràdio col·laboren per posar en marxa UPF Ràdio, que emetrà per Internet.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic> Abacus i la Universitat Ramon Llull publiquen una guia de videojocs per a infants i joves 

> La Guia Multimèdia conté descripcions d'una cinquantena de jocs

El grup de recerca Violència i Comunicació de la Universitat Ramon Llull selecciona i descriu cinquanta videojocs a la 'Guia Multimèdia, consells per a les famílies i els educadors sobre els videojocs infantils i juvenils' que es va presentar dimarts a Barcelona. La guia, que és producte d'un conveni entre la cooperativa i la Universitat Ramon Llull, es distribueix gratuïtament als establiments d'Abacus del País Valencià i del Principat.

El 77% dels pares i educadors ignoren els continguts formatius dels jocs multimèdia, segons una enquesta feta entre els clients d'Abacus. Per això els responsables de la cooperativa consideren que la Guia pot ajudar-los a decidir si han de comprar videojocs, en ocasió de Nadal, per exemple. I és seguint aquesta direcció que Jordi Busquet i Sílvia Moron han redactat la guia, que conté descripcions i valoracions de cinquanta jocs, distribuïts entre franges d'edat diferents. Entre més elements, fan una sinopsi del joc, en comenten el contingut educatiu i els valors que pot transmetre, detallen la plataforma en què funciona i n’indiquen el preu.

La guia també inclou un decàleg amb recomanacions a pares i educadors, com la de compartir les primeres estones de videojoc amb els fills o educands: tant per ajudar-los com per assegurar-se que és congruent amb els valors que volen transmetre.

Per Jordi Busquet, que recorda que al mercat hi ha molts més jocs (i adequats) que no la cinquantena que la Guia recull, la qüestió important és que els pares s'impliquin en la compra. I és que, com rebla Sílvia Moron, la guia vol ajudar els pares a orientar-se i a saber discernir (que no considerin negatius tots els jocs multimèdia), però, al capdavall, són ells, com a adults responsables, que s’hi han d’implicar, ni que sigui per saber a què juguen els fills.

----------
+ Pàgina del grup de recerca Violència i Comunicació, que ha redactat la guia.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic> Es lliuren els premis de blocs educatius de la revista Futura 

> Un projecte de Paterna s'endú el primer premi i un altre de València el segon

El projecte Blogeso, coordinat per María García, i el bloc Biotop, dirigit per Antoni Cassany, són els guanyadors del I Concurs Edublogs de la revista Futura de la Universitat de València que es van lliurar dilluns a les set del vespre al Paraninf de l'edifici històric de la Nau de la UV. El jurat ha considerat que tots dos projectes, encarats a estudiants de secundària eren molt innovadors i pedagògics.

El primer premi, de mil euros, és per a Blogeso, un portal que és el punt d'unió de la xarxa de blocs en anglès dels estudiants de tercer i quart d'ESO de l'Escuela 2 de Paterna. Als blocs, els estudiants fan servir l'anglès per fer comentaris sobre notícies d'actualitat. El segon premi, de cinc-cents euros, se l'endú el bloc Biotop, fet per un grup d'estudiants de l'IES Vicenta Ferrer de València que el mantenen de manera col·lectiva.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic
> Toni Ibáñez guanya el Premi d'Assaig sobre Tecnologies de la Informació de la UIB 

> El treball guardonat és un recull de textos dels blocs TdQ i Entrellum

L'obra 'Catosfera (Ciberdietaris 04 05 06)', d'un dels blocaires més veterans en llengua catalana, Toni Ibáñez Ros (a la foto), ha guanyat el VIII Premi d'Assaig i Creació sobre Tecnologies de la Informació Nadal Batle i Nicolau de la Universitat de les Illes Balears. Es tracta d'un recull de cinc-centes pàgines amb textos seleccionats dels blocs TdQ i Entrellum escrits entre els anys 2004 i 2006 i ordenats cronològicament.

L'obra guanyadora
L'assaig guanyador consta de textos que es poden emmarcar en diferents gèneres, des de l'autobiografia al relat o la poesia a l'assaig, encara que l'autor afirma que es fa un èmfasi especial a a la reflexió i les referències sobre el món emergent dels blocs, el què ell anomena 'blogologia'. Per la seva banda, el jurat, format per Miquel Triola, president del Consell Social de la UIB; Arnau Mir, director del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB; Biel Mesquida, escriptor i responsable de projectes culturals de la UIB; Francesc Bujosa, catedràtic d’Història de la Ciència; Francesc Rosselló, catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial; i Rosario Huesa, catedràtica de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, s'ha decidit per aquesta obra per donar suport a l'ús de les noves tecnologies com a eina d'expressió literària i de renovació dels gèneres literaris. En concret, els membres del jurat han volgut reconèixer 'la contribució dels blocs a la consolidació d’un nou espai de creació i comunicació (la blocosfera), en el qual l’escriptura en català ha assolit ja un desenvolupament i un nivell molt elevats'.

Toni Ibáñez
L'obra guanyadora no és el primer text que Toni Ibáñez duu de la pantalla al paper, conjuntament amb Emma Piquer ha escrit el llibre 'L'Oracle Imminent', guanyador del Premi de Literatura Eròtica de la Vall d'Albaida, escrit mitjançant els blocs, el correu electrònic i la missatgeria instantània o, tot sol, el poemari 'Una certa penombra', entre d'altres. Ibáñez diu que el bloc és el seu laboratori literari i que s'ha acostumat al format de textos curts i immediats, escriu al bloc i és a partir del material que hi publica que crea les seves obres. Però no es dedica només a escriure, compagina la literatura i el bloc amb la feina de professor d'institut, que exerceix des del 1989, però això no li ha impedit guanyar una vintena de premis literaris o traduir per a Quaderns Crema 'L'educació de l'estoic' de Fernando Pessoa.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic

> La Universitat Oberta celebra avui el dia mundial de la usabilitat  La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) celebra avui el segon dia mundial de la usabilitat amb un concurs interactiu sobre el disseny centrat en l'usuari. L'activitat es durà a terme a l'edifici de la UOC i als participants se'ls presentarà un problema relacionat amb el disseny que hauran de resoldre seguint una sèrie de passos. Aquesta jornada pretén mostrar que els objectes amb què les persones interactuen poden funcionar millor.

Llista de recursos sobre usabilitat de la UOC.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic

> El futur de la Biotecnologia es reuneix a la Universitat Autònoma de Barcelona  Més de 200 estudiants i llicenciats en Biotecnologia participen en el I Congrés Interuniversitari per a la Promoció de la Biotecnologia que tes fa a la Facultat de Ciències de la UAB del 12 al 14 de juliol. El Congrés Interuniversitari per a la Promoció de la Biotecnologia és un projecte de caràcter anual organitzat per l'Associació de Biotecnòlegs de Catalunya (ASBTEC), la primera edició del qual té lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona, i que sorgeix de la voluntat de potenciar i promoure activitats que permetin el desenvolupament de la Biotecnologia. A més de la participació d'estudiants de totes les universitats on es realitza la titulació de Biotecnologia, el congrés comptarà amb la presència de membres de la comunitat docent i de personalitats de reconegut prestigi en diferents àrees del sector biotecnològic, tant a nivell nacional com internacional.
Aquesta primera edició vol, per una banda, incentivar la relació i el coneixement mutu entre estudiants i llicenciats en Biotecnologia amb l'objectiu de promoure la coordinació i el desenvolupament de projectes conjunts mitjançant el foment de l'associacionisme dins el camp de la Biotecnologia. Per altra, vol promoure també un espai d'expressió i reflexió, de temes d'actualitat d'especial importància per estudiants i titulats en Biotecnologia per tal d'afavorir la seva informació i orientació.

----------
+ Més informació.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic

> De quin color era el pelatge dels mamuts prehistòrics? 

> Un equip de la Universitat de Barcelona ajuda a aclarir-ho

Els mamuts, una espècie fòssil que poblava les regions septentrionals d'Euràsia i Amèrica durant el Pleistocè, es protegien del fred glacial amb un pelatge que podria ser de color fosc o bé clar i vermellós. Aquesta és la conclusió de l'article que publicarà la revista Science, en l'edició del 7 de juliol, que ha elaborat un equip d'investigadors en què participa el professor Carles Lalueza Fox del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona, especialitzat en paleogenètica. En l'estudi hi han participat experts de la UPF, la Universitat de Leipzig i el Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology (Alemanya), la Universitat de Copenhagen (Dinamarca), la Moscow State University (Rússia) i la Universitat de Viena (Àustria). Els investigadors han recuperat, per primer cop, un gen nuclear sencer d'un mamut i n'han estudiat les repercussions funcionals en un tret tan visible com el color del pelatge. L'estudi obre un nou camp científic, el de la paleogenòmica funcional: és a dir, no només es poden recuperar gens d'espècies extingides, sinó que ara també es pot estudiar com s'expressen aquests gens.
----------
+ Més informació.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic

> Assumpta Fargas pren possessió del càrrec de rectora de la Universitat de Vic  La doctora Assumpta Fargas i Riera ha pres possessió del càrrec de rectora de la Universitat de Vic (UdV)en un acte que s'ha fet avui a les cinc de la tarda a l’Aula Magna. La cerimònia l'ha presidida el Conseller d’Ensenyament i Universitats, Sr. Joan Manuel del Pozo i ha comptat amb la presència una nodrida representació d’autoritats civils i acadèmiques.
Assumpta Fargas i Riera, nascuda a Vic el 1952, és Doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Ha estat vinculada a la Universitat de Vic des dels seus inicis, on ha impartit llengua i didàctica de la llengua des del curs 1979-80. Autora de diverses publicacions sobre ortografia, llengua i comunicació, ha estat secretària i membre del comitè organitzador dels tres simposis sobre l’ensenyament del català a no-catalanoparlants, celebrats a Vic el 1981, el 1991 i el 2002. A la Universitat de Vic ha desenvolupat diversos càrrecs acadèmics i de gestió. Ha estat directora del Departament de Filologia de l’Escola de Mestres, responsable de la Biblioteca, directora de l’Escola d’Idiomes i de l’Aula d’Autoaprenetatge, representat de la UdV al Patronat d’Estudis Osonencs i membre de la Comissió redactora de les Normes d’Organització i Funcionament de la Universitat de Vic. Actualment ocupava el càrrec de Degana de la Facultat d’Educació de la Universitat de Vic des de març de 2003.

----------
+ Més notícies a VilaWeb Vic.

Versió per imprimirEnllaç permanentEnviar a un amic

 LA PREMSA UNIVERSITÀRIA

# ACTUALITAT UNIVERSITÀRIA (Universitat d'Alacant)
Visita dels candidats d'Esquerra Unida a la Universitat

# ACTUALITAT (Universitat Autònoma de Barcelona)
Acte d'homenatge a Manuel Vázquez Montalbán

# COMUNICACIONS (Universitat de Barcelona)
Anna Caballé: "L'objectiu de Francisco Umbral és 'umbralitzar' el mó".

----------
+ Anar a la premsa de VilaWeb
 
 AVUI A VILAWEB...

Palma, a punt per a la revetlla de Sant Sebastià

El llibre digital català a la recerca de mercat

La flama de la llengua catalana continua viva a Prada de Conflent
----------
+ Anar a portada Nosaltres.Com

----------

----------
Més serveis: cercador de correus, donar d'alta la teva web, novetats, ...


Llegir el meu correu:
@universitats.vilaweb.com
Crear un compte nou
 XAT UNIVERSITARI

Us obrim una sala especial de xat per a tota la comunitat universitària, a fi que pugueu debatre qualsevol qüestió relacionada amb el món de la universitat.
----------
Entrar a la sala FÒRUM UNIVERSITARI

En aquesta secció podeu exposar les vostres opinions i intercanviar informaciò diversa sobre la vida acadèmica universitària i tot el que l'envolta.
----------
Entrar al fòrumUna producció de Partal, Maresma & Associats. 1995 (La Infopista) - 2000
Secció mantinguda per Xarxa d'universitats Institut Joan Lluís Vives