Llibres per Nadal 2007

Regala històries, regala llibres.

www.vilaweb.cat
Editorials

Participa al concurs, guanya un dels 10 lots de llibres.El noi del pijama de ratlles

John Boyne

Berlín 1942. La guerra no afecta gaire la vida de Bruno, un noi de nou anys que viu en un barri residencial. Però un bon dia arriba a casa i es troba totes les coses empaquetades: el seu pare, membre de l'elit militar, ha rebut un nou destí i es veu obligat a marxar i instal·lar-se amb tota la família en una àrea rural mig deserta i molt depriment. Bruno s'avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s'alça davant la finestra de la seva habitació. Fins que no coneix Schmuel, el noi del pijama de ratlles, que viu a l'altra banda del filferro espinós, Bruno ni tan sol no comprèn que ja no és a Alemanya sinó a Polònia. Tampoc no és conscient del que passa a la vida de Schmuel fins que és massa tard per escapar els horrors que es viuen a l'altre costat de la tanca. L'honestedat narrativa, la congruència dels personatges i la progressió magistral de la trama, doten aquesta novel·la d'una qualitat literària molt humana i d'una força narrativa captivadora.


Autoestop

Toni Sala

El 2001, Toni Sala va donar-nos un retrat revelador, i en certs aspectes demolidor, de la situació educativa als instituts catalans amb la seva Petita crònica d'un professor a secundària. Ara, amb Autoestop, ens ofereix un retrat del país, en una sèrie de recorreguts que el travessen gairebé de cap a cap. El resultat és, també, un llibre viu i captivador, descarnat quan cal, que exposa la realitat tal com sap veure-la una mirada lliure de prejudicis apocalíptics i de temptacions de cofoisme. Autoestop és un retrat minuciós dels paisatges de Catalunya, que té en compte l'aspecte de cada lloc i també la gent que hi viu o que hi passa i la llengua (o les llengües) que s'hi parla.

Entre el març del 2006 i el febrer del 2007, durant gairebé un any i en deu tongades, Toni Sala va recórrer, a peu o fent dit, molts quilòmetres de carretera. Va passar per molts pobles i va parlar amb molta gent, va veure un munt de coses, n'hi van passar unes quantes i en va sentir encara més. Després ha escrit aquest llibre, perquè ens hi puguem emmirallar.


Democràcia a Sang Freda

David Madí

Democràcia a sang freda, escrita com un dietari de campanya amb un ritme trepidant, no deixa indiferent ningú. És el llibre més polèmic de l'any i el més esperat de la temporada. El seu autor, David Madí, explica com Convergència i Unió i Artur Mas van guanyar les eleccions del 2003 contra tot pronòstic, com es va orquestrar la campanya electoral més polèmica de la història recent i quina és la seva visió de la Catalunya actual.

Aquest llibre va més enllà de narrar les estratègies d'una coalició o enlairar un líder, ja que mostra les interioritats de la política catalana: polítics i cortesans surten a escena com si es tractés d'una aixecada inesperada de teló. La tramoia política queda al descobert.

Una obra, doncs, que es pot llegir com un dietari, un reportatge, una confessió en veu alta, un assaig, una acusació o un exercici de democràcia a sang freda. Amics i adversaris descobriran per què alguns fets polítics no van ser senzilles anècdotes.

Un llibre que combina l'acció, l'emoció i la reflexió amb un estil atípic per a un polític en actiu.


Cementerio de Pianos

Jose Luis Peixoto

Una Lisboa sin tiempo donde viven, sueñan, aman, trabajan y mueren los personajes de esta historia. En el corazón de un taller de carpintería se encuentra el cementerio de pianos, lugar donde los instrumentos, a semejanza de los seres que los rodean, han dejado de funcionar y se encuentran suspendidos entre la vida y la muerte. Lugar de exilio voluntario donde se reflexiona y se hace el amor, lugar de lecturas clandestinas, espacio recóndito de adulterios, patio de juegos infantiles donde se encadenan las generaciones.

Padre e hijo actúan como narradores e intercalan sus vivencias desde épocas y prismas diferentes. Desenmascaran la historia de la familia, en un lenguaje de sombras y luces, de silencios y risas, de miedos y esperanzas, de culpabilidad y perdón. Relatan historias de amor, urgentes e inevitables, hirientes, en las que el abandono, la violencia doméstica y los errores redimidos acaban siendo anulados por el poder de la ternura y el afecto. Hablan de muerte, no para indicar un fin, si no la renovación de una generación a otra.


Pontifices. De las Persecuciones a Benedicto XVI

César Vidal

Hombres providenciales, guías espirituales de la Iglesia, referentes intelectuales y morales de la Cristiandad, los papas -desde los lejanos tiempos de Pedro hasta la actualidad de Benedicto XVI- han jugado un papel determinante en la orientación ética del pueblo de Dios. Acaudalados mecenas, agudos estrategas, elegantes y precisos teólogos, inteligentes políticos y diplomáticos, los vicarios de Cristo -con sus diversas personalidades, ideas e inquietudes- han sabido conducir a la Iglesia hasta el lugar primordial que ocupa en nuestros días.

Interesado por las vidas, obras y aventuras de los papas, César Vidal -que ya hizo una primera incursión en este apasionante tema su Diccionario de los papas (1997)- ha escrito una obra mayor para todo aquel que desee acercarse al pasado y presente de esta magna institución de Occidente. Desde las persecuciones al siglo XXI, pasando por el agitado y complejo Renacimiento, Pontífices ofrece a los lectores un compendio de amenas biografías, historias y anécdotas que hacen de esta obra un libro imprescindible.


Memòries (1930-1980)

Jordi Pujol

El polític català més important dels últims segles, el més influent a Espanya i el de més projecció a Europa, decideix explicar la seva vida i la seva obra i exposar el seu pensament.

Aquest primer volum de Memòries arriba fins a l'any 1980, quan Jordi Pujol és elegit president de la Generalitat. Abans, però, hi ha els anys de formació d'una personalitat excepcional: els vincles familiars pagesos, la guerra i els estudis, les lectures i els mestres, la formació religiosa i política, els viatges per conèixer Espanya i Europa, el casament i els fills, l'enfortiment nacionalista i la pregunta fonamental: "Què he de fer per Catalunya?".

Tot seguit, la militància clandestina, un consell de guerra, la presó, la fundació de Banca Catalana i una llarga trajectòria de mecenatge cultural. Jordi Pujol fa país, fa política, funda CDC i protagonitza la transició juntament amb Josep Tarradellas, Miquel Roca i Junyent, Ramon Trias Fargas, Josep Pallach, Joan Reventós, Antoni Gutiérrez Díaz, Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo Sotelo o Santiago Carrillo.

Un relat escrit amb nervi i passió que inclou les idees polèmiques d'un home que sovint neda a contracorrent, que sempre és i ha estat ell mateix, per bé que sovint s'ha declarat "poc pujolista".

La noia del ball

Jordi Coca

Premi Carlemany 2007.

Una dona explica al seu fill els primers vint-i-sis anys de la seva vida. És de condició humil, vulnerable i fràgil. Viu a Barcelona, però va néixer a Menorca i n'enyora el mar, el sol i les olors. A la fàbrica on treballa descobreix la cultura anarquista dels anys trenta: l'esperanto, la natació, el ball, la lluita per la justícia social... Però l'home amb qui es casa encarna l'altre anarquisme, el de les tenebres de la incultura, la violència cega i la imposició de la por. Després, els esdeveniments són un remolí embrutidor: la guerra, la revolució absurda, els bombardeigs feixistes, la repressió salvatge i injusta del franquisme...

La noia del ball és una novel·la que cal posar al costat de Sota la pols. I també és el retrat femení d'una dona atemorida que busca estratègies per sobreviure mitificant la seva infantesa i construint-se una resistència secreta en el seu interior.


La cocina mediterranea de Carme Ruscalleda

Carme Ruscalleda

100 recetas fáciles para cocinar en casa.

En el libro que tienes en las manos quiero compartir contigo el fruto de mi experiencia y mi trabajo. No pretende ser un recetario más entre los muchos que proliferan actualmente, aprovechando el gran tirón popular y mediático que disfruta la gastronomía en estos momentos. Este es un libro de cocina con recetas que funcionan y con las que se puede iniciar todo aquel que sienta una mínima curiosidad por el arte culinario. Son recetas pensadas para el tiempo en que vivimos: rápidas, modernas y sanas. Con ellas descubrirás que, si te lo planteas, puedes aportar a tu vida cotidiana algo especial. Esto es lo que te propongo en este libro. Compártelo con tus seres más queridos.


Un món sense fi

Ken Follet

"Des que el 1989 vaig publicar Els pilars de la terra, milers de lectors m'han demanat que escrigués la segona part. La novel·la és, però, tan popular que sempre m'havia sentit incòmode amb la idea d'intentar repetir aquell èxit. Al final, però, vaig decidir omplir-me de valor. No podia escriure una altra obra sobre la construcció d'una catedral perquè aleshores hauria estat el mateix llibre. Tampoc podia centrar-me en els mateixos personatges, perquè al final d'aquella primera novel·la tots són molt vells o han mort.

Un món sense fi té lloc a la mateixa ciutat, Kingsbridge, dos-cents anys més tard, i els protagonistes són descendents dels personatges d'Els pilars de la terra. La catedral és de nou el centre de la trama d'amor i odi, cobdícia i orgull, ambició i venjança. Però al cor del relat trobareu el major desastre natural de la història, la plaga de pesta coneguda pel nom de la Mort Negra que al segle XIV va assolar Europa i va matar la meitat de la població." Ken Follett

L'obra mestra de Ken Follett, Els pilars de la terra, va enganxar milions de lectors amb la seva trama emocionant, plena de drama, passió i conflicte familiar, a l'entorn de la construcció d'una catedral. Ara, Un món sense fi torna els lectors a la ciutat medieval de Kingsbridge, dos segles més tard, i al seus habitants, als descendents dels homes, dones i nens que van protagonitzar Els pilars de la terra i que s'han d'enfrontar a nous crims i intrigues i als difícils reptes arquitectònics que exigeix la supervivència de la ciutat.


La Clivella

Doris Lessing

"En un article científic recent es deia que la soca humana bàsica i primigènia probablement era femenina, i que els mascles van arribar més tard (...). La reflexió sobre aquest tema em va provocar una sèrie d'especulacions i, després, els giravolts de la imaginació que porten al naixement d'històries. Aquesta és una de les històries que expliquen què podria haver passat quan les Clivelles van donar a llum un nen."

Doris Lessing

Un vell senador romà s'embranca en el que probablement serà el seu últim repte: explicar de nou la història de la creació de la humanitat a partir d'un material inèdit. La història, coneguda en diferents èpoques pel títol de La Clivella, ha estat considerada tan incendiària que durant segles s'ha guardat amb altres documents "estrictament secrets".

El vell senador explica la història de les Clivelles, una antiga comunitat de dones que viuen en un paratge paradisíac, arran de mar, en unes coves càlides just en els confins de la vall d'una muntanya imponent. Les Clivelles no tenen cap necessitat ni coneixement dels homes. L'inesperat naixement d'una criatura estranya -un nen-, trenca l'harmonia.

En aquesta novel·la fascinant, Doris Lessing s'encara amb un dels temes que han inspirat gran part de la seva literatura: com s'ho fan els homes i les dones, dos éssers semblants i alhora completament diferents, per viure frec a frec en el món.